Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / TÜRKİYE’NİN BİLİŞİMLE BÜTÜNLEŞİK BİR LOJİSTİK ALTYAPISINA İHTİYAÇ VAR

TÜRKİYE’NİN BİLİŞİMLE BÜTÜNLEŞİK BİR LOJİSTİK ALTYAPISINA İHTİYAÇ VAR

TÜRKİYE’NİN BİLİŞİMLE BÜTÜNLEŞİK BİR LOJİSTİK ALTYAPISINA İHTİYAÇ VAR25.04.2016Türkiye İçin Lojistik Stratejileri Konferansı “Lojistikte Girişimcilik” Teması İle Dokuz Eylül Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 2000 yılından bu yana düzenlenen “Türkiye için Lojistik Stratejileri Konferansı” “Lojistikte Girişimcilik” teması ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda 21 Nisan’da gerçekleştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye için Lojistik Stratejileri Konferansı Lojistikte Girişimcilik teması ile 21Nisan 2016 günü İzmir'de DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye için lojistik stratejilerinin tartışıldığı ve lojistik sektöründeki girişimcilik ve inovasyonların değerlendirildiği konferansa, 21Nisan’da Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ev sahipliği yaptı. Konferans Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna’nın açılış konuşması ile başladı.

PROF. DR. OKAN TUNA: “ÇAĞIMIZDA LOJİSTİK SEKTÖRÜ DÖRT ANA STRATEJİYE ÖNEM VERİYOR”

Konferansın 2000 yılından beri düzenlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Okan Tuna, DEÜ Denizcilik Fakültesi’nin lojistik alanında öncü bir kurum olduğunu söyledi. Değişimin geçici bir durum olmadığını belirten Prof. Dr. Tuna ülkemizin lojistik sektöründe rekabetçiliğini koruyabilmesi için bu gerçeğin herkes tarafından kabul görmesi gerektiğini vurguladı. Çağımızda lojistik sektörünün dört ana stratejiye önem verdiğini dile getiren Okan Tuna, bunların ezber bozucu, analitik ve veriye dayalı, bulut teknolojisi odaklı ve dijital gerçekliği benimseyici özellikte olduklarını belirtti. Tuna, konuşmasının sonunda yaratıcılık ve girişimcilik olgularının önemine dikkat çekti.

EMRE ELDENER: “ÜLKEMİZİN BİLİŞİMLE BÜTÜNLEŞİK BİR LOJİSTİK ALTYAPISINA İHTİYAÇ VAR”

Prof. Dr, Okan Tuna’nın konuşmasının ardından söz alan Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Eldener, sözlerine ülkemizde bilişimle bütünleşik bir lojistik altyapısına ihtiyaç olduğunu dile getirerek başladı. Ayrıca sektöre girişte ödenen yüksek ücretlerin girişimciler için büyük bir sorun teşkil ettiğinin de altını çizen Eldener, müşterilerin uzayan vadelerinin de ayrıca bir sorun teşkil ettiğine değindi. Sektöre girişin kolaylaştırılması ve rahatlatılması gerektiğini vurgulayan Eldener, yatırım, girişim ve finansman konularının enine boyuna düşünülmesi ve tartışılması gerektiğinin de altını çizdi. Son olarak ülkemizde konteyner yüklemelerinin ilerleyen yıllarda booking olarak da yapılabileceğini belirten Eldener, konferansın başarılı geçmesi dileklerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

PROF. DR. MURAT ÖZGÖREN: “LOJİSTİK COĞRAFİ SINIRLARIN ÖTESİNDE BİR KAVRAM”

Konferansta bir konuşma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgören, birçok anlamı olan lojistiğin diğer bir anlamının da bilgiye sahip olmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özgören, lojistiğin coğrafi sınırların ötesinde bir kavram olduğunun ve tek sınırın kafalarımızda olduğunun altını çizdi. İzmir’in günümüzde bir yatırım ve inovasyon kenti haline geldiğini dile getiren Prof. Dr. Özgören bu konferansta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek kürsüden ayrıldı.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE BAŞARILI GİRİŞİM ÖRNEKLERİ”

Verilen kahve arasının ardından Oturum Başkanlığı’nı Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Özgener’in yaptığı “Lojistik Sektöründe Başarılı Girişim Örnekleri” başlıklı birinci oturuma geçildi.

RUHİ ENGİN ÖZMEN, GİRİŞİMCİLİK RUHU VE FARK YARATMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Oturum Başkanı Prof. Dr. Özgener’in konuşmacıları tanıtması ile söz alan, Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı (TÜRLEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen lojistik sektörünün genel özelliklerinden bahsederken girişimcilik ruhuna ve fark yaratmaya dikkat çeken bir konuşma gerçekleştirdi.

DR. HAKAN KAYA: “LOJİSTİKTE FİNANSAL DEĞERLER KADAR İNSANİ DEĞERLERE DE İHTİYAÇ VAR”

İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ünsped Gümrükleme ve Lojistik A.Ş. Dış Ticaret Koordinatörü Dr. Hakan Kaya, lojistik sektöründe finansal değerlere olduğu kadar insani değerlere de ihtiyacın olduğunu dile getirirken girişimciliğin ana karakteristiğinin risk almak olduğunun altını çizen bir konuşma gerçekleştirdi.

Sosyal Girişimci Nilgün Tiyanşan, kariyerini sürdürdüğü Balnak Lojistik hakkında genel bilgiler içeren ve meslek hayatından deneyimlerini paylaştığı bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan Mall Logistics Kurucu Ortağı Emre Çizmecioğlu, girişimcilikte bir fikrin mutlaka ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü senaryolarının da olmasını dile getirirken, ülkemizin lojistik açısından büyük fırsatlar barındırdığını gözler önüne seren bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan Select Bilişim Hizmetleri Kurucusu Gökhan Girgin, şirket faaliyetleri hakkında bilgi verirken girişimciliğin daima bir adım önde olmak anlamına geldiğini vurgulayan bir konuşma gerçekleştirdi ve oturumun soru-cevap bölümüne geçildi. Soru-cevap bölümünün ardından konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesi ile birlikte Türkiye için Lojistik Stratejileri Konferansı’nın birinci oturumu sona erdi.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE YATIRIMCI VE GİRİŞİMCİ OLMAK” OTURUMU

Öğle arasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi AFT Tiyatro Topluluğu sergilediği oyun ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Daha sonra Oturum Başkanlığı’nı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna’nın yaptığı “Lojistik Sektöründe Yatırımcı ve Girişimci Olmak” başlıklı ikinci oturuma geçildi. Oturum Başkanı Prof. Dr. Tuna’nın konferans konuşmacılarını tanıtmasının ardından söz alan 212 Venture Capital Genel Müdürü Numan Numan şirketin 30 milyon dolarlık bir yatırım fonu oluşturduğunu belirtirken girişimciliğin bir problemi bulmak ve ona çözüm üretmek olduğunu dile getiren bir konuşma gerçekleştirdi.

ADIMSAL İNOVASYON

Berik Girişim A.Ş. Kurucusu ve Melek Yatırımcı Hulusi Berik ise, adımsal inovasyonun önemini vurgulayan ve yatırımcıların uzmanları oldukları sektörlere yatırım yapmalarının altını çizen bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan İDE Bilişim A.Ş. Kurucusu Osman Circi, artık bilişim teknolojileri ve endüstrinin iç içe olduğunu ve dalgayı doğru yerde yakalayan girişimcinin daima kazanacağını vurgularken, çağımızın petrolünün veri olduğunu dile getiren bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan CNTR Bilişim A.Ş. Kurucu Ortağı Merdan Erdoğan, girişimcilik hayatından kısaca söz ederek lojistikte dijital girişimlerin küresel olması gerektiğini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan Freight LLC Kurucusu Adem Eskici, on yılı aşkın gemi kiralama tecrübesini bilişim teknolojileri yardımı ile nasıl bir inovatif girişime çevirdiğini gözler önüne seren bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan Girişimci Atilla Altay, yapmış olduğu ekapıcı.com ve paketz.com gibi önemli girişimlerin süreçleri hakkında bilgi aktaran ve kendi işini yapıyor olmanın avantalarını dile getiren bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından söz alan Dali Events Kurucu Ortağı ve Girişimci Hakan Şen, kendi kariyer sürecinden bahsederken girişimciliğin düşündüğümüz kadar değil, uyguladığımız kadar olduğunun altını çizen bir konuşma gerçekleştirdi ve oturumun soru cevap bölümüne geçildi.

Soru-cevap bölümünün ardından konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesi ile birlikte Lojistikte Girişimcilik teması ile gerçekleştirilen Türkiye İçin Lojistik Stratejileri Konferansı sona erdi.

Kaynak: yesillojistikciler.com