Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / TÜRKMENİSTAN-AFGANİSTAN-TACİKİSTAN DEMİRYOLU HATTININ İLK ETABI AÇILDI

TÜRKMENİSTAN-AFGANİSTAN-TACİKİSTAN DEMİRYOLU HATTININ İLK ETABI AÇILDI

TÜRKMENİSTAN-AFGANİSTAN-TACİKİSTAN DEMİRYOLU HATTININ İLK ETABI AÇILDI28.11.2016

Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolu Hattı'nın 88 kilometrelik ilk etabı törenle hizmete açıldı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolu Hattı'nın ilk etabını hizmete sunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Büyük İpek Yolu yeniden kuruluyor. Bu hat, sadece iki ülke için değil, Asya, Avrupa ve komşu ülkelerin büyümesine destek olacak." dedi.

Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolu Hattı'nın 88 kilometrelik ilk etabı İmamnazar Sınır Kapısı'nda Berdimuhamedov'un ev sahipliğinde düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Berdimuhamedov, törende yaptığı konuşmada, ulaştırma sektörünün sürdürülebilir kalkınma için öncelikli olduğunu vurgulayarak, gelişen ve değişen dünya ekonomisi ile bölgesel ekonomik entegrasyon süreci dikkate alındığında ulaşım sisteminin hızla büyümesi gerektiğini ifade etti.

Yeni demiryolu koridorunun Türkmenistan ile diğer bölge ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacağını dile getiren Berdimuhamedov, "Büyük İpek Yolu yeniden kuruluyor. Bu hat, sadece iki ülke için değil, Asya, Avrupa ve komşu ülkelerin büyümesine destek olacak. Devletlerin ekonomik olarak bütünleşmesinin yanında dostluklarının pekişmesine de hizmet edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Berdimuhamedov, "Uluslararası Asya Demiryolu Koridoru" olarak nitelendirilen hattın, Türkmenistan sınırlarındaki Atamurat-İmamnazar arasında kalan 85 kilometrelik bölümü ile Afganistan'ın Akina Sınır Kapısı'na kadar olan 3 kilometrelik bölümü kapsayan toplam 88 kilometrelik ilk etabı için tüm teknik kapasitenin inşa edildiğini kaydetti.

Ulaştırma politikalarının ana hedefinin ülkenin avantajlı coğrafi konumunu en iyi şekilde değerlendirmek olduğuna işaret eden Berdimuhamedov, söz konusu ülkelerin küresel ekonomik sisteme entegrasyonlarını kolaylaştıracak koridorun ilk etabını hizmete sunmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

"Yaşasın Türkmenistan-Afganistan dostluğu"

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ise yeni demiryolu koridorunun bölge ülkeleri arasında ticareti, diyaloğu ve dostluğu tesis edeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bugün özel ve tarihi bir gün. En çok güvenebileceğimiz ve Afganistan'a en yakın ülke Türkmenistan'ın başarılarını, gelişimini yakından izliyor, takdir ediyoruz. İlişkilerimizi geliştirmemize katkı sağlayacak demiryolu koridorunun inşasındaki öncülüğü için Türkmenistan'a teşekkürü borç biliriz. Yaşasın Türkmenistan-Afganistan dostluğu."

Davetliler ve halkın izlediği etkinlikte, çok sayıda gösteri sunuldu.

Kaynak: ulasimonline.com

   

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr