Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / HİNDİSTANA 1 MİLYAR DOLARLIK MERMER İHRACATI HEDEFİ

HİNDİSTANA 1 MİLYAR DOLARLIK MERMER İHRACATI HEDEFİ

HİNDİSTANA 1 MİLYAR DOLARLIK MERMER İHRACATI HEDEFİ21.11.2016

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Kahyaoğlu, "Beklentim 3-4 sene sonra 1 milyar dolarlık Hindistan ihracatı. Bunu da başaracağız" dedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, bir program kapsamında geldiği Bursa'da, yaptığı açıklamada, son dönemde yaşananlar nedeniyle ihracatta bir miktar düşme olduğunu ancak toparlanmaya başladıklarını söyledi.

Mermer ve doğal taşta, Irak gibi belli ülkelerin haricinde yükselme trendinin başladığını ifade eden Kahyaoğlu, Türkiye'nin siyasi açıdan iyi olduğu İsrail, Hindistan gibi ülkelere ihracatının arttığını anlattı.

Kahyaoğlu, doğal taş ve mermer ihracatında geçen seneye göre çok az bir düşüş yaşadıklarına işaret ederek, "Bu düşüş de çok normal. Çünkü yabancılar dışarıdan gördükleri kadarıyla Türkiye'ye tavır alıyorlar. Türkiye'de hayat devam ediyor, her şey yolunda. Yabancılara bunu anlattığımız zaman tekrar geri geliyorlar." diye konuştu.

Hindistan'a 3-4 yılda 1 milyar dolar ihracat beklentisi

Hindistan'ın blok mermer ihracatında uyguladığı kotayı kaldırması için birlik olarak mücadele verdiklerini anlatan Kahyaoğlu, Hindistan’ın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ettiklerini ve daha sonra ilgili bakanlıklara mektuplar yazarak durumu bildirdiklerini anlattı.

Bakanlıkların ve müsteşarların da kendi muhataplarıyla görüşerek sorunu çözdüklerine dile getiren Kahyaoğlu, şöyle devam etti:

"Hindistan'daki kotanın kalkması mermer sektörü adına ikinci bir Çin vakasıdır. Çin yıllar önce doğru düzgün mal almayan ülkeyken 2013'te Çin'e 1 milyar dolarlık mermer sattık. Bu yıl biraz düştü. 850 milyon dolar civarında ama inşallah yükselecek. Hindistan gelecek 3-4 yılda ikinci bir Çin olacak. O yüzden Çin vakası olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin önü daha fazla açılacak, ihracatımız daha fazla artacaktır. Özellikle doğal taş ve maden sektörü bundan en karlı olan sektör olacaktır. Önümüzdeki günler bizim için çok daha iyi olacak. Siyaseten de baktığımızda Hindistan'la aramızda problem yok. Kota kalktıktan sonra ihracatımız yüzde 24 oranında artmış. Beklentim 3-4 sene sonra 1 milyar dolarlık Hindistan ihracatı. Bunu da başaracağız."

Kaynak: ulasimonline.com

 

   

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr