Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / UPS İLK ÇEYREKTE HİSSE BAŞINA REKOR KAZANÇ AÇIKLADI

UPS İLK ÇEYREKTE HİSSE BAŞINA REKOR KAZANÇ AÇIKLADI

UPS İLK ÇEYREKTE HİSSE BAŞINA REKOR KAZANÇ AÇIKLADI09.05.2016UPS, ilk çeyrekte hisse başına kazancını yüzde 13 artarak 1,27 dolara ulaştı. Şirketin uluslararası faaliyet kârı ise yüzde 15’e çıktı.

UPS (NYSE:UPS) 2016 ilk çeyreği için geçen yılın aynı dönemine kıyasla %13’lük artışa karşılık gelen 1,27 dolar seyreltilmiş hisse başına kazancı açıkladı. Şirket hem ABD Yurt İçi hem de Uluslararası küçük paket segmentlerinin ivmesiyle rekor seviyede ilk çeyrek sonuçları elde etti. Uluslararası faaliyet kârı %15 artarak 574 milyon dolar oldu. Sağlam gelir büyümesi ve verimlilik artışıyla birim başına maliyetlerin düşmesine bağlı olarak ABD Yurt İçi faaliyet marjı genişledi.

Toplam gelir geçen yılın aynı çeyreğine göre %3,2 oranında artarak 14,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gelir büyümesi, daha düşük yakıt ek ücreti ve döviz kurlarına bağlı olarak yavaşladı. Daha düşük yakıt ek ücretleri, gelir büyümesini yaklaşık 150 baz puan aşağıya çekti.

 “Uzun vadeli şirket stratejimizin tüm alanlarında iyi sonuç almaya devam ediyoruz,” diyen UPS Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su David Abney, “Gelir büyümesi ve hızlandırılmış yatırımlarımızın sağladığı yararlar bu çeyrekte sağlam finansal sonuçlar yarattı,” diye devam etti.

NAKİT AKIŞI

UPS, 31 Mart’ta sona eren üç aylık dönemde operasyonlarından 2,7 milyar dolar nakit ve serbest nakit akışında 2,2 milyar dolar elde etti. Şirket 2015’in aynı dönemine kıyasla hisse başına %6,8 oranında bir artışa karşılık gelen yaklaşık 670 milyon dolar temettü dağıttı. UPS aynı zamanda yaklaşık 680 milyon dolar karşılığında 6,8 milyon hisseyi yeniden satın aldı.

ABD YURT İÇİ PAKET GÖNDERİMİ

ABD Yurt İçi faaliyet kârı %7,6 artarak 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Faaliyet marjı ise 50 baz puan artarak %12,1 oldu. Teknoloji ve daha düşük yakıt giderlerinin desteğiyle verimlilik artışları, 2015’in

Toplam gelir 2015’in aynı çeyreğine göre %3,1 artarak 9,1 milyar dolar oldu. Günlük ortalama paket hacmi, Karayolu ürünlerinde %3,3 ve Ertesi Gün Hava Kargosunda %3,0 artış ile %2,8 arttı. E-ticaret göndericilerinden gelen yüksek talep, bu çeyrekte işletmeden tüketiciye (B2C) teslimatlarda hızlı artışa katkıda bulundu.

Paket başına gelir, baz fiyat artışlarının daha düşük yakıt ek ücretleri ve ürün ve müşteri bileşimindeki değişiklikleri karşılamaması nedeniyle %1,3 azaldı. Yakıt ek ücret oranları verim artışını 120 baz puan aşağı çekti.

ULUSLARARASI PAKET GÖNDERİMİ

Bu çeyrekte tüm bölgelerdeki performans iyileşmesinin sonucu olarak uluslararası faaliyet kârı %15’den daha fazla sıçrayarak 574 milyon dolar oldu. Disiplinli fiyatlandırmanın ağ verimliliği kazanımlarıyla birleşmesi kârlılıktaki artışa katkıda bulundu.

Gelirler, %1,9 oranında düşüşe karşın para cinsinden arındırılmış bazda geçen yıla göre sabit kaldı. Tüm bölgelerde sağlam baz oran iyileştirilmeleri yakıt ek ücretlerindeki değişiklikler nedeniyle düştü. Günlük İhracat gönderileri nispeten artarken ABD ihracatında Asya ve Avrupa dengesi dışındaki büyümede düşüş yaşandı. Orta ölçekli müşterilerin gönderi artışı, çeyrek boyunca kurumsal müşterileri geride bıraktı.

Paket başı toplam gelir, kurdan bağımsız olarak %1,6 artış gösterdi. Tüm bölgede sağlam baz oranında gelişmeler, yakıt ek ücretleri oranlarındaki değişimlerle azaldı. Premium ürünler çeyrek boyunca premium olmayanlardan daha hızlı bir büyüme sergiledi.

TEDARİK ZİNCİRİ VE NAKLİYE

Tedarik Zinciri ve Nakliye geliri %10’dan fazla artış göstererek 2,4 milyar dolar oldu. Bu durum esas itibarıyla geçen yılın üçüncü çeyreğinde Coyote Logistics şirketinin satın alınmasının sonucuydu. Faaliyet kârı beklenenden daha iyi ancak geçen yılın biraz altındaydı. Havayolu Kargo Taşımacılığında zayıf pazar koşulları ve LTL pazarları brüt gelir büyümesini baskıladı.

Gelir kalitesi ve işletme maliyetlerini azaltmaya yönelik odak ile Freight Forwarding,  faaliyet marjlarını genişletti. Düşük varlıklı, TL brokeraj işiyse zayıf kalan pazarlarda bile iyi bir performans sergiliyor.

Elli kg. başına UPS Navlun LTL geliri geçen yılın aynı dönemine göre %2,1 arttı. Toplam tonaj hâlihazırdaki Pazar koşullarınca zorlanıyor. İş kolu ise disiplinli gelir yönetimine odaklı kalmaya devam ediyor.

GENEL BAKIŞ

UPS Mali İşler Müdürü Richard Peretz şunları söyledi: “Gelir yönetimi faaliyetleri ve iyileştirilmiş ağ etkinliği işletme kârlılığını önemli ölçüde pekiştiriyor. Bu hızlanmanın devam etmesini bekliyor ve bu sebeple şirketin 2016 tam yılı için seyreltilmiş hisse başına kazancı, 2015 yılı düzeltilmiş sonuçlarına göre hedef aralığını 5,70 dolardan 5,90 dolara çıkararak %5 ila %9 arasında olacağını teyit ediyoruz.”

Kaynak: lojiport.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr