Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / 2035’TE 3’NCÜ HAVALİMANI 260 MİLYON YOLCU İLE 1’NCİ OLACAK

2035’TE 3’NCÜ HAVALİMANI 260 MİLYON YOLCU İLE 1’NCİ OLACAK

2035’TE 3’NCÜ HAVALİMANI 260 MİLYON YOLCU İLE 1’NCİ OLACAK29.04.2016İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşan Temel Kotil, Kotil, “2025 yılında dünyanın 3’ncü büyük havalimanı, yeni yapılan 3’ncü havalimanı olacak. 2035’te ise 3’ncü havalimanı 260 milyon yolcu ile 1’nci olacak." dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) İşletmecilik ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulları öğrencileri tarafından düzenlenen “Türk Hava Yolları’nın Dünya Çapındaki Başarısı” konulu konferansa katılarak, geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk Havacılığının bulunduğu noktaya gelirken hangi süreçlerden geçtiğini üniversiteli öğrencilerle paylaştı.

Kotil: “Şu anda Avrupa’daki en güçlü şirket biziz”

Türkiye’nin havacılıkta hızlı bir büyüme yaşadığını belirten THY Genel Müdürü Temel Kotil, konferansta yaptığı konuşmada havalimanları ile ilgili sayısal veriler de paylaştı. Dünyanın en büyük havalimanının 100 milyon yolcu kapasitesi ile Atlanta Havalimanı olduğunu ifade eden Kotil, bu sayıya rağmen söz konusu havalimanının yüzde 1 oranında büyüdüğünü kaydetti. Atatürk Havalimanı’nın ise büyüme oranının yüzde 13 olduğuna vurgu yapan Kotil, “2025 yılında dünyanın 3’ncü büyük havalimanı, yeni yapılan 3’ncü havalimanı olacak. 2035’te ise 3’ncü havalimanı 260 milyon yolcu ile 1’nci olacak." dedi.

“Dünyanın en çok noktasına biz uçuyoruz”

Kotil, dünya çapındaki hava yolu şirketleri ile Türk Hava Yolları arasında yaşanan rekabet hakkında da bilgiler vererek, “Her yere uçuyoruz. Türkiye, uçmayı seviyor. Bütün krizlere rağmen en az etkilenen pazarımız Afrika. Afrika’daki en iyi aktör biziz. Biz Avrupalı bir hava yolu şirketiyiz. Almanya’da 14 şehre uçuyoruz. İtalya’da 10 şehre uçuyoruz. Uzak Doğu, geliştirdiğimiz bir pazar; 34 noktaya uçuyoruz. Atlantik’te çok küçük bir oyuncuyduk. Şimdi ise 10 noktaya uçuyoruz. Orta Doğu’da ise 24 noktaya uçuyoruz." diye konuştu.

2023 yılında 120 milyon yolcuyu hedefliyoruz

İstanbul’da yapımı devam eden 3’ncü havalimanı projesinin dünyadaki en başarılı proje olduğunun altını çizen Kotil, şunları kaydetti: "Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım bundan 10 yıl önce havacılığı yeniden yapılandırmaya başladı. Biz, hava yolu şirketi olarak buna cevap verdik. Ve büyük, güçlü bir hava yolu şirketi olduk. İstanbul’da iniş sahası oldu. 13 milyon turist çekti. Büyük havalimanı yapmazsan tabii ki büyüme duracak. Büyük havalimanı için devlet o alanı verdi; yılda 1 milyar dolar kira alacak. 25 sene sonra havalimanını geri alacak. Bu konsorsiyumda havalimanını yaptığımız zaman, 25 yıl içerisinde dünyanın en büyük havalimanına sahip olacağız. Biz de dünyanın en büyük hava yolu şirketi oluyoruz. Bu da güzel bir şey. Uzak Doğu’ya seyahat edenler, aktarma yapmak zorunda olanlar gidecekleri yerlere burayı merkez seçerek ulaşacaklar. İstanbul’un turist sayısı 30 milyonu bulacak. Bu da iyi bir iş… Bu havalimanı dünyayı etkiliyor. Şu anda yeni havalimanımız yapılıyor. İç mimarisinde de ağırlıklı olarak Selçuklu mimarisi kullanılıyor. 2023 yılında 120 milyon yolcuyu ve 30 milyar dolar ciro elde etmeyi hedefliyoruz. Yani, yılda 3 milyar dolar para bulmamız gerekiyor. Bu da şu demek oluyor; Türkiye, havacılıkta ana oyuncu. Türk Hava Yolları, oyuncu oluyor; ülke ve şirket olarak...”

Kabin Hizmetleri Programı, Eylül’de öğrenci alacak

Geleceğin liderlerinin bugünün öğrencileri olduğunu söyleyen İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semahat Demir, “Geleceğin liderleri sizlersiniz. 23 Mart 2016 tarihinde Yüksek Öğretim Kurumu’ndan Kabin Hizmetleri Programımız da onaylandı ve Eylül ayında öğrenci almaya başlayacağız. Üniversite olarak akademik mükemmeliyete inanıyoruz. İçeriklerimizin yanı sıra, Sayın Temel Kotil gibi isimleri üniversitemizde ağırlamak, öğrencilerimizle bir araya getirmek ve öğrencilerimize ilham kaynağı olması bizim için büyük bir gururdur. Temel Kotil’in bilgi birikimlerinden hepimiz çok şey öğreneceğiz. Yoğun programına rağmen bizi yalnız bırakmayıp gelen THY Genel Müdürü Temel Kotil’e huzurlarınız da teşekkürlerimi arz ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: transmedya.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr