Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / "KARS LOJİSTİK MERKEZİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI"

"KARS LOJİSTİK MERKEZİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI"

02.06.2016Memleketi Kars’a sık sık ziyaretlerde bulunan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, Kars Lojistik Merkezi ve Ankara-Kars Hızlı Tren Projeleriyle ilgili olarak incelemelerde bulundu ve basına bu yatırımlarla ilgili bilgiler verdi.

Arslan şunları söyledi: “Bakü- Tiflis- Kars olmazsa olmazımız. Demir İpek Demiryolu Projesi’nin eksik halkası olan bu hattı bu sene sonunda bitireceğiz.  Bulunduğumuz coğrafyada yaklaşık 31 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi, 1,5 milyar insanın yaşadığı düşünüldüğünde bu proje çok büyük önem taşıyor. Uluslararası koridorlar olan Asya’dan Avrupa’ya kuzey koridor ile Hazar’ın güneyinden giden güney koridoru dışında bir orta koridor oluşturma hedefimiz var. Bu hedef Türkiye Cumhuriyetinin hedefidir. Kars’a kadar gelen yüklerin daha hızlı bir şekilde gelebilmesi adına yürütülen Ankara-Kars Hızlı Tren Projesini ise Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023’te bitirme hedefimiz var.”

Kars’ı lojistiğin ve ticaretin merkezi haline getirecek Kars Lojistik Merkezi Projesi hakkında son bilgileri paylaşan Arslan, Projeyle ilgili bütün çalışmaların bitirildiğini, uygulama projelerinin oluşturulduğunu ve ihale dosyası hazırlanma aşamasına gelindiğini, birkaç gün içinde ihaleye çıkılıp, Temmuz ayında da tekliflerin alınmasının planlandığını ifade etti.

Kars Lojistik Merkezi’nin bölge ticaretine ciddi bir katkı sağlayacağını vurgulayan Arslan; “Azerbaycan’la da ciddi görüşmelerimiz var Kars-Iğdır-Nahcivan üzerinden İslamabad’a Orta Asya’nın güneyine gidecek yeni bir demiryolu koridoru var, o da Kars’ı bir merkez haline getirmek adına çok önemli bir projemizdir. Şimdi onun çalışmalarını devam ettiriyoruz”  diye ekledi.

Arslan: “TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile 10 Yıldır Birlikte Çalışıyoruz”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine atanmadan kısa bir süre önce Milletvekili olarak memleketi Kars’ı ziyaret eden Arslan’a TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın da eşlik etmiş, TCDD’nin Kars’ta yürüttüğü projeler hakkında bir bilgilendirme sunumu yapmıştı.

Bu inceleme gezisinde de Arslan; TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile 10 yıl birlikte çalıştıklarını, kendisinin tecrübe ve birikimlerinden Kars’ın da faydalanacağını belirterek şunları ifade etmişti: “Genel Müdürümüz İsa Apaydın, genel müdürlük koltuğuna oturduktan sonra ayağının tozuyla ilk ziyaretini Kars’a gerçekleştirdi. Sayın Apaydın, her üç projeyi en az bizler kadar biliyor ve yakından ilgileniyor. Lojistik Merkezin uygulama projelerinin bitme aşamasına geldiği ve Temmuzda ihaleye çıkılacağı müjdesini verdi."

Ahmet Arslan: “Uluslararası taşıma koridorları bakımından ülkemizin konumu son derece önemlidir.”

Ahmet Arslan, uluslararası taşıma koridorları bakımından, ülkemizin konumunun son derce önemli olduğunu, bu jeopolitik konumundan yararlanmak adına Türkiye’nin dört bir yanında deniz, hava ve karayolları gibi bütün ulaştırma modlarında birçok projenin hayata geçirildiğini söyleyen Arslan;  “Bu projelerle, özellikle ülkemizin doğu ucundaki Kars, lojistik Merkezi, Bakü- Tiflis -Kars Demiryolu, Kars- Iğdır- Nahcivan Yolu ile taçlanıyor.” diye ekledi.

Lojistik merkezde 500 kişi istihdam edilecek

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise 300 bin metrekare alanda, 412 bin ton kapasiteli olan merkezde, 500 kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.

Apaydın ayrıca;  lojistik merkez ile Kars demiryoluna 6 km uzunluğunda doğu ve batı eksenli bir bağlantı hattının olacağını aynı zamanda Kars Çimento Fabrikasına da bağlantı yolu yapılacağını, Lojistik Merkezin, Kars’ın sanayisinin gelişmesiyle birlikte genişlemeye elverişli bir şekilde tasarlandığını belirtti.

Kars Lojistik Merkezi tamamlandığında Ülkemize Kars’a neler kazandıracak?

Kars Lojistik Merkezinin içerisinde çeşitli büyüklükte depolar, kara ve demiryolu bağlantılı depolar, konteynır yükleme-boşaltma ve stok alanları, dökme yük boşaltma alanları, bakım onarım ve yıkama tesisleri yer alacak. Ayrıca akaryakıt istasyonları, sosyal ve idari tesisler, bakım, onarım ve yıkma tesisleri, gümrük hizmet binaları, sosyal ve idari tesisler, müşteri ofisleri, personel ofis ve sosyal tesisleri, tır parkı, bankalar, restoranlar, oteller, büfeler, iletişim ve gönderim merkezi ile tren teşkil kabul ve sevk yolları da tahsis edilecek.

Lojistik merkez bunların yanında 2 adet yükleme boşaltma rampa yolu, 1 adet baş rampa yolu, 1 adet hattı cari, 3 adet yükleme - boşaltma ve gare yolu, 1 adet otomatik boşaltma yolu, 7 adet tren teşkili, manevra ve sevk yolu, 1 adet tehlikeli madde boşaltma yolu, 1 adet vinç yolu, 10 adet, loko- vagon- yol bakım atölye yolları, 1 adet kantar yolu ve 1 adet döner köprüyü de içinde barındıracak.

Merkezin açık alanlarında ise rampa ve yükleme -boşaltma alanları, yükleme - boşaltma rampası ve baş rampası, yükleme – boşaltma ve stok alanı, tehlikeli boşaltma alanı, otomatik boşaltma tesis alanı konteyner sahası, tır park alanları ve gümrüklü sahasının yanı sıra, kapalı alanlarda da, 2 katlı otoparklı Lojistik Müdürlüğü hizmet binası, sosyal tesisler, trafik, diğer tesisler, idari binalar, loko ve vagon bakım onarım atölyesi yer alacak.

Kaynak: TCDD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr