Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN CAZİBE MERKEZİ VENLODAN AÇIK DAVET

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN CAZİBE MERKEZİ VENLODAN AÇIK DAVET

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN CAZİBE MERKEZİ VENLODAN AÇIK DAVET29.06.2016Lojistik sektörü açısından en beğenilen 100 Avrupa şehri oylamasında (Rotterdam ve Amsterdam'ı da geride bırakarak) birinciliği üst üste kimseye kaptırmayan Hollanda'nın küçük devi Venlo şehri, Türk lojistik firmaları ve yatırımcılarını ağırlayabilmek için kapılarını ardına kadar açtı.

Hollanda'nın Almanya sınırında 100 bin nüfuslu küçük şehri Venlo, belediyenin bugüne kadar gerçekleştirdiği 1 milyar euroluk yatırımla; farklı ulaştırma modları ve hinterlandın entegre planlanması ile zaman içinde Avrupa'nın en büyük lojistik merkezine dönüştü. Venlo lokasyon gücünü ve sağlam lojistik altyapısını hizmet kolaylığı sağlayacak şekilde Türk lojistik sektörüne daha fazla sunabilmek için tanıtım atağına geçti. Venlo Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn 1 milyar Euro yatırımla Avrupa'nın en beğenilen merkezi haline getirdikleri Venlo lojistik merkezinin 40 kilometreye ulaşan genişliği ile Avrupa’nın en geniş limanı olan Rotterdam ile entegre şekilde planlandığını belirtiyor. Satijn, Venlo'nun başta İngiltere ve Benelüx ülkelerine ulaşım kolaylığı, Rotterdam ve Antwerp limanlarının Avrupa içlerine açılan kapısı olmasına vurgu yaparak Türk firmalarını şehre yatırım yapmaya davet ediyor.

"Türkiye’nin dış ticaret için ihtiyaç duyduğu depolama ve dağıtım imkanlarımızı sunmaya talibiz. Avrupa’da faaliyet gösteren Türk şirketlerini lojistik merkezimizde depo yatırımı yapmaya davet ediyoruz. Türkiye ile işbirliğini artırmayı çok arzu ediyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Hollanda Konsolosluğu ile de görüşmeler yürütüyoruz. Türk firmaları istedikleri zaman istedikleri konuda bize ulaşabilirler. Yardımcı olabileceğimiz her konuda imkanlarımızı sunmak isteriz. Eğer Batı Avrupa’da yatırım planlarınız varsa, mutlaka tüm yönlere mükemmel ulaşım bağlantıları olan Venlo şehrinde yer almalısınız.”

11 Farklı kategoride 100 Avrupa şehrini geride bıraktı

Venlo, EFT'nin (Eye for Transport) 9 kez gerçekleştirdiği yarışmada 8 kez birincilik ödülünü alarak Avrupa'nın en beğenilen lojistik merkezi seçildi. Değerlendirme lojistik altyapısı, müşteri ve tedarikçilere ulaşım kolaylığı, ulusal ve yerel yönetimlerin işbirliği derecesi, işgücü imkanı ve esnekliği, yatırıma müsait arazi büyüklüğü gibi farklı kriterde yapıldı.

İngiltere'den İtalya'ya uzanan kuzey-güney aksının orta noktasında bulunuşu, Hollanda'nın en büyük limanları Rotterdam ve Antwerp'e 1.5 saatlik uzaklığı, Almanya sınırında olması, çevresinde Düsseldorf, Köln, Duisburg, Frankfurt, Amsterdam, Liege gibi büyük havalimanlarının oluşu, gelişmiş iç suyolu - demiryolu - karayolu bağlantıları, büyük yatırımlarla sağlanan güçlü lojistik altyapısı ile Venlo bu ödülü hak ettiğini kanıtlıyor.

Dünya devlerinin dağıtım merkezi 

Venlo'da yer alan lojistik merkezi sunduğu avantajlarla sadece Avrupalı değil, ABD, Çin ve Tayvan gibi uzak lokasyonlardaki yatırımcıların da ilgisini çekiyor. UPS, DSV, DB Schenker, Geodis gibi global lojistik devlerinin Venlo lojistik merkezinde yatırımları bulunuyor. Dünyanın en büyük lojistik yatırımcıları arasında olan Prologis firmasının Venlo'da farklı amaçlarla kullanılan toplam 7 binası bulunuyor. Prologis 200 bin m2 alan üzerine kurulu lojistik alanını yeni yatırımlarla 250 bin m2'ye çıkarmayı planlıyor. Venlo'nun en büyük yerel lojistik şirketi Seacon Logistics de operasyonları için Venlo'da konuşlanmış durumda.

Global lojistik oyuncuların haricinde farklı sektörlerden yatırımcılar da Venlo'daki lojistik merkezde dağıtım üssü kurmuş durumdalar. Bilgisayar parçaları alanında dünyanın ikinci büyük üreticisi ABD'li elektronik devi Arrow, 1997'de Venlo'da 50 bin m2'lik lojistik merkez kurarak yaklaşık 10 yıldır bölgeden çevre pazarlara ulaşıyor. Canon, hazır giyim markaları Calvin Klein, Tommy Hilfiger ve Michael Kors, gıda devi Danone, ofis donanımları markası Office Depot ve daha birçok markanın Avrupa pazarlarına etkin ulaşım için yatırım tercihi de Venlo'dan yana olmuş.

Yatırımcılara danışmanlık hizmeti sunuluyor

Adeta global markaların toplanma üssü haline gelmiş olan Venlo lojistik merkezi bu markalarla sıcak temasta bulunmak isteyen yatırımcılar açısından da daha cazip hale geliyor. Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn  "Buraya yatırım yapan Türk firmaları da Hollandalı ve yabancı firmalarla işbirliği ve know- how alışverişinde bulunma imkanı yakalayacak" diyor ve ekliyor:

"Venlo’nun stratejik konumunun yanı sıra gümrük işlerinde kolaylık ve indirim sağlaması yatırımcı için cazip ortam yaratıyor. Yatırımcıya istedikleri her konuda danışmanlık sunan özel bir ekibimiz var."

Venlo Belediyesi İş Geliştirme Direktörü Leopold Hermans ise Venlo Belediyesi'nin tanıtım stratejisi açısından en önemli iki ülkenin Türkiye ve ABD olduğunu belirterek "ABD'nin en büyük grupları burada lojistik üs kuruyorlar ve Türk yatırımcılarını da buraya çekmek istiyoruz" diyor.

Depo kira ücretleri ve verimlilik oranı

Trade Port North Venlo B.V. Müşteri İlişkileri Müdürü Peter Titulaer da; 66 ülkede hizmet veren global ticari gayrimenkul şirketi Colliers International'ın gerçekleştirdiği bir araştırmaya atıfta bulunarak Venlo'nun 'en çok tüketiciye en optimum maliyette' ulaşma olanağı sunduğunu belirtiyor. Titulaer, aynı araştırmanın sonuçlarına göre Venlo'daki lojistik maliyetlerin de Amsterdam ve Roterdam’a göre daha düşük olduğunun altını çiziyor. Venlo lojistik merkezindeki depo kiralama ücretleri hakkında da bilgi veren Peter Titulaer, m2 ücretinin senelik 40-50 euro civarında değiştiğini, verimlilik oranının ise brüt yüzde 7 olduğunu bu sebeple de Venlo'nun yatırımcılar açısından çok cazip bulunduğunu açıklıyor.

Türk lojistikçilerinin Venlo'daki gümrükleme partneri

Venlo bağlantılı iş yapan ve bazıları Türkiye'de ilk 10'da olan birçok Türk lojistik firmasına hizmet sunan gümrükleme şirketi Verhoex Companies'in merkezi Venlo'da yer alıyor ve bu alanda 53 yıldır hizmet sunuyor. Verhoex'in Genel Müdürü Ruud Timmermans, Türk lojistik firmalarının ve ihracatçısının gümrükleme ile ilgili her tür sorununa çözüm bulduklarını söyleyerek şunları aktarıyor:

"Türkiye operasyonları ile ilgili en sık yaşadığımız sorun Türk ihracat firmalarının ihracat belgelerinin bizlere geç ulaştırılması oluyor. Bu konuda sık sorun yaşayınca Hollanda gümrüğü ile özel bir anlaşma yapıp bu soruna çözüm oluşturduk ve esneklik sağladık" diyor.

 İki Türk girişimcinin Venlo'daki başarı hikayesi

Venlo doğru yatırım yapıldığında girişimcilere adeta mucizeyi vadettiğini de kanıtlıyor. Venlo lojistik merkezinde yer alan Fresh Park bölgesinde sebze-meyve ve kuru gıda gibi alanlarda çalışan 5 Türk şirketi bulunuyor.  Türkiye kökenli Ercüment Saka ve Hüseyin Çuldur'un çocuklarının isimlerini verdikleri Enes B.V. ile Ceyda Import - Export da bu şirketler arasında yer alıyor. İki ortağın yakaladıkları yıllık 22.5 milyon euroluk cironun yüzde 80'ini Almanya'ya, kalanını Hollanda'ya sattıkları meyve-sebze ticareti oluşturuyor. Bu ürünleri; Güney Afrika, Avrupa'nın farklı ülkeleri ve Türkiye gibi değişik lokasyonlardan Venlo'ya ithal eden iki ortak, Türkiye'den gelen meyve-sebzenin bir Türk lojistik firmasının Kapıkule'den kaldırdığı haftalık 5 tır ile Venlo'ya ulaştırdığını dile getiriyor.

Rakamlarla Venlo'nun Lojistik Gücü

• Venlo Lojistik Merkezi 4 bin 500 hektar alan üzerine kurulu

• Lojistik üssünde 3'ünün inşası tamamlanmış 4 ayrı lojistik alan bulunuyor

• Venlo, 500 kilometre çapındaki hinterlandında 160 milyon Avrupalı tüketiciye erişim imkanı sağlıyor, 1500 km'lik çapta ise 500 milyon tüketiciye ulaşılabiliyor.

• Hizmet veren 2 demiryolu terminali mevcut

• İnşası süren 3. demiryolu ve konteyner terminali 100 milyon euro yatırımla tamamlandığında kapasite açısından Hollanda'nın en büyüğü olacak.

• 175 bin TEU'luk demiryolu kapasitesi, yeni yatırımlarla 2030'da 500 bin TEU'ya ulaşacak

• Rotterdam ve Antwerp limanlarına 170-180 km uzaklıkta

• Venlo ile Rotterdam arasında haftalık 25 tren seferi, 16 gemi seferi mevcut

• Şehirden 2 önemli karayolu geçişi bulunuyor

• Günlük 25 bin TIR hareketine sahne oluyor

• Yakın zamanda genişletilmesi planlanan şehrin iç suyolu terminali, 2006 yılında açılmış ve şu anda yüzde 100 kapasite ile çalışıyor.

• Hollanda’dan Almanya’ya giden ürünlerin yüzde 70’ten fazlası Venlo üzerinden ulaşıyor.

Türk 'first lady' bağları güçlendiriyor

Yaklaşık 700 yıllık tarihe sahip Venlo şehrini yöneten Belediye Başkanı Antoine Scholten’ın eşinin Mersinli Meral Gözükeleş olması da adeta Venlo ile Türkiye arasında kalbi bir bağ sağlıyor. Venlo Belediye Başkanı Antoine Scholten, "Türkiye ile Hollanda'nın uzun yıllara süren işbirliğini lojistik alanında daha da güçlendirmek istiyoruz. Türk yatırımcıları ve lojistik firmalarını Venlo'ya bekliyoruz. Zamanında Osmanlı ile Hollanda arasında gerçekleşen 'lale paylaşımımız' bizlere çok şey kattı. Ama itiraf etmeliyim ki (eşi Meral Gözükeleş'i kastederek) Türkiye'nin en güzel lalesini ben kaptım" diyor. Ayrıca; Venlo’nun Belediye Meclisi'nde yer alan Türkiye kökenli üyeler Ali Oruç, Duygu Oruç, Gökhan Yurt, Merve Karaman da bu Venlo-Türkiye bağını güçlendiriyor. 

2018 Tahminlerinde de Venlo Birinci

Endüstriyel gayrimenkul sektörünün global devi Prologis'in gerçekleştirdiği "Avrupa'nın en beğenilen lojistik lokasyonları" anketine katılanların 2018 tahminleri de Venlo'nun, Rotterdam ve Antwerp gibi şehirleri geride bırakmaya devam ederek ipi göğüslemeyi sürdüreceğini öngörüyor.

Avrupa'nın en iyi 10 lojistik lokasyonu

* 2018 tahminleri

1. Venlo

2.Rotterdam

3.Antwerp-Brussels

4.Rhein-Ruhr

5. Pan-Regional Romania

6.  Ile-de-France

7. Madrid

8. Liège

9. Frankfurt am Main

10. Central Germany

Kaynak: lojistikhatti.com  

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr