Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / BAKAN YILDIRIM: HAZAR, ALTERNATİF DEĞİL İLK TERCİH OLMALI

BAKAN YILDIRIM: HAZAR, ALTERNATİF DEĞİL İLK TERCİH OLMALI

BAKAN YILDIRIM: HAZAR, ALTERNATİF DEĞİL İLK TERCİH OLMALI16.02.2016

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aktau - Bakü arasında başlatılan düzenli seferlerin yanı sıra Bakü-Türkmenbaşı Hattı için de tarifeli seferlerin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan’ın Trend Haber Ajansı'na verdiği özel demeçte Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak yürüttükleri ulaştırma projeleri, Trans-Hazar ulaşım koridoru, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve diğer konuları değerlendirdi.

Son dönemde yaşanan gelişmeler sonucunda taşımacıların Rusya'ya girişte yaşadıkları sorunlar nedeniyle, İran ve Rusya hattının etkin bir alternatifi ve uzun vadede de taşımacıların Orta Asya'ya yönelik taşımalarındaki ilk tercihi olması planlanan Hazar Geçişlerinin öneminin daha da arttığını bildiren Yıldırım, yaşanan kriz çerçevesinde iki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında gerçekleştirilen temaslar sonucunda özellikle Rusya üzerinden Kazakistan ve Kırgızistan'a transit geçiş yapmak üzere Gürcistan'ın Rusya sınırında bekleyen Türk TIR’ların Azerbaycan güzergahını kullanarak varış ülkelerine geçişi durumlarında ceza alınmaması hususunda mutabakata varıldığını ifade etti.

Yıldırım: “Halihazırda Azerbaycan'da gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde de hattın etkinleştirilmesi açısından Azerbaycan üzerinden geçiş ücretlerinde iyileştirilmeler hususunda 1 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere gelişmeler sağlanmıştır. Sözkonusu geçiş ücreti toplam 520 dolardan 220 dolara indirilmiştir. Ayrıca son yapılan düzenlemelerle birlikte; Bakü - Aktau Hattı için her Salı ve Cuma Günü Bakü'den, Aktau - Bakü Hattı için her Çarşamba ve Cumartesi Aktau'dan düzenli seferler yapılacaktır. Azerbaycan makamları ülkemiz profesyonel sürücülerine bir yıl geçerli, 90 ikamet süreli, çok girişli vize vermeye başlamıştır” şeklinde konuştu.

Hazar Geçişlerinin geçici veya uzun vadeli sorunların varlığında sadece alternatif bir çözüm niteliği taşıması değil, taşımacıların bölgeye geçişlerindeki ilk tercihi haline getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, bu kapsamda Aktau - Bakü arasında başlatılan düzenli seferlerin yanı sıra Bakü-Türkmenbaşı Hattı için de tarifeli seferlerin oluşturulması gerektiğini açıkladı.

Nihai hedef belgesiz taşımacılık

Türkiye’den Azerbaycan'a yapılan taşımalarda kullanılan geçiş belgelerinin de sayılarının arttırılmasının hattın cazip hale getirilmesinde önemli bir rol oynayacağının altını çizen Yıldırım, nihai hedefin Hazar üzerinden yapılan taşımaların belgesiz olarak yapılması olduğunu bildirdi.

Hazar üzerinden halihazırda 4 binden fazla olan taşıma sayının 20 binin üzerine çıkarmayı öngördüklerini ifade eden Bakan, “Hattın daha verimli işlemesi durumunda, 2016 yılında 10 bin, 2017 yılında 15 bin, 2018 yılında ise 20 bin aracın bu güzergahı kullanması mümkün görünüyor. Hazar gelişlerinin etkinliğinin arttırılması için ülkemiz ve Azerbaycan YDSK, Türk Konseyi, İki Ülke Bakanlar Toplantısı gibi zirvelerde işbirliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca, bu konuyla ilgili sadece Azerbaycan ile değil, Hazar Denizi kıyıdaş ülkeleri ve ardılındaki ülkelerle de koridorun verirmiliğinin arttırılması için temaslar sürdürülmektedir.” dedi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu Asya-Avrupa koridorunun en ekonomik ve en güvenli seçeneği haline gelecek

Türkiye’nin Azerbaycan’la ve Gürcistan’la komşuluk hukuku olduğu kadar kardeşlik hukuku olduğunu vurgulayan Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) projesinin kardeşlerin birbirlerine daha sıkı bağlanmasını sağlayacak en önemli adımlardan biri oluğunu ifade etti.

İnşaat çalışmaları halen devam etmekte olup projenin bu yıl sonunda tamamlanması ve 2017 yılı itibariyle trafiğe açılması planlanmakta olduğunu kaydeden Bakan, “Karşılıklı güven ve işbirliği içerisinde sürdürülen bu büyük projede, Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkında olarak çalışıyoruz. Proje, yapım kararı alınmasından itibaren, Çin’den Batı Avrupa’ya kadar İpek Yolu güzergahındaki bütün ülkeler tarafından ilgiyle takip ediliyor. Yapımı devam eden ve tarihi iki kıtayı, Asya ile Avrupa’yı deniz altından demiryoluyla kesintisiz birbirine bağlayan Marmaray projesiyle birlikte Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi daha bir önem kazanıyor. Bakü-Tiflis-Kars hattı; Marmaray ve yapımı devam eden hızlı tren projeleriyle birlikte yalnızca Türkiye değil, Gürcistan ve Azerbaycan da Asya-Avrupa koridorunun en ekonomik ve en güvenli seçeneği haline gelecek.” şeklinde konuştu.

Bu nedenle BTK’yı sadece bir demiryolu projesi olarak değil, soysal, kültürel, ekonomik boyutları olan büyük bir proje olarak gördüklerini ifade eden Yıldırım, BTK demiryoluyla, bölgedeki taşıma potansiyelinin en verimli şekilde değerlendirileceğini, ülkeler arasında tarihten gelen dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da güçlenerek, ticaretin gelişeceğini açıkladı.

TANAP Fiber hattı mevcut güzergahlara alternatif oluşturacak

Azerbaycan’ın Şah Deniz 2 doğalgaz sahahasından Türkiye ve ardından Avrupa’ya doğalgaz naklini öngören Trans-Anadolu Doğlagaz Boru Hattı (TANAP) beraberinde yapılan fiber optik iletişim hattı projesini değerlendiren Bakan, “Türkiye’den başlamak üzere fiber optik altyapısını bu güzergahta kurmayı planlayan SOCAR Turkey Enerji A.Ş. tarafından 8 Mayıs 2013 tarihinde SOCAR Turkey Fiber Optik A.Ş. şirketi kuruldu. Bu firma da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan Altyapı İşletmeciliği Hizmeti lisansını 22 Temmuz 2014 tarihi itibariyle aldı.” şeklinde konuştu

SOCAR Fiber ağının, Türkiye’nin doğusundan başlatıp Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek, yaklaşık 1.850 km uzunluğunda olacak şekilde tasarlandığını hatırlatan Bakan Yıldırım, “Bakanlık olarak, 2023 hedeflerimizin arasında, Türkiye’nin uluslararası hub niteliğine sahip bir fiber düğüm noktası olma gibi bir hedefimiz de mevcuttur. Bu anlamda, sözkonusu fiber hattının kurulması Bakanlığımız politika ve stratejilerimizle de uyuşmaktadır.” dedi.

Bakan Yıldırım: “Ayrıca, bu fiber hattı ülkemizde halihazırda mevcut fiber güzergahlarına da alternatif oluşturacak bir altyapı sunacağından, altyapı sağlayıcısı işletmecilerinden fiber kiralama hizmeti alacak şirket, kurum, kuruluşlara da bir seçenek sunmuş olacaktır. Bunun ise gerek ülkemizin ve gerekse bölge ülkelerinin bilgi ve iletişim altyapısına olumlu katkısının olacağı değerlendirilmektedir.” diye bildirdi.

Kaynak: Lojiport

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr