Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / VAN KAPIKÖY GÜMRÜK KAPISININ TEMELİ ATILDI

VAN KAPIKÖY GÜMRÜK KAPISININ TEMELİ ATILDI

VAN KAPIKÖY GÜMRÜK KAPISININ TEMELİ ATILDI26.08.2016Bakan Tüfenkci, Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernize edilmesinin Van halkı için tarihi bir adım olduğunu belirterek, "Bu kapı ambargonun kalkmasıyla beraber 70 milyar dolarlık İran pazarına açılan önemli bir kapımızdır" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Müsteşar Cenap Aşcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk ve Bakanlık bürokratlarının katılımıyla Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın temel atma töreni gerçekleştirildi.

Bakan Tüfenkci burada yaptığı konuşmada "Bakanlık görevime geldikten sonra ilk temel atma törenimiz. İnşallah kapılarımızı bir bir modernize hale getireceğiz." diye konuştu.

Bu kapının modernize edilmesinin Van halkı için tarihi bir adım olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, "Bu kapı halkları da yakınlaştıracak, kardeş hale getirecek. Gönül köprülerini artıracak bir girişim olarak görüyorum. İran ile 560 kilometre olan sınırın yaklaşık 300 kilometresi Van ilinin sınırlarında. Ambargonun kalkmasıyla beraber 70 milyar dolarlık İran pazarına açılan önemli bir kapımızdır." ifadelerini kullandı.

Bakan Tüfenkci, Van'ın, Türkiye'nin önemli kentlerinden biri olduğuna işaret ederek, burayı bir dünya şehri ve Türkiye markası yapmak için çalıştıklarını belirtti.

İran'la ihracat ve ithalatın sürekli artarak devam ettiğini belirten Tüfenkci, kapıların bu anlamıyla da modernize edilmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Tüfenkci, Kapıköy kapısının temelinin atılmasının ardından burada bir ticaret bir merkezi oluşturmayı istediklerini dile getirerek, "Bu ticaret merkezi Van ve çevre ilçelerle entegre olsun istiyoruz." diye konuştu.

Van'ın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra üzerine düşeni yaptığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, sözlerini şöyle bitirdi:

"Biz bir yandan terörle mücadelemizi yaparken, bir yandan da Türkiye'nin kalkınması, insanların işini aşını büyütmek için gece gündüz çalışacağız. Terör örgütleri bu ülkeyi içine kapatmaya çalışsalar da biz bu kapılarla Van'ı da Türkiye'yi de dünyaya açıyoruz."

"Burası Anadolu'nun İran’a ve Orta Asya'ya açılan kapısı olacak"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da bir yerde ticaret varsa paranın, para varsa zenginliğin olduğunu vurgulayarak, "Bizim hayalimiz, ticaretin rotasını yeniden bu coğrafyaya çevirmektir. İşte Kapıköy’de şimdi bu hayali gerçeğe çevirmeye bir adım daha yaklaşmış olacağız. Burası Anadolu'nun İran’a ve Orta Asya'ya açılan kapısı olacak. Van zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek." dedi.

Van Gölü'nü bütün bu coğrafya için bir buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak hep bu vizyonlarda hareket ettiklerini söyledi.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr