Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / 3. HAVALİMANI İÇİN YENİ ANLAŞMA

3. HAVALİMANI İÇİN YENİ ANLAŞMA

3. HAVALİMANI İÇİN YENİ ANLAŞMA24.06.2016Boeing, Türk yetkililere havalimanı ve hava sahası modelleme hizmetleriyle destek verecek.

Boeing Yeni İstanbul Havalimanı'nın geliştiricisi ve operatörü olan İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. (İGA) ile yeni bir Teknik Yardım Anlaşması imzaladığını duyurdu.

Bu anlaşma ile Boeing'e bağlı kuruluş olan Jeppesen, İGA ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne (DHMİ) yardım etmek amacıyla Total Airport and Airspace Modeler (TAAM) ilişkin çözümlerini paylaşacak. Bu grup, Yeni İstanbul Havalimanı hava sahası tasarımının, havalimanı optimizasyon program ve operasyonel hazırlık planının geliştirilmesini destekleyecek.

Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın Işıl, "Türkiye hava sahasının altyapısına ilişkin tüm yatırımların bir parçası olarak, İstanbul için en etkili operasyonel konseptleri bulmak amacıyla İGA ve DHMİ ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. TAAM aracımızı kullanarak, tüm operasyonel konseptlerimizin etkisini gösterebilecek ve yeni havalimanı için en bilinçli kararları alma konusunda Yeni İstanbul Havalimanı ekibine destek sağlayacağız"  dedi.

En gelişmiş teknolojiye sahip Jeppesen TAAM analiz araçları, Yeni İstanbul Havalimanı'nın uçak pistine ilişkin operasyonlarını ve hava sahasına ilişkin genel kapasitesi ve yeterliliğini potansiyel olarak azami seviyeye çıkarabilecek çalışmalar yürütmek amacıyla İGA ve DHMİ ekipleriyle birlikte kullanılacak. Bölgesel İstanbul Terminali Kontrol Alanı içerisinde güvenliği sağlamak ve hava sahasına ilişkin yoğunluktan doğabilecek çakışmaları en az seviyeye indirmek projenin bir diğer ana unsurudur.

Yeni havalimanının hava sahası ve uçak pisti optimizasyon sürecine yardım etmek amacıyla birtakım operasyonel prosedür alternatifleri TAAM tarafından simüle ve analiz edilecek. Jeppesen'ın analizinin başarılı bir şekilde teslim edilmesini takiben İGA ve DHMİ hâlihazırda devam etmekte olan kendi analiz projelerini yürütme yeteneğinin yanında, projeye aktif katılım sağlayarak TAAM çözümünü kullanmak üzere eğitilecektir.

Kaynak: dunya.com

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr