Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / VİZESİZ RUSYA’YA İLK ADIM 2017 YAZINDA

VİZESİZ RUSYA’YA İLK ADIM 2017 YAZINDA

VİZESİZ RUSYA’YA İLK ADIM 2017 YAZINDA14.12.2016

Türk firmalar Rusya’dan çalışma vizesi ve gümrükler başta olmak üzere birtakım sorunlar yaşarken, bunların çözümü konusunda anlaşma sağlandı. Vizesiz seyahat için ise 2017’nin ikinci yarısında gerekli adımların atılması bekleniyor.

Rusya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin tüm hızıyla düzeltilmesine dönük çalışmalar devam ederken, ekonomi dünyası için işler bugün için tam anlamıyla rayına girmiş değil. Rusya’da yer alan Türk firmalara herhangi bir baskı kalmadığını ifade eden iş dünyası temsilcileri, buna karşın çalışma vizesi, gümrüklerde tam sayım gibi konularda hala sorun yaşadığını dile getiriyorlar. Öte yandan bir kaç narenciyede kotanın daha önce kaldırıldığını hatırlatan temsilciler, onlar dışında bir çok tarım ürününün gönderilemediğine dikkat çektiler. Başbakan Binali Yıldırım’ın son Rusya gezisinde ise bu konuların gündeme geldiği ve çözüme dönük adımların atıldığı ifade ediliyor. Gezinin konuşulan konularından bir başkası da Rusya’nın Türkiye’yi ziyaret edilmesi tehlikeli ülkeler kategorisinde bulundurması oldu.

Gelecek dönemde atılacak adımlar

Başbakan Binali Yıldırım’ın son Rusya ziyaretine katılan Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, son gelişmeleri anlattı. Seyahatin son derece olumlu geçtiğini bildiren Eyyüpkoca, gelecek dönemde atılacak adımların temelinin bu ziyaretle oluşturulduğunu anlattı. Türk firmalarının yaşadığı sorunları Başbakan’a ilettiklerine dikkat çeken Eyyüpkoca, “Rusya’da yerleşik Türk firmalarımızın çalışma vizesi alamadığını söyledik. Bu kısmen devam ediyordu. Gümrüklerde hala tam sayım uygulamasının devam ettiğini de dile getirdik. Bu konularda olumlu adımlar atıldı. Yerel para birimleriyle ticaret için adımlar atılıyor. Merkez bankaları işin içinde olacak” diye konuştu.

Uçak krizinin öncesine kademeli olarak dönüldü

Uçak krizinin öncesine kademeli olarak dönüldüğünü açıklayan Eyyüpkoca, 2017’nin ikinci yarısından sonra vizesiz seyahate dönük adımlar atılacağı havasının hakim olduğunu belirtti.

Rafa kalkan projeler tekrar gündemde

Geçtiğimiz yıla göre Rusya’da olumlu yönde gelişmeler olduğunu söyleyen Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, daha önce gümrüklerde tam sayım şartı ile kırmızı hattan geçirilen Türk ürünlerinin, numune de alınarak ancak 20-25 gün içinde mağazalara sevk edilebildiğini kaydetti. Orakçıoğlu, “Aslında Rusya’daki sorun sadece bizim Rusya ile olan siyasi ilişkilerimizden kaynaklanmıyordu. Rusya pazarında ekonomi, 1 doların 35 ruble iken 80-85 rubleye çıkması döneminde büyük krize girdi ve bu durum haliyle çok olumsuz gelişmelere sebep oldu. Şimdi ilişkilerimizin siyasetin bu konuda gösterdiği büyük çaba ile düzelmesi ve rublenin 1 dolar karşısında 64-65 ruble seviyesine dönmesi sayesinde önümüzdeki dönemde Rusya pazarına daha olumlu bakabilmemize neden oluyor. Bu gelişmelerle birlikte, bayimiz olmak isteyen yatırımcıları da rafa kaldırdığı projeleri tekrar gündeme getirmeye başladılar. Önümüzdeki yıl Rusya’da 5 adet daha franchise bayimizin açılmasını hedefliyoruz” dedi. Rusya ile ilişkiler düzelmeye başladığından bu yana 1- 2 narenciye ürününde yasağın kalktığını hatırlatan Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, buna karşın domates, üzüm, salatalık gibi birçok üründe yasaklamaların devam ettiğini kaydetti. Makine İhracatçıları Birliği Adnan Dalgakıran ise bugün için Türk şirketlerine karşı olumsuz bir tavır kalmadığını dile getirdi.

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr