Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / NAKLİYECİLER ÖDEMELERİ GECİKTİRİNCE BU İŞTEN ÇEKİLİYORLAR

NAKLİYECİLER ÖDEMELERİ GECİKTİRİNCE BU İŞTEN ÇEKİLİYORLAR

NAKLİYECİLER ÖDEMELERİ GECİKTİRİNCE BU İŞTEN ÇEKİLİYORLAR08.07.2016Avrupa yakıt kartı pazarı, işin zorluğu ve ödeme vadelerine uyulmaması nedeniyle akaryakıt şirketleri için cazibesini yitirmeye başladı. Akaryakıt şirketlerinin zaman içerisinde yakıt kartı işinden çekilerek, ana işlerine odaklanacakları belirtiliyor.

Avrupa yakıt kartı pazarı, büyük akaryakıt şirketleri için gerek işin zorluğu gerekse de ödeme vadelerine uyulmaması nedeniyle cazibesini yitirmeye başladı. Yakıt kartı iş kolunun akaryakıt tedarikçileri için çok küçük bir ciro oluşturduğunu belirten DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, “Bu iş akaryakıt firmaları için küçük hacimli olduğu kadar, oldukça da zahmetli. Yakıt kartı ile müşterilerinize akaryakıt alımı dışında vergi iadesi, otoyol ödemeleri, nakit para gönderimi ve yol yardımı gibi ek hizmetleri de veriyorsunuz. Bu iş kalemleri hem zaman alan hem de büyük bir organizasyona ihtiyaç duyan işler. Bunlara ek olarak ödemelerde de gecikmeler yaşanınca yakıt kartı piyasası akaryakıt şirketleri için tüm cazibesini yitirdi” dedi.

Uzun vadeler akaryakıt kartı firmalarını zorluyor Türkiye’de ödeme vadelerinin giderek uzadığına dikkat çeken Deniz Çokcoş Sezer, “Avrupa’da bu süre 7 ile 21 veya en fazla 30 gün. Türkiye’de ise bu süre 60 güne kadar çıkmış durumda. Yaşanan gecikmelerle bu süre daha da uzayabiliyor. Avrupa firmaları bu vadelere bir noktaya kadar hoşgörü gösteriyor. Vade uzatımı sonunda ya yakıt kartınız bloke ediliyor, ya da sizden ek teminatlar isteniyor” dedi. Akaryakıt şirketlerinin düşük kârlılık ve tahsilat zorlukları nedeniyle yakıt kartı işlerini küçültme yoluna gittiklerini belirten Deniz Çokcoş Sezer, “Akaryakıt şirketlerinin işi petrol çıkarmak, işlemek, satmak ve dağıtmak. Yakıt kartı işi ana faaliyet alanları ile kıyaslandığında çok küçük bir orana sahip. Doğal olarak bu iş için o kadar emek ve zaman harcamak istemiyorlar. Zaman içinde bu firmaların yakıt kartı işinden çekilerek, ana işlerine odaklanacaklarını düşünüyorum” dedi. Avrupa ve Rusya’da 60 bin kabul noktası var DKV olarak 41 Avrupa ülkesi ve Rusya’da yaklaşık 60 bin kabul noktası ile otoyol ve akaryakıt kartları pazarında hizmet verdiklerini söyleyen Deniz Çokcoş Sezer, “Firmalar akaryakıt ve otoyol ödemelerine ek olarak araçlarının bakım ve onarım masraflarının, gümrük ve ceza ödemelerinin tek bir kartla yapılmasını ve merkezi olarak yönetilmesini istiyorlar. DKV olarak sunduğumuz hizmetlerle gümrük ve otoyollardaki operasyonel işlem yükünü müşterilerimizin üzerinden kendi üzerimize alıyoruz. Yollarda ödemelerin DKV Card ile yapılması nakliye firmalarına büyük avantajlar sağlıyor. Hem iş akış süreçleri kolaylaşıyor, hem de nakit akışlarında rahatlama sağlıyor” dedi.

Kaynak: transmedya.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr