Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / TEK KURUŞ HARCAMADAN 27,5 MİLYAR AVRO GELİR

TEK KURUŞ HARCAMADAN 27,5 MİLYAR AVRO GELİR

TEK KURUŞ HARCAMADAN 27,5 MİLYAR AVRO GELİR19.04.2016İstanbul'da yapımı devam eden Üçüncü Havalimanını üstlenen konsorsiyum, senelik KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere 25 yılda 27,5 milyar avro kira ödeyecek.

İstanbul'da yapımı devam eden Üçüncü Havalimanını üstlenen konsorsiyum, yıllık KDV dahil 1,1 milyar avro olmak üzere 25 yılda 27,5 milyar avro kira ödeyecek. Böylece devletin kasasına tek kuruş harcanmadan 89 milyar liradan fazla para girmiş olacak.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alana yap-işlet-devret şeklinde inşa edilecek havalimanı için toplam 10 milyar avrodan fazla yatırım yapılacak. Şehir merkezine 35 kilometre mesafede bulunan ve dört fazda tamamlanacak Üçüncü Havalimanının tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya çıkarılabilir kapasitesi ile 350'den fazla destinasyona uçuş ve 150'den fazla havayolu şirketine ev sahipliği yapacak.

1,5 milyon kişiye yeni istihdam

Şu anda 16 milletten 13 binden fazla kişinin çalıştığı, 2 bini yüksek kapasiteli kamyon olmak üzere 3 bine yakın ağır makine ekipman filosunun bulunduğu proje, bu çalışma sahası ve çalışan sayısı bakımından dünyanın en büyük şantiyelerinden biri olarak gösteriliyor.

Proje tamamladığında doğrudan 100 bin, yan sektörlerle birlikte 1,5 milyon kişiye yeni istihdam alanı sağlaması bekleniyor.

"Ülke geliri birçok alanda artacak"

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, havalimanının işletmesinin 25 yıl süreyle yapımını üstlenen konsorsiyuma ait olacağını belirterek, bunun dışında ülkenin birçok alanda gelirinin artacağını söyledi.

Havalimanının İstanbul ve ülke ekonomisine muazzam katkısı olacağını dile getiren Ilıcalı, "Burada havalimanı dışında da oteller, alışveriş merkezleri, kongre salonları olacak. Dolup taşacak bu alanlardan vergiler alınacak. Ayrıca havalimanı ile sağlanacak rahat ve hızlı ulaşım sayesinde turist sayısında artış yaşanacak. Uluslararası kongrelerin, fuarların İstanbul'da düzenlenme olasılığı artacak ve bu alanda daha fazla etkinlik gerçekleştirilecek." dedi.

Ilıcalı, kongre, fuar gibi uluslararası etkinlikler için gelen turistlerin normallerden çok daha fazla harcama yaptığının altını çizerek, böylece turizmden sağlanan gelirin artacağını vurguladı.

"Ulaşım kolaylığı ile Üçüncü Havalimanı sayesinde Türkiye daha fazla tanınacak. Doğudan batıya, kuzeyden güneye, Asya'dan Avrupa'ya tüm dünyadan daha fazla turist çekecek" diyen Ilıcalı, havaalanı devreye girdiği anda Topkapı Sarayını ziyaret eden turist sayısında önemli oranda artış yaşanacağını bildirdi.

Kaynak: ulasimonline.com

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr