Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / UTİKAD YENİ BİR DEMİRYOLU BİRLİĞİNİN KURUCU ÜYESİ OLDU

UTİKAD YENİ BİR DEMİRYOLU BİRLİĞİNİN KURUCU ÜYESİ OLDU

UTİKAD YENİ BİR DEMİRYOLU BİRLİĞİNİN KURUCU ÜYESİ OLDU15.03.2016

UTİKAD, Güneydoğu Avrupa’da yenilikçi ve sürdürülebilir taşımacılık için demiryolu taşımacılığının geliştirilmesine yönelik bir girişim olarak kurulan SEESARI (South East Europe Alliance for Railway Innovation- Demiryolları Yenileşmesi için Güneydoğu Avrupa Birliği)’nin ilk toplantısına Türkiye’yi temsilen katıldı.

UTİKAD adına Yönetim Kurulu Üyesi, aynı zamanda Demiryolu ve İntermodal Çalışma Grubu Başkanı Kayıhan Özdemir Turan’ın katıldığı SEESARI başlangıç toplantısında kuruluş bildirgesi imzalandı. 27 Ocak 2016 tarihinde Belgrad’da yapılan toplantıda UTİKAD da kurucu üye olarak yer aldı. SEESARI kapsamında oluşturulacak eylem planlarında Selanik-Türkiye demiryolu hattının Igoumenitsa’ya ulaşmasını sağlayacak yeni bir hat eklenmesi önerisi de gündeme getirildi.

Avrupa bütünleşik demiryolu ağını ve sürdürülebilir taşımacılığı desteklemek üzere Güneydoğu Avrupa demiryolu gelişimini sağlamak için kurulan SEESARI’nin başlangıç toplantısında Türkiye’yi UTİKAD temsil etti. 27 Ocak’ta Belgrad’da gerçekleşen toplantıda  UTİKAD birliğin kuruluş bildirgesine kurucu üye olarak imza attı. UTİKAD’ı temsilen toplantıya katılan Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan, Yunanistan’ın Igoumenitsa kenti ile Selanik-Türkiye hattını birleştirecek demiryolu projesini SEESARI üyeleri ile paylaştı.

Güneydoğu Avrupa’da yenilikçi ve sürdürülebilir taşımacılık için demiryolu taşımacılığının geliştirilmesine yönelik bir girişim olarak kurulan SEESARI, UIC (International Union of Railways) tarafından da destekleniyor.

SEESARI, özellikle Avrupa Birliği’nin TEN-T ve Pan European demiryolu koridorlarının Güneydoğu Avrupa’ya uzatılmasını; böylece Avrupa ile Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya arasında geçiş noktası olan Güneydoğu Avrupa’nın Avrupa demiryolu ağıyla bütünleşmesine yönelik projeler geliştirmeyi hedefliyor.

Bu doğrultuda, SEESARI’ye Türkiye’den üye olan UTİKAD, oluşturulacak eylem planlarında yer almak üzere mevcut Selanik-Türkiye arasındaki demiryoluna Igoumenitsa-Selanik demiryolu hattının eklenmesi projesini önerdi. Bu hatla, İtalya’nın güneyi ile Türkiye arasında yeni bir intermodal rota oluşturulabilecek. Bu intermodal hat, İtalya’nın Brindisi ve Bari şehirleriyle Yunanistan’ın Igoumenitsa şehri arasında mevcut feribot hatlarının da kullanılmasıyla, intermodal taşımacılığın gelişmesini sağlayacak. Türkiye’yi karayolu ile Yunanistan üzerinden İtalya’ya bağlayan Güney Avrupa rotasına alternatif bir intermodal güzergah oluşturulacak. Türkiye ile İtalya karayolu taşımalarında yaşanan darboğazların çözümü için de önemli bir girişim olan bu güzergahın Türk ihracatçılar tarafından da ilgi göreceği düşünülüyor.

Demiryolu ve intermodal taşımacılığın geliştirilmesine büyük önem veren UTİKAD, 30 yıllık deneyim ve bilgi birikimiyle diğer ulusal ve uluslararası platformlarda olduğu gibi SEESARI’de de etkin çalışmalar gerçekleştirilecek.

UTİKAD

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr