Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / DİANE ARCAS, DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 41. KADINI

DİANE ARCAS, DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 41. KADINI

DİANE ARCAS, DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 41. KADINI21.06.2016İş ve Ekonomi Dergisi Fortune Türkiye, vizyoner ve başarılı kadın yöneticilerini “En Güçlü 50 İş Kadını” listesinde bir araya getirdi. Liste oluşturulurken, dört ana kriter dikkate alındı.

Fortune, bunları; şirketin büyüklüğü ve global ekonomideki önemi, kurumun performansı, yöneticinin kariyer çizgisinde nasıl ilerlediği ve sosyal-kültürel kalkınmaya etkisi olarak sıraladı.

Diane Arkas

İlk ve ortaokulu İzmir’de, liseyi Atina’da okuyan Diane Arkas Aktaş, Boğaziçi Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler bölümü mezunu. Babası ve ağabeyinin aksine İzmir’de değil, İstanbul’da yaşıyor. İş yoğunluğundan hobilere zaman kalmadığını söylüyor. İlk ve orta öğrenimini babası Lucien Arkas gibi İzmir’de Saint Joseph Lisesi’nde yapan Diane Arkas, liseyi İsviçre’de, yükseköğrenimini ise İngiltere’de denizcilik bölümünde tamamladı. “Düzenli olarak zaman ayırabileceğim bir hobim yok” diyor. Boş zamanlarında kitap okumayı tercih ediyor. Arkas, “Doğru ve yargısız tarihi öğrenip ders almayı ve geleceği planlamayı seviyorum” diyor.

"Babamdan dürüstlük ve paylaşımcı olmayı öğrendim"

14 YAŞINDAN BERİ CALIŞIYOR

Lisenin iki yılın. Yunanistan'da okudum. Ama 14 yaşından beri her yıl mutlaka şirkete gidip çalışıyordum. 1985'ten bahsediyorum. O zaman işlerimiz bu kadar büyük değildi, acenteliğimiz vardı. Şirkette çalışan personelle çok yakın bir şekilde, acenteliğin bütün bölümlerinde, özellikle dokümantasyon bölümünde çalışma fırsatım oldu.

İLK PARAYI UNİVERSİTEDE KAZANDI

Yazın acentelikte çalışırken para almıyordum. Ancak üniversiteye başladıktan sonra 3'üncü sınıftan itibaren şirkete gittiğim için para almaya başladım. O zaman, ofisten çıkıp pazarlama bölümünde çalışmaya başladım. İthalat, ihracat, şube müdürlüğü yaptım.

KURUMSALLAŞMA CALIŞMALARINI YONETTİM

Okumayı çok seviyordum ama iş hayatı çok cezbetti beni. Üniversiteyi 1995'te bitirdim. İsteğim, şirkete gidip full time çalışmaktı. 2000 yılına kadar acentelikte şube müdürlüğü yaptım. Ancak, Marport Limanı'nı 1999'da açmamız ile birlikte büyük bir gelişme yaşandı. 2000 yılında kurumsallaşma kararı aldık. Yedi yıl boyunca grubun satın alma, bütçe, muhasebe, denetim ve bilgisayar sistemlerini kurdum. Bu dönem, benim için çok büyük bir deneyim oldu ve bütün şirketleri tanıma fırsatım oldu.

GÜNDEMİNDE ANADOLU VAR

Grup olarak uzun vadeli hedefimiz Anadolu'daki yapılanmasını büyütmek. Çünkü Türkiye’nin büyümesinde Anadolu'nun çok önemli bir yeri olduğuna inanıyorum. Bunun için iki büyük projemiz var; Yenice Lojistik Köyü. İçinde tren yolunu ve deposunun olduğu gayet büyük bir lojistik terminal. İkinci projemiz de İzmit Gebze tarafındaki Suadiye Lojistik Terminali. 2008'deki kriz nedeniyle yatırımları yavaşlatmıştık, ama yavaş yavaş tekrar hızlanacak. Suadiye'deki proje çok önemli. Çünkü Avrupa'dan gelen tren yollarıyla Anadolu'yu birleştiren bir proje. Yenice de Çukurova Bölgesi’nde başlayan bir projemiz.

BUYUMEYE DEVAM

Son 10 yılda, hızlı büyüdük ve bu tempomuz da devam edecek. Çünkü bizim yapımızda bu var. Kendi kendimizle rekabet eden bir şirketiz. Kapalı bir ortamda yaşamıyoruz ve sürekli kendimizi yeniliyoruz. Dolayısıyla büyümeye devam edeceğiz.

BABAMDAN NE OĞRENDİM?

Benim babamdan öğrendiklerim saymakla bitmez. En fazla ondan aldığım değerler çok önemli. Dürüstlük, sonuç odaklı olmak, ortaklara karşı olan tutum, paylaşımcı olmak. Gerçekten hakkını verir ve kazanıyorsa ortağına da kazandırır. Güven, benim için tabii ki çalışkanlık ve disiplin. Sadece iş hayatından değil, çocukluktan beri bunları ondan öğrendiğimi düşünüyorum.

Kaynak: lojiport.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr