Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / DİJİTALLEŞME, ŞİRKETLERİ ŞEHİR LOJİSTİĞİNE ZORLUYOR

DİJİTALLEŞME, ŞİRKETLERİ ŞEHİR LOJİSTİĞİNE ZORLUYOR

DİJİTALLEŞME, ŞİRKETLERİ ŞEHİR LOJİSTİĞİNE ZORLUYOR20.12.2016

Dünyanın e-ticaret devlerine tedarik zinciri ve lojistik gayrimenkulü konusunda danışmanlık veren JLL EMEA Bölgesi Lojistik Direktörü Guy Gueirard, dijitalleşmenin tedarik zincirine etkilerini anlattı.

Konut sektöründe özellikle de lojistik konutları alanında danışmanlık veren JLL'in EMEA Bölgesi Lojistik ve Sanayi Direktörü Guy Gueirard, 25 yıldır lojistik dünyasında çalışmakta olan ve teknolojinin tedarik zincirini akıllılaştırması hikayesinde önemli rol oynayan kişilerden biri. NewYork Borsası'nda işlem gören şirketin 60 binden fazla çalışanı var ve cirosu 6 milyar dolar. Şirketlerin hammadde ve yarı mamul satın almasından, ürünlerini son kullanıcıya ulaştırdığı ana kadar - hatta iade süreçlerine kadar - aldığı yol, son yirmi yılda teknolojik değişimlerle birlikte hayli değişti. Kullanılmış ürünlerin geri dönüşümünden tutun, internetten aldığımız bir ürünün geri iadesine, artık geleneksel tedarik zinciri diye bildiğimiz döngü teknoloji ve dijitalleşmeyle kökten bir değişim yaşıyor.

VERDİĞİ HİZMET ALANINDA TEK

JLL verdiği hizmetle alanında tek; şirketlerin lojistik ve tedarik zinciri konusunda rekabet gücünü artırması için şirketlere konut danışmanlığı yapıyor. Yani dev bir marka deposunu nereye kurması gerektiği konusunda JLL'in akıllı algoritmalarıyla (stratejik lokasyon seçim yazılımı vb. uygulamalarla) düşünüp en uygun noktayı seçiyor. EMEA Bölgesi Lojistik ve Sanayi Direktörü Guy Gueirard'ın ifadeleriyle "Dünyanın en büyük internet alışveriş şirketleri JLL'in akıllı çözümleriyle lojistik merkezini nereye konumlandıracağına karar veriyor ve tedarik zincirlerini nasıl dönüştürecekleri konusunda danışmanlık veriyor".

AKILLI TEDARİK ZİNCİRİ ABD'DEKİ İŞ HACMİNİ ÜÇ KATINA ÇIKARDI

Gayrimenkul danışmanlık şirketinin tedarik zinciri konusuna odaklanmasıyla ilgili  Guy Gueirard, "Bir konut danışmanlık firmasında olmamın sebebi Kuehne + Nagel ve Civa Logistics gibi şirketlerdeki 25 yıllık tedarik zinciri tecrübemle JLL'in müşterilerine daha iyi bir lojistik konut danışmanlığı vermek ve depolama ve dağıtım süreçlerini, tedarik zincirlerini akıllı hale getirmek konusunda çözüm ortağı olabilmek. Uzun yıllardır konut sektöründe hizmet veren JLL sekiz yıl önce ABD'de ve iki yıl önce EMEA bölgesinde bu alanda danışmanlık vermeye başladı ve sekiz yıllık süreçte ABD'deki işimiz üç kat büyüdü. Bu yüzden Avrupa'da tedarik zinciri danışmanlığı verme kararı aldık. Temelde her zamanki prensip yatıyor: Eğer tedarik zincirini daha iyi anlayabilirsek, depolama ve dağıtım konularında daha iyi danışmanlık verebilecektik. JLL olarak şirketlere şu danışmanlığı vermeye çalışıyoruz: Şirketlerin tedarik zinciri konusunda karşılaştıkları zorlukları inceliyoruz, bütünsel bir yaklaşımla lojistik konutlarını nereye konumlandırmaları, nasıl bir büyüklükte binaya ihtiyaç duyacakları ve nasıl bir mülke sahip olmaları gerektiği konusunda tavsiye veriyoruz" diyor.

TEKNOLOJİ LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE KONSOLİDASYONA NEDEN OLDU

Son 20 yılda tedarik zincirinde yaşanan en önemli değişimler konusunda  Guy Gueirard şu bilgileri veriyor: "Değişim bazen kademeli, bazen de teknolojik gelişmelerle kökten ve hızlı oldu. Ekonominin dijitalleşmesi en büyük ve zorlayıcı değişimdi. E-ticaret sektöründeki en büyük bazı oyuncuların operasyonlarına bakarsanız, lojistik operasyonları hiçbir lojistik şirketinde bile göremiyorsunuz. İnsanlar bu operasyonların aynısını gerçekleştirmek istiyor. Çünkü çok farklı bir bakış açısı gerektiren bir sistem. Çok daha fazla yatırım gerekiyor ve lojistik sektöründe daha önce ihtiyaç duyulmayan bir incelik gerektiriyor. Yani bir deyişle teknolojinin değişimi, lojistik sektörünü olgunlaşmaya ve gelişmeye zorluyor. Teknolojik değişimler lojistik sektöründe konsolidasyona neden oldu. Çünkü daha önce sektör çok daha dağınık ve bölünmüştü. İnsanların talep ettiği standartlar ekonominin dijitalleşmesiyle artınca buna karşılık verebilen şirketler güçlü kaldı, karşılık veremeyen büyüklerin bir parçası oldu."

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr