Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD DERGİSİ’NDE ‘LOJİSTİK SEKTÖRÜNE TEŞVİKLER’ İNCELENİYOR

UTİKAD DERGİSİ’NDE ‘LOJİSTİK SEKTÖRÜNE TEŞVİKLER’ İNCELENİYOR

UTİKAD DERGİSİ’NDE ‘LOJİSTİK SEKTÖRÜNE TEŞVİKLER’ İNCELENİYOR 01.11.2016UTİKAD Dergisi’nin 2016 yılı son sayısı çıktı. Derginin kapak konusu; lojistik sektörünün önemli gündem başlıklarından biri oldu. UTİKAD Dergisi’nde Ekonomi Bakanlığı’nın Turquality ve Marka Desteği kapsamında lojistik sektörüne vermeyi planladığı teşvikler incelendi.

LOJİSTİK SEKTÖRÜ, GENEL TEŞVİK BEKLİYOR

Küresel ticarette rekabet avantajı yakalamak isteyen Türk lojistik sektörünün teşvik beklentisine, Ekonomi Bakanlığı, lojistik sektörünü Turquality ve Marka desteği kapsamına alarak cevap verdi. Sektör temsilcileri, bu desteklerden yararlanabilecek şirket sayısının sınırlı kalabileceğini belirterek lojistik sektörünün, ‘Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi’ kapsamında desteklenecek sektörler arasında yer almasını istiyor. Sektörün bir diğer beklentisiyse, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı navlun teşvikinin detaylarının bir an önce açıklanması.

LOJİSTİĞİN DESTEKLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

2015/8 sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamına; Sağlık Turizmi, Bilişim, Eğitim, Film ve Yönetim Danışmanlığı sektörleri alındı. Turizmden sonra yüzde 28 pay ile en büyük hizmet ihracat sektörü olan ulaştırma ve lojistik sektörünün temsilcileri, sektörün destek kapsamına girebilmesi için Ekonomi Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelere başladı.

Ekonomi Bakanlığı’nın destek verecekleri sektörlerin belirlenmesinde Yüksek Planlama Kurulu (YPK) tarafından talep edilen strateji belgesinin hazırlanması gerekiyor. Lojistik sektörüne verilebilecek destekler konusunda strateji belgesi çalışmasının sonuçlanabilmesi ve Execution Partners firması tarafından oluşturulacak strateji belgesinin tamamlanması için üç çalıştay daha yapılacak.

Ekonomi Bakanlığı, hizmet ihracatı kapsamında lojistik sektörüne verilebilecek diğer desteklerin neler olabileceği yönünde çalışmalarını sürdürüyor fakat Turquality, Marka Destek ve HİSER gibi lojistik sektörünün yararlanabileceği destek projeleri de bulunuyor. “UTİKAD olarak Ekonomi Bakanlığı ile bu yöndeki görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diyor UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Türk lojistik sektörünün Turquality kapsamına alınmasının önemli bir adım olduğunu belirterek, şöyle devam ediyor: “Ancak çoğunluğunu küçük ve orta boy işletmelerin oluşturduğu lojistik sektörünün bütünsel bir yaklaşımla sektör bazında desteklenmesi için daha cesur adımların atılması gerektiğinin altını çizmekte fayda var. Lojistik sektörünün tümünün döviz kazandırıcı hizmet ürettiğinin dikkate alınarak ölçek ayrımı yapmadan değerlendirilmesi gerekiyor.”

BAKANLIĞA SEKTÖRÜN ÖNEMİ ANLATILDI

UTİKAD Yönetimi, sektörün bu taleplerini Ekonomi Bakanlığı’na iletmek için Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ekonomi Bakanlığı ile yapılan görüşmenin çok verimli geçtiğini söyleyen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Eldener, lojistik sektörünün katma değer üreten ve döviz kazandıran yapısı tekrar anlatıldığında, sektörün Ekonomi Bakanlığı nezdinde desteklenmesi gerektiği konusunda kimsenin zihninde bir şüphe kalmadığını belirtti. Eldener, “Desteğin nasıl yapılacağı ile ilgili bazı prosedürlerin netleştirilmesi gerekiyor, bu konuda Ekonomi Bakanlığı’na 2016 yılı bitmeden bir ziyaret daha yaparak önerilerimizi kendilerine ileteceğiz” diyor.

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner İzmirlioğlu da, lojistik sektörünün döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenen sektörlerden biri olmasına yönelik değerlendirme sürecinin uzun olabileceğinden dolayı, sektörün yararlanabileceği farklı teşvik programlarında da çalışmalara devam edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Lojistik sektörüne verilecek destekler ile ilgili haberin detayları için UTİKAD Dergisi 6. sayıya tıklayınız.

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr