Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / DEPONUZDA UZUN YILLAR VERİMLİ, ETKİN VE ETKİLİ ÇALIŞACAK ELEMAN MI ARIYORSUNUZ? İŞTE ÇÖZÜMÜ…

DEPONUZDA UZUN YILLAR VERİMLİ, ETKİN VE ETKİLİ ÇALIŞACAK ELEMAN MI ARIYORSUNUZ? İŞTE ÇÖZÜMÜ…

DEPONUZDA UZUN YILLAR VERİMLİ, ETKİN VE ETKİLİ ÇALIŞACAK ELEMAN MI ARIYORSUNUZ? İŞTE ÇÖZÜMÜ…26.12.2016O2 Lojistik Yönetim Danışmanlık Kurucusu ve Lojistik Yönetim Danışmanı Oruç Kaya, “DİM çözüm paketi, doğru bilgi ve özellikle beceriye sahip depo çalışanının istihdam edilmesini ve daha sonra depo çalışanlarının bilgi ve becerilerinin eğitim ve özel uygulamalarla geliştirilmesini sağlıyoruz. Böylece personel devir hızı düşüyor ve depo personeli hem daha uzun süreli çalışıyor hem de daha verimli ve hatta etkili ve etkin çalışıyor. DİM Çözüm Paketi ile çalışanların bilgi ve özellikle becerilerini tespit etmeye yönelik özel testler yapıyoruz. Şunu söyleyebilirim ki, depo çalışanlarının bilgi ve özellikle becerilerini tespite yönelik Türkiye’de başka bir uygulama yok” diyor.

 Oruç Kaya, yazılarında ve çeşitli ortamlarda lojistik ile ilgili ilginç öngörüler ve tespitler yapıyor ve özellikle depoculuk alanındaki tespitleri, dikkat çekiyor. www.yesillojistikciler.com olarak Oruç Kaya ile depoculukta istihdam nasıl olmalı sorusuna cevap veren “DİM Çözüm Paketi” projesi hakkında görüştük. Röportajda ayrıca Oruç Kaya, Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiği önemli bir projeden ve oğlunun anaokulunda verdiği “lojistik” dersi deneyiminden de bahsetti. İşte Oruç Kaya ile yaptığımız görüşmede öne çıkanlar…

LOJİSTİK FİRMALARI İNSAN KAYNAĞINI YÖNETEMİYOR

Ben, lojistik şirketlerinin potansiyelini kullanamadığını düşünüyorum. Lojistik firmaları da hizmet verdiği endüstriyel ve ticari firmalar gibi yönetilmelidir. Çünkü bu firmalar, işinin geleceğini ve gelişimini çok yakından takip ediyor; fiyatın dışında başka rekabet unsurlarını yaratmaya çalışıyor ve nasıl farklı bir ürün geliştirebilirim veya bir ürünü nasıl farklı hale getirebilirim arayışı içindedir. Lojistik şirketlerinde özellikle insan kaynağı, iyi yönetilmiyor ve değerlendirilmiyor. Oysa şirketlerdeki potansiyeli ortaya çıkartacak olan insandır.

LOJİSTİK FİRMALARI ‘EN İYİ VE EN FARKLI BEN YAPARIM YERİNE EN UCUZ BEN YAPARIM’ DİYOR

Çok az sayıdaki firma hariç Türkiye’deki lojistik şirketlerinin günün şartlarına ve geleceğin gereksinimlerine göre yönetilmediğini düşünüyorum. Örneğin sadece fiyat odaklı rekabet yapılıyor. Lojistik firmaları, “en iyi ve en farklı ben yaparım yerine en ucuz ben yaparım” diyor.

ROBOTLAR VE IŞINLANMA GELENE KADAR LOJİSTİK, EMEK YOĞUN OLMAYA DEVAM EDECEK

Türkiye’de ve hatta dünyada lojistik sektörünün en önemli problemi, insan kaynağıdır.

Lojistik, operasyonel bir işkoludur. Robotlar ve ışınlama gelene kadar lojistik, insan odaklı ve emek-yoğun bir işkolu olmaya devam edecektir. Oysa lojistik firmaları, bu emek-yoğun işi gerçekleştiren sahadaki çalışanlarını çok doğru değerlendiremiyor.

Resmi verilere ve araştırmalara göre Türkiye’deki çalışanların çoğu işinden mutlu olmadığı için işinden ayrılanların sayısı artıyor ve özellikle gençler, bir yıl içinde işinden ayrılıyor. Ayrıca işinden ayrılma sebeplerinde sanıldığının aksine maaş yerine çalışma şartları ve yöneticilerle ilişkiler öne çıkıyor. Lojistik işkolunda ise kıdem yılı azalırken işe başlayan her iki çalışandan,  biri işinden ayrılıyor. Depolarda da personel devir hızı çok yüksektir. Aynı durumun şoförlerde de olduğunu sanıyorum. Ayrıca lojistikte bu insanları yöneten alt ve orta kademe yöneticilerin operasyonu çok iyi bilmelerine rağmen insan yönetimi konusunda zorluk çektiğini düşünüyorum.

Yüksek Personel Devir Hızı yani şirketlerin sürekli değişen ve sürekli yeni personel ile çalışmak zorunda kalması, şirketlere fazladan maliyetler ve zorluklar getiriyor. Şirketler, çalışanları ile uzun süreli çalışılmasını sağlayacak ve çalışanlarından daha fazla fayda sağlayacak uygulamalar yapmalıdır.

DÜNYANIN EN İYİ DEPOSUNU DA SAHİP OLSANIZ, BURADA İNSAN ÇALIŞACAK

Lojistik ile ilgili diğer sorunlar, teknik sorunlardır ve bu teknik sorunlar, bir şekilde çözülebilir. Önemli olan insan kaynağının doğru yönetilmesidir. Dünyanın en iyi ve modern deposuna veya limanına veya kamyonuna sahip olsanız da neticede günümüzde ve yakın gelecekte bu alanlarda insanlar çalışacak.

ÇÖZÜM!

Özellikle 1995 yılı sonrası doğan gençlerin lojistikte çalışmaya çok hevesli olmadıklarını düşünmüyorum. Bunu karşı bir çözüm bulmamız gerekiyor. Bu gençlerin depoda, limanda ve benzeri alanlarda çalışmaya yönlendirecek çözümler bulunmalı.

İnsan kaynağı sorunu, sadece lojistik firmalarının değil lojistik faaliyeti olan bütün firmalar için önemli bir sorundur.

SAHADA ÇALIŞACAK DOĞRU LOJİSTİK PERSONELİ NASIL BULUNACAK?

Ofiste veya masa başında çalışacak insanı bulmak sorun değil. Sorun, özellikle sahada çalışacak doğru yani işe uygun nitelikli personel temininde ve yönetiminde yaşanıyor.

Şirketler, öncelikle lojistik operasyonlarının gereksinimlerine uygun bilgi ve özellikle beceriye sahip personel istihdam etmeli. Daha sonra bu personel insani yönden doğru yönetilmeli ve onların gelişim ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bunlar yapılabildiği taktirde lojistik, özellikle gençler tarafından tercih edilecektir.

DİM ÇÖZÜM PAKETİ

Yaklaşık 10 yıllık lojistik danışmanlığı tecrübem süresince yerli ve yabancı 150 firmaya danışmanlık ve eğitim hizmeti verdim. Bu firmalarda binlerce mavi yakalı ve yüzlerce yöneticiyle çalışma fırsatı buldum. Onlardan edindiğim bilgi ve yaptığım gözlemlere göre DİM Çözüm Paketi’ni geliştirdim. DİM Çözüm Paketi ile depo operasyonlarının gerektirdiği bilgi ve özellikle beceriye sahip işe uygun depo çalışanının istihdam edilmesini ve daha sonra bunların eğitim ve özel uygulamalarla geliştirilmesini sağlıyoruz. Eğer işe uygun yani depo operasyonlarının gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip depo çalışanı istihdam edilirse hem bu çalışanların iş tatmini, çok yüksek olacak ve hem de bu çalışanlar, daha doğru yönetilebilecektir. Böylece personel devir hızını düşecek ve hem daha uzun süreli hem de verimli, etkin ve etkili çalışan depo personeli, sahada olacaktır.

DİM Çözüm Paketi ile çalışanların bilgi ve özellikle becerilerini tespit etmeye yönelik özel testler yapıyoruz. Testlerdeki sorular, çalışanların tecrübesine ve çalışacakları deponun operasyonlarına göre değişmektedir. Şunu söyleyebilirim ki, depo çalışanlarının bilgi ve özellikle becerilerini tespite yönelik Türkiye’de başka bir uygulama yok.

Depo operasyonlarının gerektirdiği bilgilere ve özellikle becerilere sahip kişiler, işe uygun personeldir. Bu kişiler, doğru seçilerek istihdam edilmelidir. Böylece depo operasyonlarını verimli, etkili ve etkin yapabilecek işe uygun personel, işbaşında olacaktır. En önemlisi bu personelin, doğru yönetilerek uzun süreli performans sağlanması ve bunun sonucunda hem personel hem de onları istihdam eden şirket için fayda elde edilmesidir.

Herkes, OECD’nin PİSA sonuçlarını konuyor. Öte yandan yine OECD tarafından hazırlanan PIAAC çalışması vardır. OECD’nin bu çalışması ile 16-65 yaş arasındaki çalışan nüfusun becerilerini tespit etmeye çalışıyor. OECD’nin 2016 yılının Haziran ayında açıkladığı bu çalışmaya göre Türkiye’nin “Sözel”, “Sayısal” ve “Problem çözme” becerileri, hem OECD ortalamasının çok altında hem de Türkiye 34 ülke içinde son sıralardadır.

ÇALIŞANIN DEPODAKİ BENZER ÜRÜNLERİ FARK EDEBİLME BECERİSİNİ TESPİT EDİYORUZ

Örneğin depolarda dış görünüş olarak birbirine benzer birçok ürün vardır. Depolarda toplama işi yapılırken bunların karıştırılması ve yanlış ürünün alınması çok sık görülen bir olaydır. DİM Çözüm paketindeki test ile depoda toplama yapacak çalışanın depodaki benzer ürünleri fark edebilme becerisini tespit ediyoruz.

Bu testten geçemeyenleri “işe almayın” demiyoruz. Bunun yerine o kişinin becerisine göre depoda iş verilmesini veya becerisinin geliştirilmesini öneriyoruz ve özel uygulamalarla bu becerileri geliştirecek yöntemleri de sunuyoruz. Böylece çalışanların hem iş tatminin çok yüksek olacağını hem de yaptığı işi çok daha doğru yapacağını garanti ediyoruz.

LOJİSTİK ANAOKULLARINDA ANLATILMAYA BAŞLANMALI

Daha önce söylediğim gibi lojistik işinin en önemli sorunu nitelikli insan kaynağıdır. Özellikle 5 veya 10 yıl sonra çalışma hayatına girecek bugünün çocuklarının, lojistik işinde olması sağlanmalıdır.

Bu vesile ile bir tecrübemi sizle paylaşmak isterim. Geçen hafta oğlumun anaokulunda anne veya babaların, mesleklerini tanıttığı “sıra sende” isimli bir etkinliğe katıldım. Ben de işimi yani lojistiği, çocukların diliyle anlatmaya çalıştım. Sütün ineğin memesinden bardağa geçen sürecindeki lojistik adımları, çocukların anlayacağı görsellerle ve çizgi filmlerden aşina olduğu ve çok sevdiği lojistik ile ilgili çizgi kahramanlarla anlattım. Daha sonra çizgi filmlerdeki lojistik kahramanlarının resimlerini boyadık. Etkinlik sonrasında çocukların evde annelerine sütü taşıyan kamyonları anlattığını duyunca çok sevindim. Etkinlik esnasında bir çocuk kamyoncu ve bir çocukta pilot olmak istediğini söyledi. Bence lojistik anaokullarında ve hatta ilköğretimde anlatılmalı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı için konulan hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak lojistik işinde çalışmak isteyecek gençleri kazanabiliriz.

SUUDİ ARABİSTAN PROJESİ

Geçtiğimiz Nisan ve Eylül ayları arasında Suudi Arabistan’da Suudi firmalar için üç tane lojistik projesi yaptım. Bu projeler, hem yeni lojistik iş modelinin yeniden oluşturulması hem de mevcut lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin iyileştirilmesi için yapıldı. Eğer yanlış bilmiyorsam bir Türk firması tarafından bu coğrafyada lojistik ile ilgili yapılan ilk danışmanlık çalışması. Benim için çok iyi bir deneyim oldu.

Kaynak: yesillojistikciler.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr