Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / YENİ MULTİ-MODAL HATLAR TÜRKİYE’Yİ BY-PASS EDİYOR

YENİ MULTİ-MODAL HATLAR TÜRKİYE’Yİ BY-PASS EDİYOR

YENİ MULTİ-MODAL HATLAR TÜRKİYE’Yİ BY-PASS EDİYOR14.06.2016Yaz boyunca Türkiye’yi çevresinden dolaşarak geçen üç uzun mesafe treni denemesi olacak.

İlk trenin Çin’den Temmuz sonunda hareket etmesi planlanıyor. Tren Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan ve Gürcistan’ı geçerek Poti’ye ulaşacak. Yükün bir kısmı Poti Limanı’ndan dağıtılırken, kalanı İliçevski üzerinden Viking Treni ile Draugiste’ye (Litvanya) taşınacak.

İlkiyle aynı rotayı izleyecek ikinci trenin Ağustos başında yola çıkması planlanıyor. Yüklerin büyük kısmının DHL tarafından verilmesi bekleniyor. Çin, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna’nın üzerinde çalıştığı bu güzergah, Çin-Avrupa bağlantısı için bir alternatif olarak görülüyor.

Üçüncü tren ise güney-kuzey yönlü olacak ve Ağustos sonunda çıkması planlanıyor. Bu Hindistan’dan Rusya’ya gidecek ilk yük treni olacak. Rota Mumbai’de (Hindistan) başlıyor ve Bander Abbas (İran), Rasht (İran), Astara (Azerbaycan) üzerinden Moskova’ya (Rusya) ulaşıyor. Hemen tüm modların (deniz, demiryolu, karayolu) kullanılacağı bu multimodal hat, dahil olan ülkelerin İran ve Kafkasya üzerinden bir kuzey-güney yük koridoru oluşturma konusundaki istekliliğini gösteriyor. İran ve Azerbaycan, bu koridoru oluşturmak için iki ülke arasında bir demiryolu bağlantısı oluşturmak için harekete geçtiler. Bu hattan yılda 5-10 milyon ton yük taşınması bekleniyor.

Türkiye, özellikle Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun tamamlanmasının ardından başta Çin-Avrupa olmak üzere doğu-batı trafiğinden pay almayı planlıyor. Kuzey-güney yönlü trafik için başlatılan Samsun-Kavkaz demiryolu feribot hattı ise şu anda uzun mesafe trenler için kullanılabilir durumda değil. Samsun’u ulusal demiryolu ağına bağlayan demiryolu kesimi yenileme nedeniyle iki sene trafiğe kapalı.

Kaynak: railturkey.org

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr