Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BAKAN TÜFENKCİ, KKTC İLE ORTAK GÜMRÜK KOMİTESİ KURULMASI İÇİN MUTABAKAT İMZALADI

BAKAN TÜFENKCİ, KKTC İLE ORTAK GÜMRÜK KOMİTESİ KURULMASI İÇİN MUTABAKAT İMZALADI

BAKAN TÜFENKCİ, KKTC İLE ORTAK GÜMRÜK KOMİTESİ KURULMASI İÇİN MUTABAKAT İMZALADI01.03.2016

Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, KKTC'deki temasları çerçevesinde KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür ile makamında bir araya geldi. Burada heyetler arası görüşmenin ardından gümrük alanındaki hususların en üst düzeyde ele alınmasını sağlamak amacıyla ortak gümrük komitesi kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında ortak gümrük komitesi kurulmasına ilişkin imzalanan mutabakat zaptı ile Doğu Akdeniz’de kaçak eşya trafiği ile mücadelenin ve teknik konularda yardımlaşmanın ileriye götürülmesinin amaçlandığını belirtti.

İmza töreninin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkci, KKTC’nin Türkiye açısından çok özel ve önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci, imzalanan mutabakat zaptının ticari ilişkilerde yaşanan sorunların çözümü açısından faydalı ve son derece önemli olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin gümrük alanında etkin iş birliği için başta komşu ülkelerle ortak gümrük komitesi oluşturulması yönüne gittiğini anlatan Tüfenkci, "Bugün imzaladığımız mutabakat zaptı ile hedefimiz, Doğu Akdeniz’de kaçak eşya trafiği ile mücadelenin ve teknik konularda yardımlaşmanın ileriye götürülmesi, gümrük idareleri arasında bilgi alış verişi, personel ve uzman değişiminin sağlanması, gerekli görülmesi halinde çalışma grupları tesis edilmesi ve KKTC gümrük idaresinin modernizasyonuna düzenli ve proje temelli katkı sağlanmasının yolunu açmak" dedi.

İki ülke arasında oluşturulan ortak gümrük komitesi toplantılarının yılda bir kez yapılacağını dile getiren Tüfenkci, "Ziyaretimiz, sürdürülebilir kurumsal bir mekanizmanın tesisi açısından son derece önemli bir adımdır" ifadesini kullandı.

KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür de ortak gümrük komitesi ve oluşturulacak çalışma gruplarıyla, düzenli ve planlı bir şekilde dünyadaki en iyi uygulamaların paylaşılmasının ve iki gümrük idaresi arasında veri akışının hızlandırılmasının sağlanacağını söyledi.

Gümrüklerde daha hızlı işlem gerçekleştirilmesinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Bakan Özgür, "Türkiye ile var olan iyi ilişkilerin somut iş birliği anlaşmalarıyla taçlandırılması son derece önemli" diye konuştu.

Kaynak: T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr