Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / ORTA DOĞU İLE AVRUPA ARASINA TAZE GIDA HATTI

ORTA DOĞU İLE AVRUPA ARASINA TAZE GIDA HATTI

ORTA DOĞU İLE AVRUPA ARASINA TAZE GIDA HATTI24.06.2016Taze Gıda Koridorları (Fresh Food Corridors – FFC), Avrupa Birliği’nin “Birbirine Bağlanan Avrupa” stratejisi çerçevesinde finanse ettiği, Akdeniz Bölgesi ile Avrupa arasındaki yük trafiği için demiryolu ve denizyoluna dayalı sürdürülebilir bir taşıma ve lojistik sistemi geliştirmeyi amaçlayan bir proje. Hedef, kuru ve frigorifik konteynerleri çıkış yerinden İsrail limanlara kadar demiryolu veya karayolu ile, buradan Venedik, Marsilya-Fos ve Koper limanlarına tarifeli konteyner hatlarıyla, ve dedike demiryolu hatlarıyla Roterdam gibi kuzeydeki lojistik merkezlere taşımak.

Son dağıtımlar ise karayolu, denizyolu veya nehir yolu ile yapılacak. Kıbrıs ve Mısır’dan da benzer şekilde intermodal hatlar oluşturulması planlanıyor. Tüm sistem bilgisayar denetimli olacak. La Spezia ile diğer birlik dışı limanlar arasında da bağlantılar düşünülüyor. Proje, Koper liman idaresi tarafından koordine edilmekte. 20 kurum ve kuruluş projeye dahil. 21,5 milyon Avro tutması planlanan projenin başlangıç maliyetlerinin yarısı AB tarafından finanse ediliyor.

İlk FFC treni Mart 2016’da yola çıktı*. 35 frigorifik konteynerin taşındığı ilk seferde İsrail’li ihracatçılar tarafından üretilen portakal, patates, mandalina ve greyfurt taşındı. 1 Mart’ta gemiye bindirilen yükler, 2 Mart’ta denize açıldı ve 5 Mart’ta Koper’e vardı. 6 Mart’ın ilk saatlerinde Roterdam’a doğru yola çıkan tren 7 Mart’ta limana varış yaptı. 8 Mart’ta yüklerin bir kısmı lokal müşteriler tarafından teslim alınırken, kalanı Oslo ve Helsinki’ye doğru yola çıktı.

Altı gün süren servis, İsrail’den Kuzey Avrupa’ya deniz yoluyla taşınmaktan daha hızlı. Önümüzdeki aylarda, demiryolu süresinin daha da kısalması ve dönüş yüklerinin de başlaması planlanıyor. Venedik ve Marsilya-Fos üzerinden deneme seferleri de planlanıyor.

* Nisan ayında bu proje kapsamında ikinci tren de seferini tamamladı.

Kaynak: railturkey.org

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr