Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / YILPORT, PUERTO BOLİVAR LİMANINI 50 YILLIĞINA DEVRALDI

YILPORT, PUERTO BOLİVAR LİMANINI 50 YILLIĞINA DEVRALDI

YILPORT, PUERTO BOLİVAR LİMANINI 50 YILLIĞINA DEVRALDI11.08.2016Yıldırım Holding’in iştiraki olan Yılport Holding, Puerto Bolívar Limanı’nın işletme haklarını 750 milyon ABD dolar yatırım şartıyla devraldı. Devir sözleşmesi, 8 Ağustos’ta Puerto Bolívar Limanı içinde törenle imzalandı.

Yıldırım Holding’in iştiraki olan Yılport Holding, Ekvador’un Machala kentindeki Puerto Bolívar Limanı’nın işletme haklarını 750 milyon ABD doları yatırım yapmak kaydıyla 50 yıllığına devraldı. İmtiyaz sözleşmesi, 8 Ağustos’ta Puerto Bolívar Limanı içinde 1000 kişinin katıldığı bir törenle imzalandı. Bu sözleşmeyle Ekvador’daki en büyük Türk yatırımı da hayata geçmiş oldu. Yılport Holding, limanın geliştirilmesi ve modernizasyonu için 5 fazda toplam 750 milyon ABD doları yatırım yapacak ve limanı 2.500.000 TEU konteyner kapasitesine çıkaracak. Böylece Latin Amerika’nın en büyük konteyner terminali hayata geçirilecek.

2025 yılına kadar dünyanın en büyük ilk 10 uluslararası liman işletmecisi arasına girmeyi hedefleyen Yılport Holding, 21’inci global limanını portföyüne ekledi. 8 Ağustos’ta Ekvador’un Machala kentinde bulunan Puerto Bolívar Limanı’nda Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, Ekvador Ulaştırma Bakanı Walter Solis ve 1000 kişilik izleyici topluluğunun katıldığı bir tören gerçekleştirildi. Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Ulaştırma Bakanı Walter Solis’in yaptığı konuşmaların ardından limanın imtiyaz sözleşmesi imzalandı. Atılan imzalarla Puerto Bolívar Limanı’nın işletme hakları, 50 yıllığına Yılport Holding’in oldu.

Bir Türk şirketinin Ekvador’da yaptığı en büyük yatırım olarak kayda geçen imtiyaz anlaşması, devlet-özel sektör iş birliğinin bir örneğini temsil ediyor. Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle Yılport Holding, dünyanın 8 ülkesinde 21 terminal operasyonundan gelen limancılık birikimini Puerto Bolívar’a aktaracak. Puerto Bolívar, dünya standartlarında üstün hizmet verecek ve Latin Amerika’nın en büyük konteyner terminaline dönüştürülecek.

Puerto Bolívar Limanı halihazırda meyve ve deniz ürünlerinin ticareti için kullanılıyor. Yılport, limanın genişletilmesi ve modernizasyonu için toplam 750 milyon ABD doları yatırım yapacak. Geliştirme projesi 5 fazda tamamlanacak. 3 yıl sürmesi planlanan ilk fazda 230 milyon ABD doları bedelle, limanın derinliği 10 metreden 14 metreye, ardından 17 metreye çıkartılacak. 450 metrelik yeni bir iskele inşa edilecek. Modern ekipmanlar ve vinçler ile liman donatılacak. Bu sayede dünyanın en büyük konteyner gemileri, limana yanaşıp hizmet alabilecek. 5 yatırım fazının tamamlanmasıyla limanın yıllık konteyner elleçleme kapasitesi 2.500.000 TEU’ya erişecek. Böylece liman, Latin Amerika’nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki en büyük ve en gelişmiş konteyner terminali olacak. Yılport Holding’in global ağı içinde stratejik bir önem teşkil edecek Puerto Bolívar, Ekvador’un dış ticaret hacmini de artıracak.

Yılport, Puerto Bolívar ihalesini 2015’te birincilikle tamamlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şubat 2016 ayı içinde düzenlediği resmi Ekvador ziyaretinde, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’nın da katılımıyla Puerto Bolívar’ın devir çerçeve anlaşması, iki başkan huzurunda imzalanmıştı. 8 Ağustos’taki imzaların ardından 90 gün süreceği öngörülen devir teslim süreci başlatılmış oldu.

Kaynak: ulasimonline.com

 

 

   

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr