Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / 26 ÜLKENİN DEVLERİ İSTANBULDA BULUŞTU

26 ÜLKENİN DEVLERİ İSTANBULDA BULUŞTU

26 ÜLKENİN DEVLERİ İSTANBULDA BULUŞTU21.11.2016

Bu yıl 10. kez düzenlenen İstanbul Logitrans Fuarı dün kapılarını açtı. 26 ülkeden 180'i aşkın firmanın katıldığı fuarda milyonlarca dolarlık iş hacmi yaratacak önemli işbirliklerine imza atılması hedefleniyor.

Sektörde Avrupa'nın en önemli fuarlarından 10. Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı, dün kapılarını açtı. 26 ülkeden 180 katılımcıyı ağırlayan lojistiğin dev etkinliğine 50’yi aşkın ülkeden ziyaretçi bekleniyor.

Taşımacılıktan intralojistiğe, telematikten ticari araçlara kadar tedarik zinciri ağının tüm halkalarını kapsayan Logitrans Fuarı boyunca İstanbul sektörün dünya çapındaki en önemli isimlerini ağırlıyor. Almanya ve Avusturya ülke pavilyonlarının yanı sıra Afganistan’dan Polonya’ya yayılan bir coğrafyadan gelen katılımcılar ürünlerin pazara en iyi şekilde sunulması için önerdikleri ürün ve hizmetlerini tanıtacaklar.

Schulz: Türkiye Avrupa için çok önemli pazar

EKO Fuarcılık'ın Alman fuarcılık devi Messe ile ortak organize ettiği Logitrans'ta Almanya Federal ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanlığı Öncelikli İlişkiler Daire Başkanı Gerhard Schulz, Türkiye'nin Alman ekonomisi ve lojistik sektörü için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Fuar vesilesiyle İlk kez İstanbul'a geliyorum. İlk gözlemim ise şu ki, İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Ayrıca çok önemli bir lojistik konuma sahip. Türkiye, Avrupa için çok önemli bir pazar. Türkiye Almanya için ayrıca önem taşıyor. Türkiye'de 6 bin 500'den fazla Alman şirketi var. İki ülke arasındaki büyük bir ihracat hacmi var. Burada tabii ki, kusursuz işleyen lojistiğin çok önemi var. Bu sayede lojistik de hızlı hızlı büyüyor. Artık malı en hızlı şekilde götürmek daha fazla önem kazandı. Bunun için de Akıllı çözümlerde gerekli. Bize düşen ticaretin daha hızlı yapılmasını sağlamak. Bu fuarda Türkiye ile güzel bir işbirliğimiz var. Fuarın lojistikteki büyümeye katkı sağlayacağına inanıyoruz."

'Avrupa'nın en önemli lojistik fuarlarından biriyiz'

EKO Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun ise, bölgede ve ülkede yaşanan olumsuzluklardan dolayı bu yıl katılımcı sayısında bir düşüş yasansa da Avrupa'da hala en önemli fuar konumunda olduğunu ifade etti. Fuarda ‘Uluslararası Tedarik Zincirinde Türkiye’nin Rolü’ başlıklı panel de düzenlendi. Alman Lojistik Konfederasyonu BVL International Başkanı Prof. Dr. Thomas Wimmer’in yönettiği panelde Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ile UTİKAD Başkanlığının yanı sıra DEİK Lojistik İş Konseyi ve FIATA Avrupa’nın da başkanlığını yürüten Turgut Erkeskin, Avusturya Ticari Konsolosu Mag. Georg Karabaczek, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nöther konuşmacı olarak yer aldı. Lojistiğin tüm yönleri ile ele alındığı Logitrans Fuarı kapsamında; Alman eksperler tarafından ‘Endüstri 4.0’ ve çabuk bozulabilen ürünlerin lojistiğini ele alan ‘Perilog’ konferansları düzenleniyor.

Bunların yanı sıra hava kargo sektöründeki ‘Elektronik Konşimento’, İGEME tarafından düzenlenen ihracata yönelik eğitimler, İzmir Aliağa Bölgesi’ndeki lojistik yatırım fırsatları ile güçlü bir panel programının yanısıra merakla beklenen yeni havalimanı ile ilgili sunumun da yapılıyor.

Lojistiğin Oskarları olarak nitelenen ‘ATLAS Lojistik Ödülleri’ de 17 Kasım Perşembe günü (bugün) logitrans fuarı sırasında sahiplerini bulacak. 10. Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı, 18 Kasım'a kadar İstanbul Fuar Merkezi 9 ve 10. salonlarda devam edecek.

UND: Gelecek parlak fırsatı kaçırmamalıyız

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, fuar açılışında yaptığı konuşmasında Çin ve Pakistan gibi ülkelerin TIR sistemine girme hazırlığında olduğunu belirterek, bu gelişmelerin lojistiğe büyük katkı sağlayacağını ve Türkiye'nin gelişen bu pazarlardan pay alabilmesi için mevzuat altyapısını hazırlaması gerektiğine dikkat çekti. Şener, "Türkiye çok önemli bir pazar. Başta Almanya olmak üzere Avrupalı devlerin üretim merkezi konumunda. Ancak bu malların ulaştırılması konusunda karayolu taşımacılığında sıkıntılarımız devam ediyor. Rusya'ya giderken sorun yaşıyoruz. Doğu'ya giderken sorun yaşıyoruz. Batı'ya giderken sorun yaşıyoruz. Türkiye Avrupa ve Asya arasında köprü konumundaydı ama Asya ayağı kırıktı. Kazakistan gibi ülkelere mermeri ya da klozeti uçakla taşımak zorunda kalıyoruz karayolundaki sorunlar yüzünden. Ancak güzel gelişmeler de oluyor. Çin ve Pakistan TIR sistemine dahil oluyor. Çin ilk anlaşmayı da bizimle yapıyor. Çin'den Batıya gelmek isteyen mallar var. Bizim araçlarımız oradan boş dönüyordu. Biz Hindistan'la da karayolu anlaşması yapmak istiyoruz. Artık Türkiye gerçekten Avrupa ve Asya arasında bir köprü konumunda. Bunlar güzel gelişmeler gelecek parlak. Suriye ve Irak'ta sorunlar çözüldüğünde çok büyük pazar olacak bu bölge. Bizi bekleyen tek risk bu taşımacılıkta mevzuat alt yapısını oluşturmak. Bu tür eksiklikler bu potansiyeli değerlendirmemize engel olabilir. Acele etmeliyiz" diye konuştu.

UTİKAD: Lojistikte en zayıf alan gümrükler

UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, Türkiye'nin çok zor bir süreçten geçtiğini ancak buna rağmen lojistik süreçlerini aksatmadan devam ettirdiğini vurguladı. Sektörün gümrük alanında zayıf kaldığını dile getiren Erkeskin, şunları kaydetti: "Türkiye bir darbe girişimi ile karşılaştı. Bunun uluslararası alanda açtığı etkiyi azaltmaya çalışıyoruz. Lojistik operasyonlarımızın bu süreçten etkilenmesinden çok endişe ettik. Fakat Türkiye bu süreci çok iyi yönettti. Operasyonlarımıza her alanda devam ettik. Ne kadar iyi kriz yönettiğimizi gördük. Lojistikte en güçlü olduğumuz konu hükümetin desteğini arkamıza almış olmamız. Hükümet en önemli üç sektörden birini lojistik olarak seçti. 3. havalimanı gibi çok önemli lojistik projelerimiz var. Limancılıkta ve demiryollarında çok önemli yatırımlar yapıyoruz. En zayıf olduğumuz alan ise gümrük uygulamaları bunu çözmediğimiz sürece yeterli gelişmeyi sağlamamız mümkün değil."

Kaynak: dunya.com