Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / 3. HAVALİMANINDA SON DURUM BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

3. HAVALİMANINDA SON DURUM BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

3. HAVALİMANINDA SON DURUM BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ01.03.2016

Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği İstanbul Üçüncü Havalimanı'nın inşaatında 15 farklı milletten 13 bine yakın personel çalışıyor.

Son halinin havadan görüntülediği havalimanı tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak. 90 milyon yolcu kapasiteli birinci bölümünün 2018'in Şubat ayında tamamlanması planan havalimanı inşaatında, 15 farklı milletten 12 bin 600 kişi çalışıyor.

Çalışmalar, bin 66'sı beyaz yakalı, 11 bin 534'ü mavi yakalı bu personel tarafından gece gündüz aralıksız sürdürülüyor. Personel sayısının en yoğun dönemde 30 bine kadar çıkacağı belirtiliyor.

Tüm etapların tamamlanması halinde 10 milyar 247 milyon avroluk harcamanın yapılacağı yeni havalimanı bitirildiğinde 165 köprüsü, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi, 6 pisti ve 12 taksi yolu bulunacak. Tesis, aynı anda 500 uçak, 70 bin araçlık açık ve kapalı otoparkıyla başlı başına bir şehir olacak.

Eş zamanlı çalışma yürütülüyor

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik alana sahip ve yer teslimi 1 Mayıs 2015'te yapılan projenin ilk etabında kısa süreli iş programından dolayı projelendirme, altyapı ve üstyapı işleri sahanın farklı bölgelerinde eş zamanlı yürütülüyor.

Bu sayede tasarım, toprak işleri, terminal binası ve diğer destek tesislerinin inşası tüm hızıyla devam ediyor. Terminal binasında kaba inşaat, elektromekanik sistem montajları, çatı montaj çalışmaları başladı ve eş zamanlı sürdürülüyor.

İlk etapta bitirilecek bölümde 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası, bir adet hava trafik kontrol kulesi, 3 bağımsız pist, uçak park alanları, hangar, antrepo, catering (ikram servisi) gibi gerekli tüm havaalanı destek tesisleri, 18 bin araç kapasiteli katlı otopark bulunacak.

İşletmeye açıldığında 100 bin kişiye yeni iş imkanı sağlayacak havalimanı, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı olacak.

Çevre ve hayvan hakları konusunda hassasiyet

Bütün işleri tamamlandığında 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak yeni havalimanında, zamanla 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye çıkılabileceği de dile getiriliyor.

Çevre ve hayvan hakları konusundaki hassasiyetin vurgulandığı havalimanı inşaatı sürecinde, 40 bin kaplumbağa tek tek toplanarak ormanın başka alanlarına taşındı.

Çok sayıda soğanlı bitkinin Atatürk Arboretumu'na teslim edildiği projede çevre mühendislerinin yanı sıra 5 ornitolog (kuş bilimci) çalışıyor.

Her kesilen ağacın yerine 5 ağaç

Ağaç konusunda da hassas davranılan çalışma sahasında, taşınmaya müsait fidan ve ağaçlar Arnavutköy ve Eyüp'teki okul bahçeleri ile ormanın farklı alanlarına götürülüyor.

Taşınması mümkün olmayan ve kesilen her ağaç için ise 5 adet ağaç dikilecek. Yöneticiler, proje bitimine kadar Türkiye genelinde 10 milyon ağaç dikmeyi hedeflerken, bu sayının kesilen ağaçların 5 katından fazla olduğuna dikkati çekiyor. Ayrıca kesilen ağaçlar tek tek kayıt altına alınıyor.

Kolay ulaşım seçenekleri

Havalimanına ulaşımda pek çok alternatif yol olacak. Gayrettepe - yeni havalimanı metro hattının kısa süre içerisinde ihalesinin yapılması bekleniyor.

D-20 yeni karayolu bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile İstanbul bağlantısı, havalimanına araçla ulaşımı sağlayacak.

Öte yandan havalimanına hızlı trenle de gitmek mümkün hale gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum gününde açılacak

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2 ay önce gazetecilere yaptığı açıklamada, havalimanı inşaatının yüzde 15'inin tamamlandığını, en zor kısımlarının şu anda halledildiğini söylemişti.

Havalimanı projesini yürüten Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA'nın (İstanbul Grand Airport) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Özdemir, havalimanı açılışını 2018'in ilk çeyreğine yetiştirmek istediklerini vurgulamıştı.

Özdemir, "Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz" ifadelerini de kullanmıştı.

Kaynak: ulasimonline.com

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr