Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / BAKAN TÜFENKCİ, KAPIKULE VE HAMZABEYLİ SINIR KAPILARINI ZİYARET ETTİ

BAKAN TÜFENKCİ, KAPIKULE VE HAMZABEYLİ SINIR KAPILARINI ZİYARET ETTİ

BAKAN TÜFENKCİ, KAPIKULE VE HAMZABEYLİ SINIR KAPILARINI ZİYARET ETTİ21.04.2016Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Avrupa'ya açılan sınır kapılarındaki ziyaretleri kapsamında Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarını ziyaret etti.

İlk olarak Kapıkule Sınır Kapısı'nı ziyaret eden Bakan Tüfenkci'ye, burada Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve gümrük personelince karşılanan brifing verildi. Trakya Üniversitesi öğrencilerince üretilen ve Balkan turu yapacak "Pehlivan Elektrak" adlı elektrikli aracın içerisinde bulunduğu tırın gümrük işlemlerini yapan Bakan Tüfenkci, gümrük birimlerini gezdi, personelle sohbet etti.

Ziyareti sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Tüfenkci, kapasitenin artırılması ve gümrük memurlarının özverili çalışmaları nedeniyle geçmişte rastlanılan uzun tır kuyruklarının görülmediğini söyledi. Sadece Türkiye kapılarındaki işlemlerin değil komşu sınır kapılarında da işlemlerin hızlanmasının geçişlerdeki beklemeleri önleyeceğini belirten Tüfenkci, hızlılığın yanında güvenli geçişin de önemine işaret ederek, uyuşturucu trafiğinin başka ülkelere kaymasının da güvenli geçişin sağlandığının göstergesi olduğunu vurguladı.

Rusya'nın ambargoları kendilerine zarar

Bakan Tüfenkci, bir gazetecinin Rusya'nın patlıcan ithalatını durdurma kararı almasını hatırlatması üzerine, Rusya'nın ambargolarının yeni olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Rusya 24 Kasım'dan itibaren Türkiye'ye çeşitli eşyalarda ve meyve-sebzede ambargo uyguluyor. Biz o zaman da ifade ettik bugün de söylüyoruz ambargo uygulamaları doğru bir işlem değil, bundan en fazla zararı Rus vatandaşlar yaşar. Bugün gelinen noktada başta Putin olmak üzere Rus yetkilileri de bunu böyle ifade ediyor. Biz ülkeler arası sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade ediyoruz ve hala aynı noktadayız. Ambargo başladığından bu yana gerginliği tırmandıran bir ülke konumunda olmadık, 'sorunlar diyaloglarla çözülsün, bu tür gerginliklerden iki ülke halkı da zarar görmesin' konumunda olduk.”

Biz patlıcana da yeni pazarlar buluruz, kimse merak etmesin

Bakanı Tüfenkci, Rusya'nın Türk patlıcanına ithalat engeli getirmesine ilişkin, "Biz nasıl domates, biber, salatalıkta üreticimize, ihracatçımıza yeni pazarlar bulmuşsak patlıcanda da buluruz, kimse merak etmesin. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye eskisi gibi ihracatını sadece bir, iki ülkeye bağlı yapmıyor, 37 üründe 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan ülke konumundayız. 2002'den önce 5 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken bugün 16,17 ilimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yapar konumuna geldi. 200'ün üzerinde ülkeye ihracat yapar durumdayız, ülke derken gümrükleme sahası olarak düşünün." dedi.

Bakan Tüfenkci, bir tekstil firmasındaki işçileri de ziyaret etti. Tarihi Ali Paşa Kapalı Çarşısındaki esnaflara ziyarette bulunan Tüfenkci, esnafla sohbet etti, isteklerini dinledi ve  bir esnaftan da kehribar tespih satın aldı.

Hamzabeyli Sınır Kapısı’nı ziyaret

Bakan Tüfenkci ardından beraberindeki heyet ile birlikte, Hamzabeyli Sınır Kapısı'nı ziyaret etti ve burada incelemelerde bulundu.

Daha sonra Bakan Tüfenkci, tırların kontrol edildiği X-Ray cihazının olduğu bölüme geçti. Burada cihazı kullanan gümrük memurlarından bilgi alan Bakan Tüfenkci, görüntüleme cihazlarını bir süre inceledikten sonra gümrük sahasını gezdi.

Kaynak: T. C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr