Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / GEFCO, EDJ VE BKW İLE BİRLİKTE İSVİÇRENİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİ AÇTI

GEFCO, EDJ VE BKW İLE BİRLİKTE İSVİÇRENİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİ AÇTI

GEFCO, EDJ VE BKW İLE BİRLİKTE İSVİÇRENİN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİ AÇTI06.12.2016

İsviçre'nin Courgenay şehrindeki en büyük güneş enerji santralinin açılışı GEFCO, EDJ ve BKW’nin işbirliğiyle gerçekleştirildi. Santral, Jura Kantonu’nun 2021 yılı yenilenebilir enerji hedeflerinin yarısını karşılayacak.

Enerji ve altyapı alanlarında uzman BKW, Jura'nın enerji merkezi Energie du Jura (EDJ) ve endüstriyel lojistiğin liderlerinden GEFCO İsviçre'nin Courgenay şehrindeki en büyük kanopi güneş enerji santralini hayata geçirdi. Jura Kantonunun 2021 yılı yenilenebilir enerji hedeflerinin yarısını karşılayacak santral, 43 bin metre karelik bir alana kurulu.

23.886 fotovoltaik panel ve 6.7 MWp kapasitesi ile İsviçre'nin en güçlü kanopi santrali olan proje, dört buçuk futbol sahasına eşit bir alan yayılıyor ve 1.550 hanenin yıllık tüketimine eşdeğer olan yıllık 6.7 GWh elektrik üretim kapasitesi sağlıyor.

2015 ylında GEFCO’nun İsviçre’nin Courgenay bölgesindeki fotovoltaik kanopi santrali için 78 bin metre karelik 3 bin ithal araçtan oluşan filonun modernize edilmesiyle hayata geçen proje, üç bölümden oluşuyor. Sahanın %20'sini oluşturan ilk kurulum ( 30 Mart 2016'da tamamlandı ve 1.2 MWp’lik elektrik üretim kapasitesine sahip. Ağustos 2016'dan beri hizmette olan diğer iki alan ise sırayla 3.2 MWp ve 2.4 MWp üretim yapıyor. Santral, üretilen elektrik sayesinde yılda ortalama 2.400 ton CO2 tasarruf sağlayacak. Kurulu kanopi yapısı sayesinde de yağmur suyunu toplayıp geri dönüştürebilecek. Operasyonel mükemmellik ve çevreye saygı gibi iki hedefe sahip olan GEFCO, 2013 yılında kantonun enerji stratejisinden sorumlu olan Energie du Jura ile 2050 Yılı için İsviçre Konfederasyonu Enerji Geçiş Planı'nın gerektirdiği şekilde yerel enerji üretiminde yenilenebilir enerjinin payını artırmak amacıyla işbirliğine başladı. İki firma projenin teknik boyutlarının yönetilmesi amacıyla BKW Group'un uzmanlığından yararlanmak istedi. Bu işbirliği, 12 milyon Frank’lık ortak bir yatırımla sonuçlandı. Üretilen elektriğin bir kısmı, GEFCO tarafından ithal edilen elektrikli otomobilleri şarj etmek amacıyla doğrudan sahada kullanılacak. Elektrik fazlası ise, BKW tarafından geliştirilen "Energy Green" ürünü vasıtasıyla müşterilere sağlanacak.

GEFCO Group CEO'su Luc Nadal ise konuyla ilgili olarak: "Bu proje, müşteri memnuniyeti ve operasyonel mükemmellikle birlikte önceliklerimizden biri olan GEFCO’nun çevre duyarlılığını yansıtıyor. Grubumuzun diğer tesisleri de bu örneği benimseyecekler,” değerlendirmesinde bulundu.

BKW Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik Başkanı Renato Sturani konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu eşsiz projenin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bu park, fotovoltaik alanlarda BKW'nin uzmanlığını ve aynı zamanda enerji dönüşümünde kendisinin ve ortaklarının kararlılığını yansıtıyor"

Sürdürülebilir kalkınma projenin merkezinde

GEFCO İsviçre Kurumsal Sosyal Sorumluluk kapsamında ISO 14001 sertifikasında ifade edildiği üzere enerji santralinde yağmur suyu havzası kuruyor. GEFCO İsviçre Direktörü Denis Igert bu başarının çevre politikasına uygun olmasından gurur duyduğunu belirterek, “Bu projede bizimle birlikte oldukları için BKW ve EDJ'ye teşekkür etmek istiyorum. Bu durum bizim ve müşterilerimiz için çok önemli” dedi.

2050 İsviçre Konfederasyonu projesinin bir parçası olan bu proje vasıtasıyla GEFCO Group, BKW ve EDJ enerji geçişi ve sürdürülebilir kalkınmada etkin bir şekilde rol oynuyor.

Rakamlarla Courgenay fotovoltaik elektrik santrali:

12 milyon İsviçre frankı

10 ay inşaat süresi

6.7 MWp kurulu kapasite

23.886 fotovoltaik panel

Üretim kapasitesi: 6.7 GWh/yıl, 1.500 hanenin ortalama tüketimine eşit

CO2 tasarrufu = 2.400 ton/yıl

530 kolun ve 1.000 ton çelik 

Kaynak: ulasimonline.com

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr