Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN TÜFENKCİ, LOJİSTİK ÜSSÜ’NDE LARA SİSTEMİNİ İNCELEDİ

BAKAN TÜFENKCİ, LOJİSTİK ÜSSÜ’NDE LARA SİSTEMİNİ İNCELEDİ

BAKAN TÜFENKCİ, LOJİSTİK ÜSSÜ’NDE LARA SİSTEMİNİ İNCELEDİ05.04.2016

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 15 Mart 2016 tarihi itibari ile tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından kullanılmaya başlanan Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı (LARA) tanıtım toplantısına katıldı.

Ankara Kazan’da bulunan Lojistik Üssü’nde gerçekleştirilen toplantıda Bakan Tüfenkci, LARA sayesinde gümrük laboratuvarlarındaki tahlil işlemlerinin kâğıtsız ortamda hızlı, kolay, eksiksiz yürütülebileceğini, arşivlenebileceğini, merkez ve taşradan takibinin ve verilerin izlenmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Bakan Tüfenkci, program ile laboratuvarlar arasındaki iletişimin artacağını ve aynı ürüne ait farklı analiz sonuçları alınmasının da önüne geçileceğini belirterek, “LARA sistemi ile Ankara’da yapılan bir tahlilin sonucu yurdun tüm illerinden görülebilecek, örnekler kolayca gönderilebilecek hızlı ve etkin bir şekilde işlemler yapılabilecek. Bu bize hem zaman tasarrufu hem de büyük bir verim sağlayacaktır.” dedi.

Tüm işlemler elektronik ortamda yürütülecek

LARA vasıtasıyla tescil edilmiş gümrük beyannamesi muhteviyatı eşyanın, tahlil edilmek üzere laboratuvara sevkinden itibaren tüm işlemlerin elektronik ortamda yürütüleceğini vurgulayan Bakan Tüfenkci, “Böylece, altı gümrük laboratuvarı arasında bağlantı sağlanacak, daha önce yapılan analizler ve elde edilen sonuçlar görülebilecek, bu şekilde verilerin derlenmesi ve ulaşılabilir kılınmasıyla da işlem süreleri kısalacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

LARA’nın BİLGE sistemine de entegre olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, “İthalatçılar, ihracatçılar ve dolaylı temsilcilerinin laboratuvar analizine tabi tutulan eşyalarına ilişkin bilgileri internet üzerinden takip edebilmeleri için, "LARA Beyanname Tahlil Sorgulama" adresi oluşturulmuştur. Söz konusu bilgileri, Gümrük Beyannamesinin 14 üncü ve 54 üncü hanelerinde kayıtlı bulunan kişiler görüntüleyebilecektir.” açıklamasında bulundu.

Bakan Tüfenkci,  Ankara Lojistik Üssü’nde bulunan gümrük laboratuvarını da gezdi.

Kaynak. T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr