Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / 3. HAVALİMANI YAKIT ÇİFTLİĞİNDE ÖNEMLİ GELİŞME

3. HAVALİMANI YAKIT ÇİFTLİĞİNDE ÖNEMLİ GELİŞME

3. HAVALİMANI YAKIT ÇİFTLİĞİNDE ÖNEMLİ GELİŞME13.12.20163.Havalimanı'nın yakıt ihtiyacını sağlayacak olan "Yakıt Çiftliği" projesi için düğmeye basıldı, ÇED raporu kabul edildi.

3.Havalimanı'nın yakıt ihtiyacını sağlayacak olan "Yakıt Çiftliği" projesi için düğmeye basıldı, ÇED raporu kabul edildi Bu doğrultuda; Proje sahibi tarafından İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı’na ait yakıt talebi ve en yüksek yakıt tüketimine ilişkin temel veriler temin edildi ve proje kapsamında ihtiyaç duyulacak yakıt tahmini yapıldı. Deniz yolu vasıtası ile teslim edilecek partilerin minimumda 60 bin metreküp ve en fazla 10 günlük bir teslimat süresine sahip olacağı varsayılmış durumda.

3. Havalimanı’nın yüksek orandaki yakıt ihtiyacını karşılamanın en uygun yöntemi olarak denizden taşıma ve jetty boru hattı ile iletme düşünülmüş. Habertürk'ten Kübra Genç'in haberine göre uçaklara yakıt ikmali yeraltında bulunan hidrant hatları vasıtasıyla yakıt çiftliğinden (yakıt tanklarından) alınarak yapılacak. Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliğinde yalnızca uçak yakıtı depolanacak ve bu yakıt hidrant hatları ile uçaklara ikmal edilecek. Bu doğrultuda herhangi bir üretim ya da işleme faaliyeti yapılması planlanmıyor. Gereksinimlere göre alma, verme, dinlendirme ve yedek/bakım için yeni yakıt çiftliği tesisinde toplam kapasitesi 300 bin metreküp olan minimum 10 tank bulunacak. Gelecekte yapılacak potansiyel bir genişleme sonucunda ihtiyaç duyulacak ek tanklar, havalimanının gelecekteki büyümesine uygun olarak 2023'ten başlanarak sağlanacak.

Tipik bir acil durum stoku 2 ila 3 günlük olarak planlandı. Uçak yakıtının, Karadeniz üzerinden deniz yolu ile olası seyrek tedarik nedeniyle, Proje hesaplamalarına esas teşkil etmek üzere bu süre 10 gün olarak alındı. Buna ek olarak, acil durum stoku normal operasyonlarda kullanılmayacak. Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliği ve hidrant sistemi ile altyapı inşaatının birbirine paralel olarak yürütülmesi planlanıyor. Birbirine paralel bu işlerin tamamlanmasıyla, yakıt çiftliği tam kapasiteye ulaşacak ve toplam depolama hacmi 300 bin olacak.

Proje’nin toplam inşa süresi yaklaşık iki yıl olarak tahmin edilmekte ve inşaat sürecinin 2018 yılı ilk çeyreği sonunda tamamlanacağı öngörülmektedir. Yakıt çiftliği tesisi ve hidrant hatlarının havalimanı işletimi boyunca işletilmesi planlanmıştır. denildi.

Kaynak: ulasimonline.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr