Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / ÇİN İPEK YOLU İÇİN 1 TRİLYON DOLAR AYIRDI

ÇİN İPEK YOLU İÇİN 1 TRİLYON DOLAR AYIRDI

ÇİN İPEK YOLU İÇİN 1 TRİLYON DOLAR AYIRDI21.07.2016Çin, tarihi İpek Yolu ticaret hattını “Bir Kuşak Bir Yol Girişimi” ile yeniden hayata geçiriyor. Ticaret koridoru, güzergâhında 60 ülke yer alıyor ve hat için yaklaşık bir trilyon dolarlık hükümet fonu ayrıldığı belirtiliyor.

2013 yılında Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından Kazakistan’da önerilen projeye göre, biri denizden diğeri ise karadan olmak üzere iki ticaret rotası üzerinden Çin’in Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa ile bağlanması hedefleniyor.

Yaklaşık bir trilyon dolarlık hükümet fonunun bu proje için ayrıldığını duyuran Xi Jinping, bu proje kapsamında kamu firmalarının ve finansal kurumlarının ülke dışında altyapı ve inşaat projelerine yatırım yapması için teşvik edileceğini ifade etti.

Asya Yatırım Bankası “Bir Kuşak Bir Yol” güzergâhı üzerindeki altyapı projelerine finansman sağlayarak önemli bir kredi mekanizması olarak işlev görecek. Bankanın Başkanı Jin Liquin de “Bir Kuşak -Bir Yol” projesini desteklediklerini belirterek, bu projeye desteklerinin devam etmesi için girişimin; yeni ticaret yolları yoluyla büyümeye katkı yapmasının, toplum tarafından kabul görmesinin ve çevreyle dost olmasının gerekli olduğunu söyledi.

“Bir Kuşak -Bir Yol” projesinin sağladığı lojistik hat ile artık Çin ile Fransa arasında aktarmasız demiryolu taşımacılığı yapmak mümkün. Deniz yolu ile yaklaşık 40 gün süren taşımacılık bu yeni demiryolu hattı sayesinde son derece kısalıyor. Çin’deki Hubei eyaletinin başkenti Wuhan’dan yola çıkan tren Fransa’nın Lyon şehrine 16 günde ulaşacak.

Proje kapsamındaki kara ve deniz güzergâhları Asya Avrupa ve Afrika kıtalarını geçerek Çin ekonomisi ile gelişmiş Avrupa ekonomisinin birbirine bağlanmasına olanak tanıyor. Bu girişim aynı zamanda diğer ülkelerle kurulan ekonomik ve kültürel işbirliği nedeniyle Çin’in dünya sorunlarının çözümünde başat bir oyuncu konumuna gelmesinin önünü açarak çok kutuplu bir dünyanın oluşmasına katkı sağlayacak gibi gözüküyor.  

Kaynak: transmedya.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr