Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / YÜK TAŞIMALARINDA KİM HANGİ BELGEYİ ALACAK?

YÜK TAŞIMALARINDA KİM HANGİ BELGEYİ ALACAK?

YÜK TAŞIMALARINDA KİM HANGİ BELGEYİ ALACAK?24.08.2016Demiryolu taşımacılığını artık her firma yapamayacak. Artık demiryolu taşımacılığı yapacak firmaların, Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapacakları faaliyetle ilgili yetki belgesi almaları gerekiyor. Peki, kim hangi belgeyi alacak?

DB2

Türkiye demiryolu ağı üzerinde kendi trenini işletmek isteyen tüm firmaların DB2 yetki belgesi alması gerekiyor.

DD

TCDD ve diğer tren işletmecileri aracılığıyla yük taşıtacak firmaların DD yetki belgesi alması gerekiyor. DD yetki belgeli firmalar kendi nam ve hesaplarına navlun faturası kesebiliyor. Yük taşımacılığında en çok bu belgenin satın alınması bekleniyor.

DE

Tren işletmecisi veya organizatör firmanın acentesi olacak firmaların DE yetki belgesi alması gerekiyor. Bu firmalar, acentesi oldukları firma adına belge düzenliyorlar. Acentelerin daha çok yolcu taşımacılığında kurulması bekleniyor.

DF

Yük sahibi adına tüm taşımayı organize edip, bunun için komisyon faturası kesen firmaların DF yetki belgesi alması gerekiyor. DF yetki belgeli firmalar, taşıma faturası kesemiyor. Komisyoncular taşımanın doğru organizasyonundan sorumlu, ancak taşımanın kendisinden değil.

Kaynak: railturkey.org

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr