Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK SEKTÖRÜ FIATA MERKEZ TOPLANTILARINDA BULUŞTU

LOJİSTİK SEKTÖRÜ FIATA MERKEZ TOPLANTILARINDA BULUŞTU

LOJİSTİK SEKTÖRÜ FIATA MERKEZ TOPLANTILARINDA BULUŞTU23.03.2016

İsviçre’nin Zürih kentinde her yıl düzenli olarak yapılan FIATA Merkez Toplantıları bu yıl 18-20 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Lojistik dünyasının karar vericilerini bir araya getiren FIATA Merkez Toplantısı’na UTİKAD Heyeti de katıldı. UTİKAD Heyeti Zürih’teki sektör toplantılarında lojistik sektörünün geleceğine yönelik işbirliği çalışmalarında yer aldı.

Dünya genelinde 40 binin üzerinde lojistik firmasını temsil eden FIATA (Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu), lojistik sektörünün güncel konularını ve sorunlarını görüşmek üzere her yıl Mart ayında Zürih’te toplanıyor. FIATA bünyesinde görev yapan çalışma grupları üç gün süren toplantılarda lojistik dünyasının aktörleri ile sektörün geleceğine yönelik çeşitli konularda bilgi alışverişinde bulunuyor.

Bu yıl toplantılara, Türk Lojistik Sektörünü temsilen UTİKAD Başkanı, FIATA Başkan Yardımcısı ve Denizyolu Çalışma Grubu Üyesi Turgut Erkeskin, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve FIATA Havayolu Taşımacılık Enstitüsü Üyesi Emre Eldener, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve FIATA Karayolu Çalışma Grubu Üyesi Ekin Tırman, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve FIATA Lojistik Akademisi Mentoru Kayıhan Özdemir Turan, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Taner İzmirlioğlu, FIATA Demiryolu Çalışma Grubu Üyesi Hacer Uyarlar ve UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur katıldı.

3 gün süren yoğun toplantılarda UTİKAD heyeti, FIATA’nın çalışma grupları, danışma kurulları ve enstitü üyelerinden farklı ülke delegeleriyle bir araya gelerek sektörün geleceğine yönelik çeşitli konularda bilgi alışverişinde bulundu.

Konteynerlerin Tartılması Uygulaması Belirsizliğini Koruyor

Multimodal Taşımacılık Enstitüsü kapsamındaki Denizyolu Çalışma Grubu’nun ana gündem maddesi IMO tarafından SOLAS sözleşmesi kapsamına dahil edilen konteynerlerin tartımı konusuydu. 1 Temmuz 2016 itibari ile yürürlüğe girecek konteyner tartım zorunluluğu konusunda belirsizliğini koruyan başlıklar çalışma grubu üyeleri tarafından değerlendirildi. Her üye ülkenin kendi ülkelerindeki ilgili kamu birimleriyle görüşerek belirsizliklerin bir an önce açıklığa kavuşturulması yönünde çalışması kararlaştırıldı. Ayrıca armatör firmalara da bir an önce bu konudaki uygulama süreçlerini belirlemeleri ve sektöre duyurmaları çağrısı yapıldı.

Göçmen Krizi ve Sonuçları Tartışıldı

Özellikle Avrupa taşımalarını olumsuz yönde etkileyen Göçmen Krizi, Karayolu Çalışma Grubu tarafından masaya yatırıldı. İran ile Türkiye arasında pilot çalışmaları yapılan E-TIR Projesi de değerlendirilen konular arasında yer aldı.

Ortak Çalışmalar Demiryolunun Gündemdeydi

Demiryolu Çalışma Grubunda ise FIATA ve demiryolu taşımacılığı odaklı sivil toplum kuruluşları ile diğer uluslararası kurumlar arasında yapılan çalışmalar değerlendirildi. Toplantıda ayrıca FIATA ile UIC (International Union of Railways) arasında 2015 yılında Viyana’da yapılan toplantının ikinci ayağının 12-13 Mayıs tarihlerinde Çin’in Shenzen kentinde yapılacağı duyuruldu.

Hukuki Konular Görüşüldü

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur'un da yer aldığı FIATA Hukuki Konular Danışma Kurulu (ABLM) kapsamındaki geçici çalışma grubunda, sahte FIATA dokümanlarının kullanımının önlenmesi ve sahtecilik yapan firmaların tespit edilmesi yönünde bir yazılım oluşturulması kararı alındı. Bu sistemde, düzenlenmiş FIATA dokümanlarının sorgulanarak ilgili dokümanın gerçekten yetkili FIATA üyesi taşıma işleri organizatörleri tarafından oluşturulup oluşturulmadığının kontrolü sağlanacak.

Federasyonun Geleceğine Işık Tutuldu

Toplantının son gününde düzenlenen ‘FIATA'nın Geleceği’ konulu forumda, dernek temsilcilerinin katılımıyla FIATA'nın gelişimine ve sektörün geleceğine yönelik görüşler ve öneriler değerlendirildi.

Erkeskin FIATA Avrupa Bölgesi Başkanı oluyor

UTİKAD Başkanı, FIATA Başkan Yardımcısı ve Denizyolu Çalışma Grubu Üyesi Turgut Erkeskin “Region Europe” toplantısını hâlihazırda Avrupa Bölgesi Başkanı olan Dr. Ivan Petrov ile birlikte yönetti. Erkeskin, Avrupa Bölgesi Başkanlığı’nı Dublin’de gerçekleşecek FIATA Dünya Kongresinde devralacak ve FIATA’nın Avrupa Bölgesi faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu olacak.

UTİKAD

 

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr