Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / İZMİR LİMANINA G. AFRİKADAN KARDEŞ GELİYOR

İZMİR LİMANINA G. AFRİKADAN KARDEŞ GELİYOR

İZMİR LİMANINA G. AFRİKADAN KARDEŞ GELİYOR02.09.2016Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en önemli ticaret kentlerinden olan Cape Town, İzmir ile denizciliğin çeşitli alanlarında işbirliği yapmak istiyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en önemli ticaret kentlerinden olan Cape Town, İzmir ile denizciliğin çeşitli alanlarında işbirliği yapmak istiyor. Cape Town Limanı Yöneticisi Sipho Nzuza, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’ni ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’ten bölgenin denizcilik potansiyeli ve İzmir’deki limanlarla ilgili bilgi aldı. Ziyarette, Cape Town ile İzmir arasında limancılık ve balıkçılık alanlarında işbirliği için ilk adım atıldı.

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, Meclis Üyesi Mehmet Aksoy, Şube Müdürü Halil Hatipoğlu, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yetkilisi Sultan Onacak, Su Ürünleri Mühendisi Semih Salnur’un da katıldığı görüşmede, İzmir Alsancak Limanı ile Cape Town Limanı arasında kardeş liman anlaşması imzalanması da gündeme geldi.

Cape Town Limanı Yöneticisi Sipho Nzuza, devlet kontrolünde faaliyet gösteren limanlarının 4 milyon TEU kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Limancılığın yanı sıra balıkçılık potansiyeli ile de öne çıktıklarını belirten Nzuza, “Denizciliğin birçok alanında işbirliği yapabiliriz” dedi.

TÜRK BALIKÇILARI GÜNEY AFRİKA’YA AÇILACAK

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ticaretin ve yatırımların artmasıyla beraber, iki ülkenin deniz taşımacılığının da canlanacağını söyledi. Türkiye’nin balık yetiştiriciliğinde ve ihracatında Avrupa’nın bir numarası olduğunu belirten Öztürk, “Türk balıkçı filomuz Batı Afrika’da Moritanya’da avcılık yapıyor. Güney Afrika ile de balık avcılığında güçbirliği yapabiliriz. Türkiye’nin balıkçılıktaki gücünü, iki ülkenin işbirliği fırsatına dönüştürebiliriz” diye konuştu.

İzmir’in limancılık potansiyeli hakkında detaylı bilgi veren Öztürk, Hükümetin startını verdiği Büyük Kanal Projesi kapsamında gerçekleştirilecek yaklaşım kanalı ile İzmir Körfezi’ne büyük gemilerin gireceğini ifade etti. Öztürk, “İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yapılacak bu proje sayesinde İzmir ve limanı ayağa kalkacak. İzmir ile Cape Town’ın limancılık deneyimlerini paylaşması ve işbirliği yapması çok önemli. Bu kapsamda Cape Town Limanı ile İzmir Alsancak Limanı’nın kardeş liman anlaşması imzalaması faydalı olacaktır” diye konuştu.

Kaynak: lojiport.com

 

   

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr