Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / TÜRK KONSEYİ GÜMRÜK İDARESİ BAŞKANLARI 5. VE GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU 7. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRK KONSEYİ GÜMRÜK İDARESİ BAŞKANLARI 5. VE GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU 7. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TÜRK KONSEYİ GÜMRÜK İDARESİ BAŞKANLARI 5. VE GÜMRÜK İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMA GRUBU 7. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ07.06.2016Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi (Türk Konseyi) Gümrük İdaresi Başkanları 5. Toplantısı ile Gümrük İşbirliği Çalışma Grubu 7. Toplantısı 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) Avrupa Bölgesel Kapasite Geliştirme Ofisi’nde gerçekleştirilen toplantılara, Bakanlığımızı temsilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin ve beraberindeki heyet katıldı.

Gümrük İşbirliği Çalışma Grubu 7. Toplantısı

Gümrük İşbirliği Çalışma Grubu 7. Toplantısı’nda, bölgede ticaretin kolaylaştırılması ve gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi hususlarında alınabilecek önlemler ve projeler ile üye ülkeler arasında gerçekleştirilmesi öngörülen eğitim faaliyetleri ve seminerler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda ayrıca İpek Yolu güzergâhı üzerinde düzenlenebilecek saha ziyaretleri, gümrük muhafaza çalışmaları konusunda işbirliğinin artırılması hususları da ele alınarak, bu konuda yapılabilecek çalışmalar görüşüldü.

Gümrük İdaresi Başkanları 5. Toplantısı

Bakanlığımız heyetinin başkanlığını yürüten Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin, Gümrük İdaresi Başkanları 5. Toplantısı’nda, ülkemizde Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması gelişmelerine ilişkin bilgi verdi. Müsteşar Yardımcısı Akçin, bölgede ticaretin kolaylaştırılması, Çin ile Avrupa arasında bir koridor oluşturulması bağlamında İpek Yolu Forumlarının devam ettirilmesi hususuna ilişkin olarak ülkemiz görüş ve pozisyonları vurguladı.

Müsteşar Yardımcısı Akçin ayrıca, e-TIR Pilot Projelerinin yürütüldüğü ve Ortak Transit Sistemi’ni kullanmak suretiyle 35 ülkeyle elektronik ortamda transit sistemi işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirterek, Bakanlığımız tarafından yürütülen ve Birleşmiş Milletler dâhil olmak üzere pek çok uluslararası platformda örnek olarak gösterilen Yap-İşlet-Devret Sistemi’ne ilişkin bilgi verdi.

Toplantıda ayrıca, Türk Konseyi bünyesinde yürütülen çalışmalara verdiğimiz destek bir kez daha teyit edilerek, bu desteğin Türk Konseyi ile ortak yürütülecek çalışmalarla daha da artırılarak sürdürüleceği vurgulandı. Toplantıda Türk Konseyi Gümrük İdaresi Başkanları 6. Toplantısı ile Gümrük İşbirliği Çalışma Grubu 8. Toplantısı’nın 2017 yılı içerisinde ülkemizde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr