Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / ADR VE ATP’DE DENETİM KONUSU ÖNE ÇIKTI

ADR VE ATP’DE DENETİM KONUSU ÖNE ÇIKTI

ADR VE ATP’DE DENETİM KONUSU ÖNE ÇIKTI 09.11.2016

Treyler Zirvesi'nde yapılan 1. Panel'de Uluslararası Standart ve Konvansiyonlara Uyum konusu tartışıldı. Panele Treden Başkan Yardımcısı Murat Tokatlı, Erman Nakliyat'tan Emrah Deniz, TÜV Nord Uzmanı Jens Zillman, TSE Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanı Nihat Kölük ve Ulaştırma Bakanlığı TMKTD Daire Başkanı Kadir Erkan katıldı. Panilistler kendilerine sorulan soruları cevaplandırdılar.

Murat Tokatlı yaptığı konuşmada Treylerde 3 milyar dolarlık ihracat hedefi söylemine değinerek bu rakamı yakalamak için dünya standartlarında üretim yapılması gerektiğini söyledi. Tokatlı, "Avrupa'da ikinci sıradan beşinci sıraya geriledik. Bundan rahatsızlık duyuyoruz ve yukarı çıkarmak zorundayız. ADR ve ATP geç oldu ama güzel oldu. 2015 yılında üreticiler olarak ADR konvansiyonuna uygun üretime girildi. TİP onayı alan 31 üretici oldu. Tank tipiyle 57''ye ulaştı. 8 üretici de onay aşamasında. 40'a yakın üretici onay almış olacak. ADR'de kendi adımıza bir sıkıntı olmadı. TSE kendini geliştirdi. Sancılı başlayan süreç şimdi çok hızlı ilerliyor.

Asıl konu denetim. Şu anda 22 bin aracı tespit yapıldığı bilgisini aldım. Türkiye'deki parkın 50 bin civarında olduğunu biliyoruz. Tespitte yarıya ulaşılamamış. Bunu hızlandırmak lazım. Tespite gelmeyenleri trafikten men etmek gerekiyor. Bu süreç daha fazla uzamaması gerekiyor. Çünkü sektör buna hazır. Gelecek taleplere cevap verebilecek durumdayız.

Hem TSE hazır hem bakanlık hem üreticiler hazır. Tabi şu anda ATP gündemde. Kanun olarak henüz yürürlüğe girmedi. Türkiye'deki üreticiler 1990'lı yıllardan beri ATP sertifikalı araçlar üretiyoruz. Üreticiler ve kullanıcılar açısından sıkıntı yok. Dolayısıyla durum tespitinde kolay. İç nakliye buna hazır değil. Bozulabilir gıda da inan hayatı çok önemli. dolayısıyla yurtiçi nakliyenin de denetim altına alınması gerekiyor.

TREDER olarak bu yola baş koyduk. Dünya standartlarına uygun treyler üretmek için birlikte çalışalım ve 1 milyar dolarlık değil 3 milyar dolarlık ihracata birlikte gidelim.”

Emrah Deniz de yaptığı konuşmada şu anda ATP sertifikasına sahip araçlarla taşıma yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: ATP'nin kapsamı o kadar dar ki bugün devreye alacağız desek yarın alabiliriz. Çünkü ATP bozulabilir gıdaların uluslararası dolaşımını içeriyor. Birçok ürün bu mevzuata girmiyor. Türkiye'nin içinde çok büyük eksikliklerimiz var. Mersin'den bir kamyon meyveyi alıyor hiçbir ekipmanı olmadan İstanbul'a getiriyor buradan da gübre alıp gidebiliyor. Birçok ülke ATP konvansiyonunu kendi ülkelerine uyguladılar. ATP ne gerektiriyorsa kendi ülkemde uygularım diyorlar. ATP içerisinde yaş sebze meyve yok ama İspanya bunu ATP içine kattı. Çünkü bu ürünlerin ihracatını yapıyorlar ve kalitenin artırılmasını istiyorlar. Türkiye’de de bunu yapabiliriz.

TÜV Nord Uzmanı Jens Zillman ise "28 Avrupa ülkesinde standartlar var ve bunlar çok önemli. Biz de araçları standartlara göre kontrol ediyoruz. Ölçümlerini gerçekleştiriyoruz. Bu standartlara nasıl uyulacağını gösteriyoruz. Bütün ülkelerin kendilerine özel stant-dartları var ama 28 Avrupa ülkesinin kendi standardı var" dedi.

TSE Ulaşım ve Lojistik Sistemleri Merkezi Başkanı Nihat Kölük:

300 Treyler üreticisinden 15’ninin denetimden geçmesi Treyler üreticilerinin karşı karşıya kaldığı bir tehdidin sonucu. Bu firmalar zaten üretici vasfında firmalar değil. Dolayısıyla bu denetimler sektörün zafiyeti değil sektörün karşı karşıya kaldığı bir tehdidi gösteriyor. Süreç işbirliği içerisinde ilerliyor ve sonuçları ihracat rakamlarıyla görüyoruz.

ATP konusunda görevlendirme yapıldı. OTOKAR ile aramızda protokol yaptık. TİP onay belgesi için Otokar’ın altyapısını kullanacağız. Bakanlıkla yetkilendirmemiz tamamlandı. Talimatlar, formlar, uzmanların yetiştirilmesi tamamlandı, test merkezi tamamlandı. Otokar Test merkezi ziyaretinden sonra start verecektir. Başta aksamalar olabilir. TSE’nin en önemli rolü şu olacak: Biz ara yüz görevini yerine getireceğiz. Bakanlık ve Sektörün bize olan güveni boşa çıkarmayarak görevimizi yapmaya çalışıyoruz.

Ulaştırma Bakanlığı TMKTD Daire Başkanı Kadir Erkan:

Tehlikeli maddelerin 4 modda taşınması için düzenlemeler yapıyoruz. Tüm bu modlardaki çalışacak kişilerin eğitimiyle ilgili. Diğer bir kısımda sürücülerle ilgili bir bölüm var. Ayrıca firmalar danışmanlık eğitimi verecek eğitmenlerle ilgili. Eğitim kurumların yetkilendirilmesi, denetlenmesi. Bunların belgelendirilmesi… Tüm bunları bakanlık adına kurumumuz yapıyor. Bin 500 sürücüde SRC belgesi vardı. 9 tane eğitimci vardı. Şimdiden 130 kişi oldu. SRC belgesi olan sürücü sayısı 36 bin oldu. Eğitimlerimiz başladı ve başarılı şekilde gidiyor. Yol kenar denetimleri ile yol üzeri denetimlerini ve işletmeleri denetliyoruz. Denetimler için kapsamlı eğitimler verdik. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 58 binin üzerinde araç denetlendi. ATP konusunda TSE yetkilendirildi. Altyapı hazırlıklarımız tamamlayıp en kısa sürede bu işlemlere başlayacağız.

Kaynak: transmedya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr