Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / MODERN İPEK YOLU, ASYA’DA YENİ PENCERE AÇACAK

MODERN İPEK YOLU, ASYA’DA YENİ PENCERE AÇACAK

MODERN İPEK YOLU, ASYA’DA YENİ PENCERE AÇACAK28.11.2016Enerji Bakanı Albayrak, Çin’in hızlı tren ulaşım altyapısı ile Pekin’den Londra’ya kadar, modern İpek Yolu diye tanımladığı yapıyı yeniden inşa ettiğini belirterek, bunun Asya’da yeni bir pencere açacağını söyledi.

Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum’u bu yıl 6’ıncı kez gerçekleştirildi. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, Habitat ve PublicisLive ev sahipliğinde, Turkcell ana sponsorluğu ve TEB Özel Melek Yatırım Platformu desteğiyle yapıldı. Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın sorularını yanıtladı.

Türkiye’de girişimcilik yapmak için uygun ortam olup olmadığı yönündeki soru ile başlayan Panelde Albayrak, özellikle bugün için bakıldığında dünyanın çok kritik bir dönemden geçtiğini, çok büyük krizlerin içinde olduğunu ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçtiğini ifade etti. Albayrak, “Kriz eşittir fırsat’ felsefesinden baktığımızda meseleye, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa, aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.

Gelecek 10 yılda Çin ve Hindistan’ın GSMH’sı G7 ülkelerini geçecek

Son 15 yılda çok önemli gelişmeler ve dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandığını dile getiren Albayrak, dünyadaki güç ve sermayenin, zenginliğin her geçen gün Doğu’ya kaydığı bir süreçten geçildiğini kaydetti. Albayrak, “2004 G7 toplantılarında Çin’in dünyadaki en büyük ikinci ekonomi olması ile ilgili süreç 2020’ler diye tahmin ediliyordu. 2010'a geldiğimizde Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. Bunu takip eden süreçte 2014 itibarıyla satın alma gücüne göre Çin, ABD’yi geçip dünyanın birinci ekonomisi oldu. Reel rakamlarda bunun 2020 itibarıyla gerçekleşmesi bekleniyordu” diye konuştu. Gelecek 10 yıl boyunca bu coğrafya üzerinde gelişmekte olan yeni pazarlar çerçevesi içinde çok ciddi fırsatlar olduğunu söyleyen Albayrak, bu süreçte sadece Çin ve Hindistan’ın toplam GSMH'nın büyük ihtimalle G7 ülkelerinin tamamını geçeceğini kaydetti.

‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesi 500 yıllık omurgayı sallayacak

Çin’in ‘One Belt, One Road’ yani ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesinden bahseden Albayrak, şunları anlattı: “Çin’in dünya ekosisteminde 500 yıllık omurgayı kökünden sallayacak bir projesi var. Bu proje, hızlı tren ulaşım altyapısı ile Pekin’den Londra’ya kadar, modern İpek Yolu diye tanımladığı yapıyı yeniden inşa ediyor. Bununla ilgili öyle bir hazırlık var ki, bunun altyapısı, siyaseti, ülke ilişkileri, tüm bu yol üzerindeki planlaması 15-20 yıldan fazla bir planlamanın ürünü. Bugün Pekin’den deniz yolu ile 1.5-2 ayda teslim edilecek bir ürün, bu proje tamamlandığında 2 haftadan kısa bir sürede, çok daha ucuz bir maliyetle, çok daha hızlı şekilde Pekin’den Londra’ya ulaşacak. Bu modern İpek Yolu Asya’da yeni bir pencere acaçak. Çin, dünya nüfusunun 3’te 2’sini mi kuşatacak? 500 yıl önce coğrafi keşiflerle deniz yollarının daha eski şekilde kullanılmasından dolayı 500 yıllık siyasi ve ekonomik denge ve gücün Batı’ya doğru kaydığı bu fotoğraf, modern İpek Yolu eliyle yeni bir yola mı giriyor acaba? 21. yüzyıl enteresan şeylere mi gebe?”

Dünyadaki ticaretin, pazarın, ekosistemin ve düşünce yapısının değiştiğini, her geçen gün daha büyük açılımların ortaya çıkacağını kaydeden Albayrak, şu anki girişimci neslin son 100 yılın en kritik nesli olduğunu söyledi. Albayrak, 100 yıllık yeni bir kırılmanın tam eşiğindeyken müthiş fırsatlara gebe bir ekosistemle karşı karşıya olduklarını, bunu iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var

Girişimciliğin, ülkelerarası rekabette üst sıralara çıkmak ve işsizlik sorununu çözmekte en önemli etken olduğunu belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Her yıl 900 bin genç istihdam nüfusuna katılıyor. Baktığımızda tek 1 girişimci, 10 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’de her yıl 90 bin girişimci çıkarmalıyız istihdam nufüsunu dengeleyelim. Türkiye’nin yüzde 2’si girişimci. Japonya seviyesine çıkartabilmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. En önemli potansiyel de kadınlar ve gençler. Tek kolla boks yapılmaz, daha fazla kadının girişimci olması lazım. Gençlerin de bu alana daha fazla heves etmesi lazım. Bunu sağlayabilmek için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu, başladığımızda yüzde 6.5 olan kadın girişimci oranı bugün yüzde 8.5 seviyesine ulaştı. Bizim amacımız İstanbul’u küresel girişimciliğin merkezi yapmak. Startup’lara vergi ve mevzuat konusunda her türlü kolaylığı sağlamamız lazım. Asya’daki, Ortadoğu’daki, Afrika hatta Avrupa’daki genç beyinlere bunu vaat edersek, o zaman Türkiye devrim yapar” diye konuştu.

Yuvarlak masalarda 600 girişimci, 80 mentor ile fikir alışverişi yaptı

Bu yıl G3 Forum’un büyük ilgi gören yuvarlak masa toplantılarında 600 girişimci ve girişimci adayı 80 mentor ile biraraya gelerek, fikir alışverişi yaptı. Her masada bulunan iki mentor, girişimci adaylarına tecrübelerini aktararak, girişimcilik yol haritası çıkartmalarına yardımcı oldu. Geçen 5 yılda 4 bin 500 girişimci ve girişimci adayını bugün sayısı 300’ü bulan mentorla bir araya getirdiğini ve Anadolu’ya açıldığını hatırlatan G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz, Suriye ve Azerbaycan’lı katılımcıların dikkat çektiğini ifade etti.Mayanın tuttuğunu belirten Yılmaz, G3 Forum’a artık ne istediğini ve ne alacağını bilen girişimci adaylarının geldiğini vurguladı. G3 Forum’da yine insan kaynakları uzmanlarından, pazarlamacılara, yatırımcısından, girişimcisine 800 kişiyi ağırladıklarını söyleyen TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı “Artık Suada’ya sığamıyoruz. Bence artık daha büyük bir yere taşınmamız gerek. Biz başlangıçta internet başvuruyu açıp ücretsiz olarak yapıyorduk. Artık kontenjanı 600’de kapatmak zorunda kalıyoruz. Bu sebeple kayıt olup gelmeme riskini almamak için 20 TL ücret koyduk” dedi. Turkcell olarak her fırsatta inovasyon ve girişimciliğin desteklenmesinin ne derece kritik olduğunun altını çizdiklerini ifade eden Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bu perspektifl e hayata geçirdikleri Turkcell Arıkovanı’nı hatırlatarak, bu platformla kitlesel fonlamanın Türkiye’de yaygınlaşarak bir kültür haline gelmesini; bununla birlikte yenilikçi fikri olan her girişimcinin kaynak yaratma kaygısı duymadan çalışmalarına odaklanmasını hedefl ediklerini belirtti. TEB Özel Melek Yatırım Platformu'nun kamu otoritesi tarafından yetkilendirilen ilk platform olduğunu hatırlatan TEB Özel Bankacılık Pazarlama ve Merkezi Satış Direktörü Hayri Telekoğlu ise banka olarak yaklaşık dört yıldır TEB Özel Melek Yatırım Platformu aracılığıyla ekosisteme destek verdiklerini belirterek, bugüne kadar 40’tan fazla yatırımcının lisans almasına aracılık ettiklerini söyledi.

Kaynak: dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr