Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / AVRASYA TÜNELİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

AVRASYA TÜNELİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

AVRASYA TÜNELİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI15.11.2016

İstanbul'un iki yakasını Marmaray'ın ardından ikinci kez denizin altından birleştiren Avrasya Tüp Tüneli 20 Aralık'ta hizmete açılacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2011'de Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü görevini yürütürken temeli atılan Avrasya Tüp Tüneli'nin 20 Aralık'taki açılışına bu kez bakan olarak katılacak.

İstanbul'un iki yakasını Marmaray'ın ardından ikinci kez denizin altından birleştiren Avrasya Tüp Tüneli 20 Aralık'ta hizmete açılacak. Marmaray'dan farklı olarak iki kıtayı karayoluyla bağlayan proje sayesinde 100 dakika süren Kazlıçeşme-Göztepe arası yolculuk, 15 dakikaya inecek.

Bakan Arslan'ın genel müdürlük görevini yürütürken ihale sürecinde etkin bir rol üstlendiği projenin temeli 26 Şubat 2011'de atıldı. Kısa sürede yapımı tamamlanan proje açılışa hazır hale gelirken, Arslan da temelini attığı tünelin 20 Aralık'taki açılışında bakan olarak yer alacak.

Olumsuz hava koşullarında kesintisiz yolculuk

Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilen projenin toplam yatırım tutarı 1 milyar 245 milyon dolar oldu. Günde en az 100 bin aracın kullanması planlanan proje, iki katlı inşa edildi. Her katta 2 şeritten tek yönlü geçiş sağlayan proje, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk imkanı sunacak.

Tarihi yarımadanın batısındaki Zeytinburnu ve Bakırköy ile Anadolu Yakası'nda Üsküdar ve Kadıköy arasında güvenli ve hızlı bir bağlantı sağlayacak Avrasya Tüp Tüneli, yalnızca hafif araçlar tarafından kullanılacak. Tünel, ağır taşıt, motosiklet ve yayaların geçişine kapalı olacak.

24 yıl sonra kamuya devredilecek

Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştiren yüklenici firma, tüneli 24 yıl 5 ay süreyle işletecek. İşletme süresinin tamamlanmasıyla Avrasya Tüp Tüneli kamuya devredilecek.

Türkiye’nin en büyük prestij projeleri arasında gösterilen Avrasya Tüp Tüneli, geçen yıl tünelcilik alanında dünyanın en önemli birliği olarak sayılan Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından "Yılın Büyük Projesi" ödülüne de layık görüldü.

Kaynak: ulasimonline.com

 

   

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr