Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TCDD’NİN TRANSİT REJİMİNDE TAŞIMA YAPABİLMESİNE YÖNELİK VERİLEN İZİN

TCDD’NİN TRANSİT REJİMİNDE TAŞIMA YAPABİLMESİNE YÖNELİK VERİLEN İZİN

TCDD’NİN TRANSİT REJİMİNDE TAŞIMA YAPABİLMESİNE YÖNELİK VERİLEN İZİN 10.06.2016Demiryolu ile gerçekleştirilen taşımalarda sınır geçişlerinin hızlandırılması ve prosedürlerin azaltılması çalışmaları kapsamında; TCDD’ye, ortak ve ulusal transit rejimlerinde demiryolu ile basitleştirilmiş usulde taşıma yapma izni verilmiştir.

Demiryolu ile gerçekleştirilen taşımalarda sınır geçişlerinin hızlandırılması ve prosedürlerin azaltılması çerçevesinde yürütülen çalışmalar kapsamında; 26.04.2016 tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na, Ortak Transit Sözleşmesi ve Gümrük Kanunu hükümleri doğrultusunda ortak ve ulusal transit rejimlerinde demiryolu ile basitleştirilmiş usulde taşıma yapma izni verilmiştir.

Basitleştirme iznine ilişkin sertifika Gümrükler Genel Müdürü Mustafa GÜMÜŞ tarafından TCDD Genel Müdürü İsa APAYDIN’a teslim edilmiştir.

Verilen izin kapsamında TCDD tarafından yapılan taşımalar için, uluslararası demiryolu taşımacılığında kullanılmakta olan “CIM” belgesi transit beyannamesi olarak kullanılabilecektir. Dolayısıyla, Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkelerden (AB ülkeleri, EFTA ülkeleri, Makedonya ve Sırbistan) Türkiye’ye ve Türkiye’den bu ülkelere yönelik demiryolu taşımalarında transit beyannamesi düzenlenmesi gerekliliği ortadan kalkmış bulunmaktadır. Böylece, sınır geçiş işlemleri sırasında gereken prosedürler anlamında büyük bir kolaylık sağlanmış olmasının yanında, TCDD Avrupa’ya gerçekleştireceği taşımaları teminatsız olarak gerçekleştirebilme hakkını elde etmiştir.

Söz konusu basitleştirme izni kapsamında AB’ye yönelik ilk pilot sevkiyat, 8 ve 9 Haziran 2016 tarihlerinde Bakanlığımız ve TCDD heyetlerinin katılımı ile Çerkezköy’den başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr