Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / GÜMRÜKLERE "MİKROSKOBİK" TAKİP SİSTEMİ KURULDU

GÜMRÜKLERE "MİKROSKOBİK" TAKİP SİSTEMİ KURULDU

GÜMRÜKLERE 21.03.2016

Kaçakçılığın her türlüsüyle mücadele etme konusundaki çalışmalarına hız veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ekipleri, fiziki araçların yanı sıra bilimsel yöntemlerden de aktif şekilde yararlanıyor.

"Petrol", "metal, gıda", "kağıt-tekstil" ve "temel kimya-polimer" alanlarında faaliyet gösteren gümrük laboratuvarlarında, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin ve İstanbul olmak üzere 5 ilde riskli görülen eşyalara ilişkin analizler eksiksiz gerçekleştiriliyor.

Bu çerçevede söz konusu laboratuvarlarda eşyaların Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunu tespit etmek, vergi kayıplarını engellemek ve illegal eşya trafiğinin önüne geçmek için gereken tüm analizler uzman ekiplerce sağlanıyor.

TÜM İŞLEMLER ELEKTRONİK ORTAMDA

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen diğer işlemlerde olduğu gibi, gümrük laboratuvarlarındaki tüm işlemler de aşamalı olarak kağıt ortamından elektronik ortama taşınıyor. Bu çerçevede oluşturulan Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı (LARA) ile tescil edilen eşyaların laboratuvara sevkinden itibaren tüm işlemler elektronik ortamda takip ediliyor. Ayrıca söz konusu bilgiler gizli ve güvenli ortamlarda saklanıyor.

Gümrük laboratuvarlarında ticaretin daha güvenli yapılabilmesi adına son derece titiz çalışmalar yürütülürken, bir yandan da Avrupa Birliğinde kullanılan tekniklere ilişkin uyumlaştırma çalışmaları da yapılıyor.

Tahlillerde ulusal ve uluslararası güvenilirliği sağlamak bakımından laboratuvarların "TS EN ISO/IEC 17025" standardında akredite olması da hedeflenirken, özellikle son dönemde bu kapsamdaki çalışmalara da hız verildi.

Kaynak: ulasimonline.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr