Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / VENLO LOJİSTİK ÜSSÜ, TÜRKLERİ ÇAĞIRIYOR

VENLO LOJİSTİK ÜSSÜ, TÜRKLERİ ÇAĞIRIYOR

VENLO LOJİSTİK ÜSSÜ, TÜRKLERİ ÇAĞIRIYOR24.05.2016Hollanda’nın Venlo şehri, Türk lojistik firmalarına kapılarını açtı. Venlo Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn, Türkiye ile Venlo arasında yeni işbirlikleri sağlanması için Türk firmalarına özel imkanlar sunacaklarını belirtti.

Hollanda’nın Venlo Belediyesi kurduğu Avrupa’nın en büyük lojistik merkezine yatırım için Türk firmalarına çağrıda bulundu. Sahip olduğu geniş arazileri, Almanya’ya yakınlığı, Rotterdam ve Antwerp limanlarına olan ulaşım kolaylığı ile bilinen Venlo Belediyesi, Türkiye ile lojistik alanda ticari işbirliğini arttırmak için çeşitli çalışmalarda bulunuyor. Venlo Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn şehre davet ettiği bir grup Türk gazeteciye şimdiye kadar 1 milyar Euro yatırım yaptıkları dev lojistik merkezi hakkında bilgiler verdi.

Venlo lojistik merkezinin 40 kilometreye ulaşan genişliği ile Avrupa’nın en geniş limanı olan Rotterdam ile entegre şekilde planlandığını belirten Satijn, “Türkiye’nin dış ticaret için ihtiyaç duyduğu depolama ve dağıtım imkanlarımızı sunmaya talibiz. Avrupa’da faaliyet gösteren Türk şirketlerini depo yatırımı yapmaya davet ediyoruz. Türkiye ile işbirliğini artırmayı çok arzu ediyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Hollanda Konsolosluğu ile de görüşmeler yürütüyoruz. Türkiye Avrupa’nın Ortadoğu ve Asya’ya açılan çok önemli bir kapısıdır. İşbirliği içinde olmamız kaçınılmaz. Bu noktada biz Venlo belediyesi olarak her türlü işbirliğine açığız. Türk firmaları istedikleri zaman istedikleri konuda bize ulaşabilirler. Yardımcı olabileceğimiz her konuda imkanlarımızı sunmak isteriz” dedi.

Bugüne kadar 1 milyar Euro yatırım yapılan merkezde yatırımların devam ettiğini,  inşaatı süren demiryolu ve konteyner terminaline de 100 milyon Euro yatırım yapılacağı, merkezin 4 bin 500 hektar alana sahip olduğu bilgilerini veren Satijn şunları söyledi: “Venlo stratejik olarak İstanbul gibi çok önemli bir konumda. Almanya’nın sınırında, Rotterdam ve Amsterdam’a çok yakın. İstanbul nasıl Türkiye’nin lojistik yönden ana damarı ise Venlo da Hollanda’da böyledir. Devam eden yatırımlarımızla kapasitemiz de büyüyor. Rotterdam limanı bizi en önemli stratejik dağıtım merkezi olarak belirledi. Şimdiden Canon, Océ, Vistaprint, Office Depot, Prologis, Goodman, Arrow Electronics, Michael Kors, Group Heylen (Tommy Hilfiger /Calvin Klein) gibi dünyanın en önde gelen firmalarıyla çalışıyoruz. Venlo’nun stratejik konumunun yanı sıra gümrük işlerinde kolaylık ve indirim sağlıyoruz. Yatırımcıya istedikleri her konuda danışmanlık sunan özel bir ekibimiz var. Buraya yatırım yapan Türk firmaları Hollandalı ve yabancı firmalarla işbirliği ve know how alışverişinde bulunma imkanı yakalayacak. Avrupa’nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Tayvan’dan yatırımcılar da bölgeye ilgi gösteriyorlar.”

İlk Türk yatırımını Çak Group yaptı

Hollanda’nın küçük bir yer olmasından dolayı burada depo ve benzeri yatırımların yapılacağı çok alan olmadığını ifade eden Satijin, Venlo’nun bu anlamda nadir şehirlerden biri olduğunu söyledi. Buraya yatırım yapacak firmaların pek çok avantaj yakalayacağını vurgulayan Satijin, “Venlo Hollanda’da yatırım yapmaya fırsat sunan boş arazilerin olduğu nadir yerlerden biri. Batı Avrupa ile iş yapan Türk firmaları burayı bir dağıtım merkezi ve depolama alanı olarak kullanabilir. Türk şirketi Çak Group, merkezimize yatırım yapan ilk Türk firmalarından biri. Venlo’nun stratejik konumunun sunduğu avantajların yanı sıra gümrük işlemlerinde kolaylık ve indirimler sağlıyoruz. Ayrıca bir ekibimiz yatırımcılara istedikleri her konuda danışmanlık hizmeti sunuyor. Buraya yatırım yapacak Türk firmaları Hollandalı ve diğer yabancı yatırımcılarla işbirliği yakalama ve know how alışverişinde bulunma imkanı da yakalayacak” dedi.

Demiryolu ve karayolu için çok gelişmiş bağlantıları ve altyapıları olduklarını vurgulayan Satijn’in verdiği bilgilere göre; şu an Venlo’da 2 tane demiryolu terminali var. Üçüncü terminalin ise yapımı sürüyor. Şu anki kapasite 175 bin TEU, bu rakamın 2030’da 500 bin TEU’ya çıkartılması için çalışmalar sürüyor. Rotterdam’a haftada 25 tren seferi, 2 tane çok hareketli mavna terminali var. Rotterdam’a haftalık olarak 16 gemi seferi yapılıyor. Şehirden geçen 2 önemli karayolu bulunuyor. Bir günde yaklaşık 25 bin TIR bölgeden geçiyor.

Satijn,“Eğer Batı Avrupa’da yatırım planlarınız varsa, mutlaka tüm yönlere mükemmel ulaşım bağlantıları olan Venlo şehrinde yer almalınız” diyerek sözlerini bitirdi.

Venlo şehrini tanıyalım

Hollanda’nın güneydoğusunda, Alman sınırında yer alan Venlo şehri, Limburg Eyaleti’ne bağlı. Nüfusu 100 binden fazla. Çok yüksek standartlarda eğitim veren okulları ve Fontys, HAS, Maastrich gibi şöhretli üniversiteleriyle tanınıyor. 1903 yılında kurulan VVV Venlo takımı Hollanda’nın en köklü futbol takımlarından biri. Gelişmiş bir ekonomiye sahip. Çok uluslu iş merkezi Oce, Cimpress merkez yönetim ofisi, Amvay ve Amerikalı perakende firması Office Depot Avrupa ofisleri burada kurulmuş. Da Maaspoort Tiyatrosu, Limburgs Tarih ve Kültür Müzesi, Museum van Bommel van Dam Sanat Müzesi, Vastelaovend kış karnavalı, Zomer parkfeest yaz festivali gibi dikkat çeken pek çok kültür sanat mekanı ve etkinlikleri var.

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr