Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / 8 RAY HATTI, 2 KARA HATTI AYNI ANDA ELLEÇLENEBİLECEK

8 RAY HATTI, 2 KARA HATTI AYNI ANDA ELLEÇLENEBİLECEK

8 RAY HATTI, 2 KARA HATTI AYNI ANDA ELLEÇLENEBİLECEK22.02.2016Türkiye’de ilk olacak RMG (Rail Mounted Gantry Crane) adlı vinçler sayesinde taşımacılıkta hız kazanılıp zamandan tasarruf edilecek.

Safiport Derince’de demiryolu üzerinden gelecek 4 milyon ton yük hedeflediklerini belirten Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, 2019 yılının sonuna kadar 1 milyon ton bağlantı yapıldığını açıkladı. 2016 yılının ikinci çeyreğinde demiryolu üzerindeki yüklerin elleçlenebileceğini, 2017 yılının ortalarında ise demiryolu üzerindeki yükler için otomatik istifleme vinçlerinin (RMG) limanda hazır olacağını ekleyen Safi,  “Bu vinçler sayesinde 8 ray hattı, 2 kara hattı aynı anda elleçlenebilecek. Türkiye’de ilk olacak RMG (Rail Mounted Gantry Crane) adlı vinçler sayesinde taşımacılıkta hız kazanıp zamandan tasarruf edilecek” diye konuştu. 

İNTERMODAL LOJİSTİK MERKEZİ KURULUYOR

hakan-safi.jpgDerince Limanı, Körfez Bölgesi’nde içinde demiryolu terminali  olan tek liman; limanın bu özelliği yani demiryolu bağlantısı her türlü yükü demiryolu üzerinden de elleçlemeye izin veriyor. Yapılandırma çalışmaları ile birlikte ray hattının rıhtıma kadar getirildiği tek liman olan Derince Limanı, genelde limanlarda deniz ve kara arasında gerçekleşen yük elleçlemelerinde üçüncü ayak olan ‘demiryolu’nu ekliyor ve “Deniz-kara-demiryolu” arasında bir taşımacılık fırsatı sunuyor. Bu ayrıcalık Derince’nin “Demiryolu Limanı” olarak tanımlanmasına olanak sağlamakta. Safiport Derince, Türkiye için çok önemli bir adım olan ve uzun yıllardır gelişmesi beklenen demiryolu taşımacılığı için büyük bir adım atarak Derince’de “intermodal lojistik merkez üssü” kuruyor. Böylece Uzakdoğu'dan Avrupa ve Afrika'ya kadar bütünleşik hizmet verecek bir organizasyonu gerçekleştirmiş oluyor.

SAFİPORT DEMİRYOLU ATAĞINDA

Türkiye’nin kalkınma planlarında yer alan demiryolu atılımları Safiport Derince’nin de projeleri arasında çoktan yerini almış durumda. Limancılığın gelişmesinin yanında yeni hükümet politikaları ile Türkiye’de demiryolunun uluslararası ve bölgesel çapta öneminin artacağını vurgulayan Safiport Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi Ulaştırma Bakanlığı’nın “Avrupa ile Asya arasındaki yaklaşık 75 milyar dolarlık taşımacılık hacminden çok daha büyük bir pay alacak olan Türkiye, demiryolu taşımacılığının kalbi durumuna gelecektir” açıklamasına da dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: “Kalkınma Bakanlığı’nın Onuncu Kalkınma Planı’nda da açıklandığı üzere Türkiye’nin lojistik konumunun güçlendirilmesi, dünya ile rekabet edebilir hale gelebilmesinin hedeflendiğini biliyoruz. Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi hakkındaki kanun kapsamında TCDD şebekesinin özel taşıyıcılara açılacağı ve demiryolu taşımacılığında serbestleşmenin sağlanacağı da açıklanmıştır. Elbette bu hedeflere ulaşmak; lojistikteki maliyetleri düşürmek, taşımacılıktaki ulaşım süresini kısaltmak ve intermodal taşımacılığın yaygınlaştırılmasını sağlamak ile mümkün olacaktır. Bu nedenle kalkınma planında da yer aldığı gibi demiryolu taşımacılığını güçlendirmek istiyoruz, zaten limanımız bunun için her türlü donanıma ve özelliğe sahip bir liman. Biz de bu perspektiften bakarak lojistik ve demiryolu yatırımlarımıza ağırlık veriyor ve Safiport Derince olarak intermodal lojistik merkezimizi kuruyoruz.”

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr