Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / MELEQ, TÖRENLE DENİZE İNDİ

MELEQ, TÖRENLE DENİZE İNDİ

MELEQ, TÖRENLE DENİZE İNDİ22.11.2016

Alternative Transport, 110 milyon euro sipariş bedelli iki gemiden bir olan Meleq’i Almanya’da denize indirdi.

Ro-Ro şirketi Alternative Transport’un 6’ncı gemisi Meleq, Almanya’nın Flensburg kentinde törenle denize indirildi. Meleq, şirketin filosuna 2017 yılının Sevgililer Günü'nde (14 Şubat’ta) dahil olacak ve Türkiye - İtalya hattında çalışacak. 210 metre uzunluğunda ve 32 bin 600 ton yük taşıma kapasitesine sahip Meleq’in denize indirilişi dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, “3 yıl önce gemi kiralayarak çıktığımız yolda, bugün 6. Ro-Ro gemimizi denize indiriyor olmak gurur verici. Filomuzu genişletiyoruz. Yeni hatlar açmak, sefer sayımızı artırmak için yatırımlarımız devam edecek” dedi.

Alternative’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Yılmaz ile Intermodal Taşımacılık Direktörü Cumhur Eşber Horasan’la birlikte, şirketin kuruluş hikayesi ve hedefl erini anlatan Ahmet Musul, bir projede hayal kırıklığı yaşamaları sonunda Ro-Ro şirketi kurmaya karar verdiklerini anlattı. Musul, “Ekim 2012’de Kurban Bayramı’nın arifesinde düşünüp bayram sonrasında da hayata geçtiğimiz bir çalışmaydı. Hemen harekete geçmemiz gerektiği için pazarda bize uygun gemileri bularak başladık. Şimdi siparişler veriyoruz. Ro-Ro camiasında prestijli Flensburg Tersanesi’yle 2 gemi için anlaştık. Zorlu bir yolculuktu hiç bilmediğimiz bir alanda, önce Ekol’ün tedarikçisi sonra da pazarın tedarikçisi olan bir yapı kurduk. Başladığımız dönem aslında son vagona yetiştiğimiz uygun bir dönemmiş. Daha sonra pazar zorlaştı” dedi.

Babasının adını taşıyor

Daha önceki gemilerine Hatche, Paqize, Qezban, Ayshe gibi isimler veren şirketin son gemisine Meleq adı verilmesi, aile hikayesine dayanıyor. Ahmet Musul, “Sivas’ın köylerinde Fatma’ya Fadik deniyor. Annemin ismi Fatma, ama onu Fadik diye çağırıyorlardı. 1999 yılında trafik kazasında kaybettiğim babamın adı da Bekir’dir ama annem de babama asla ismiyle hitap etmez, ‘Melek’ diye çağırırdı. Son gemilerimize bu isimleri koyduk. Meleq şimdi denize iniyor. Kız kardeşini de Şubat 2018’de teslim alacağız. Fadik isimli gemimiz kiralık ama ondan alıp ikinci gemimize vereceğiz” dedi. Hamburg’daki törene anne Fatma Musul da katıldı ve geleneksel şampanya patlatma ritüelini gerçekleştirdi.

Ahmet Musul’un verdiği bilgiye göre son iki geminin maliyeti 110 milyon euro. Ancak daha büyük gemi yatırımları da geliyor. Ro -Ro işinde dünyanın en büyükleri artık daha büyük gemi siparişleri veriyorlar ve Alternative de global oyuncu olmak istiyor. Ahmet Musul, “Daha büyük gemi siparişleri için görüşmelerimiz var. Gördük ki daha farklı pazarlarda da oyuncu olabiliriz. Kuzey Afrika ile Fransa arasında, Mısır ile Trieste arasında ya da Köstence çıkışlı Karadeniz hatlarında oyuncu olabiliriz. Önümüzdeki 3 sene içinde Akdeniz ve Karadeniz’deki en önemli en etkin en yaratıcı Ro-Ro oyuncusu olmak istiyoruz. Ondan sonraki hedefimiz Kuzey Avrupa’ya gitmek olabilir” dedi.

‘Fiyatı iyileştirmeye çalışıyoruz’

Ahmet Musul, eleştiri konusu olan taşıma fiyatlarında bir iyileştirme yapıp yapmayacakları konusundaki soruya da şöyle cevap verdi: “Bu gemi nakliyecinin işini daha düzenli ve ekonomik yapmak için kullanacağımız bir gemi olacak. Hedefimiz ihracatçımızın rekabet gücünü artırmak. Doluluk oranıyla kazanacak stratejiyi ilk günden beri uyguluyoruz. Devreye girecek limanımızla elde edilecek verimlilikle fiyatlarda iyileştirmeyi yapabiliriz. Eğer bağımsız bir denetleme kurulu oluşturulup firmaların verdiği teklifl erin inceleneceği bir ortam oluşturulursa biz Ekol olarak bunu herkesten çok destekleriz.”

Pazar payı yüzde 30

Ahmet Musul, Topçular’da yapımı devam eden limanı yılbaşında devreye almayı planladıklarını, 35-38 milyon euro yatırımla kurulan limanın İstanbul trafiğinden yaklaşık 100 bin TIR’ı çekeceğini söyledi. Ro- Ro’da yüzde 100 kapasiteyle çalıştıklarını, mevcutta yüzde 35 müşteri yükü taşındığını belirten Ahmet Musul, Alternative’in 2016 cirosunun da 84 milyon euro civarında gerçekleşeceğini belirtti. Ro-Ro piyasasında yüzde 30 pazar payı ile ikinci sırada bulunduklarını ifade eden Ahmet Musul, şirketin Ekol iştiraki değil kendi kişisel yatırımı olduğuna dikkat çekerek, “Ekol’de 3 yıl 1 ayım kaldı. Satmayı düşünmüyoruz. Talep kabul etmiyoruz. Şirket planladığımız gibi çalışanlara geçecek. Alternative’in geliriyle gerçekleştirmek istediğim şeyler var. 5 bin dönümlük bir alanda doğal park kurmayı planlıyorum” diye konuştu.

‘Altyapı sağlayıcısıyız’

Genel Müdür Hakan Yılmaz da yatırımla ilgili olarak, “Türkiye’ye inancımızı sürdürüyoruz. Böyle bir ortamda 100 milyon euronun üzerinde yatırım yapıyor olmak üzerine söz söylemeyi gerektirmeyen bir durum. Daha iyi şeyler yapacağız, daha ileriye götüreceğiz sektörü, pazarı, Türk nakliyecisini çok daha rekabetçi noktalara getireceğiz. Biz kendimizi tamamen bir altyapı sağlayıcısı olarak konumlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Intermodal Taşımacılık Direktörü Cumhur Eşber Horasan ise yeni gemilerle beraber yeni projelerle hem Türk nakliyecisine hem Türkiye’ye kazandıracaklarını söyledi.

Meleq’in denize indirme törenine Türkiye’den Musul ailesinin fertleri Galip, Atilla ve Asuman Musul; Ekol ve Alternative’in yöneticileri, lojistik şirketlerinin sahip ve yöneticilerinden oluşan 200 kişilik bir heyet katıldı.

'Satın almacılar gelmiyor'

Ahmet Musul, 15 Temmuz sonrası dışarıda ne tür izlenimler aldıklarına ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi: “Ciddi bir risk sıkıntısı, Türkiye’ye seyahatlerin ertelenmesine yol açıyor. Sigorta şirketleri Türkiye’yi riskli sınıfına soktuğu için satın almacılar Türkiye’ye gelemiyor. Birçok toplantıyı yapamaz haldeler. Birçok firma satın alma ofislerini ya daraltıyor ya da kapatıyor. Alımlarını çevre ülkelere kaydırıyor. Bazı müşterilerin FETÖ nedeniyle şirketlerine el konuldu. Bunlardan bazılarından ürün alan şirketlerde üretim süreçlerini etkileyen durumlar olduğu belirtiliyor. Bu müşterilerin tekrar Türkiye’ye gelmesini sağlamak çok ciddi bir zaman alıyor. O yüzden oluşan algının bir an evvel ortadan kalkması çok gerekli. Biz şunu anlatıyoruz; olay bizler için de çok büyük bir sürprizdi. FETÖ derin bir yapı olduğu için böyle yaptırımlar da doğal. Ama günlük hayatın devam ettiğini, şirketlerin üzerine düşeni yaptığını, endişeleri olmaması gerektiğini söylüyoruz.”

Kaynak:dunya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr