Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN DİJİTAL PAZARLAMA – 1

LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN DİJİTAL PAZARLAMA – 1

LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN DİJİTAL PAZARLAMA – 131.03.2016

Bu bölümün sürekli takipçileri, dijital dünya ile olan ilgimi sanırım fark etmişlerdir. Dijital gelişmeleri sürekli gündeme getirmeye ve mümkün olduğunca da lojistik sektörü ile ilişkilendirmeye çalışıyorum. Bu yazı ile birlikte; “lojistik sektörü için dijital pazarlama dersleri” başlığı altında en az 3-4 seri sürecek bir diziye başlamak istiyorum. Amacım, lojistik sektörünün özellikle Türkiye’de bu konu hakkında neler yapabileceğinin somut örneklerini vermek. Çünkü çok iyi biliyorum ki, dijital pazarlama, sektörün hizmet çeşitlendirmesinden yeni müşteriler bulmasına kadar birçok alanda faydalı olabilecek. Bu serinin ilk yazısı, Philip Kotler’in Pazarlama Yönetimi kitabından tarafımca çevrilerek özetlenmiş bilgileri içeriyor ve perakendecilikteki durumu özellikle ABD boyutunda aktarmayı amaçlıyorum.

PERAKENDECİLİKTEN BİZE NE ÖĞRETİR?

Son dönemlerde,  perakendecilik sektöründe tüketicilerin hızla artan bir oranda web sitesinden veya mobil uygulamalardan alışveriş yapma ve sosyal medya gibi olguları özellikle bilgi almak amacıyla kullanma eğilimlerine girdiğini gözlemlemekteyiz.  An itibariyle, online satışlar ABD’de toplam perakende satışlarının sadece yüzde 5.8’ine karşılık gelse de inanılmaz bir hız ile büyümeye devam etmektedir.  2014 yılında,  ABD’de online perakende satışları tahminen 263 milyar dolara yaklaşmış ve yüzde 16.9 gibi bir büyüme oranına ulaştı. Online perakende satış rakamının 2017 yılında 370 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

MOBIL UYGULAMADAN SATIŞ 2017’DE YÜZDE 25’E YÜKSLECEK

Perakendecilerin online siteleri, mobil ve sosyal medya uygulamaları,  mağaza içi satın almayı da etkilemektedir. ABD’de gerçekleşen perakende satışların yüzde 46’sının doğrudan veya dolaylı olarak online bir araştırmadan etkilendiği tahmin edilmektedir. Online satışların yüzde 15’inin mobil bir uygulamadan yapıldığı ve bu değerin 2017 yılında yüzde 25’e çıkacağı da tahmin edilmektedir. Son yapılan bir araştırmada, tatile çıkanların neredeyse yüzde 20’sinin satın alma kararlarını verirken Facebook arkadaşlarından veya reklamlarından etkilendikleri ortaya çıkarmıştır. Bütün perakendeciler, hedef pazarlarını elde tutmak için sosyal medya uygulamalarını etkin bir şekilde gerçekleştirmektedir. Örneğin, Walmart, Facebook beğenmelerinde perakendeciler arasında ilk sırada yer almaktadır, Norsdtrom ise Pinterest takipçilerinde birinci sıradadır.

SADECE ONLINE SATIŞ YAPAN PERAKENDECİLERİN REKABETİ DE HIZLA ARTMAKTADIR

Online, mobil ve sosyal medya perakendeciliğindeki bu gelişmeler, özellikle dükkânda hizmet veren perakendeciler için hem coşkulu hem de lanetli bir olgu olarak değerlendirilebilir. Bu durum, perakendecilerin, müşterilerine ulaşmak ve satış yapmak için yeni kanallar yaratmasına rağmen, sadece online satış yapan perakendecilerin rekabeti de hızla artmaktadır. Bir çok müşteri, artık mevcut dükkânların içine girerek showroom’da sergilenen ürünleri denemekte sonrasında bir bilgisayar ve mobil araç kullanarak –showrooming denilen süreç- hatta dükkanın içinde bile sipariş verebilmektedir. Bugünlerde, online alışveriş yapanların neredeyse yüzde 50’si aldıkları ürünü daha önceden herhangi bir dükkanda denemiş durumdadır. Özellikle dükkanda satış yapan Target, WalMart, Best Buy, Bed Bath & Beyond, and Toys “R” Us gibi markalar showrooming olgusundan etkilenmiş durumdadırlar.

LOJİSTİK SEKTÖRÜ NE YAPMALI?

Online satışlardaki bu büyüme büyüme, hem sanal hem de fiziksel ortamı başarı ile bütünleştirebilen çok kanallı perakendecilerin işine yarayacaktır.  En son yapılan sıralamada ilk 25’e giren online perakendecilerin 15 tanesi fiziksel dükkanı olan işletmelerin yatırımıdır. Diğer bir araştırmaya göre de, online satış yapan 500 perakendeci içinde mağazası olanların satışlarının yüzde 8 daha fazla büyüdüğü ve toplam e-ticarette de yüzde 40 daha fazla arttığı da görülmüştür.

Buraya kadar özetlediğim bilgiler, dijital ortamın çok rahat kullanılabileceği ve tüketici pazarına hizmet eden perakendecilik sektörü üzerineydi. Lojistik sektörü söz konusu olduğunda pazarın endüstriyel pazar olduğunu ve tüketici pazarından çok farklı olduğu gerçeği doğal olarak karşımıza çıkmakta.  Haftaya, sektör olarak dijital pazarlamada neler yapabilirizi ele alacağız.

Kaynak: yesillojistikciler.com