Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / MARS’IN ENERJİSİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN GELİYOR

MARS’IN ENERJİSİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN GELİYOR

MARS’IN ENERJİSİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN GELİYOR08.02.2016

Ofislerinde kullandığı enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde ederek çevreye büyük bir katkı sağlayan Mars, yıl içinde de Lüksemburg’daki çevre dostu Intermodal taşımacılık yapılanmasını daha da geliştirmek için yeni yatırımlar yapmaya hazırlanıyor.

Lojistik sektöründe Türkiye’nin ilk onaylı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan firma olan Mars Logistics, “Çevresel duyarlılık bir zorunluluktur!” mottosuyla oldukça değerli işlere imza atıyor. Bu yıl içinde Lüksemburg’daki çevre dostu Intermodal taşımacılık yapılanmasını daha da geliştirmek için yeni yatırımlar yapmaya hazırlanan şirket, ofis içi uygulamalarıyla da sektörün örnek isimlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Çevreci yaklaşımlarının bir sonucu olarak 2015 yılında, artan filo ve sefer sayılarına rağmen bir önceki yıla oranla araç başına 1,19 ton olan karbondioksit salımını 0,76 tona kadar indirmeyi başardıklarını söyleyen Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar, “Mars Logistics, böylelikle karbondioksit salınımını bir önceki yıla göre yüzde 36,19 oranında azalttı. Bir ağacın yılda 12 kilogram karbondioksit absorbe ettiğini ve 400 ağacın da bir hektarlık orman olduğunu düşünürsek Mars Logistics bu azalma ile 385 bin 166 ağacı kurtarmış, yaklaşık 963 hektarlık bir orman kadar da çevreye katkı sağladı” diye konuştu.

SEKTÖRÜN İLK ONAYLI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU

Sürdürülebilirliğin kendileri için; ekonomik büyüme ve refah seviyesini yükseltme çabalarını, çevreyi ve yeryüzündeki tüm insanların yaşam kalitesini koruyarak gerçekleştirme yöntemi anlamına geldiğinin altını çizen Tulgar, dünya çapında faaliyet gösteren öncü şirketlerin kullandığı bir raporlama standardı olan Küresel Raporlama Girişimi (GRI-Global Reporting Initiative) “C” seviyesi ilkelerine uygun olarak hazırlanan sürdürülebilirlik raporuna sahip olan Türkiye’deki ilk lojistik şirketi unvanını sahip olduklarının da altını çizdi. Tulgar, “Mars Logistics olarak, Ekonomik sürdürülebilirliğin vazgeçilmez unsurlarını; operasyonel verimlilik ve müşteri memnuniyeti olarak tarif ediyor, müşteri odaklı bir kalite anlayışıyla mevcut müşterilerinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını iyi analiz edip, yeni müşterileriler kazanmaya devam ediyoruz. Her konuda olduğu gibi performansı iyileştirmenin yolunun da ölçümlemeden geçtiğinin bilinciyle, memnuniyet anketleri yapıyor ve paydaşlarımıza performanslarımızı değerlendirme fırsatı veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇEVRESEL DUYARLILIK BİR ZORUNLULUKTUR''

Çevresel duyarlılığı bir zorunluluk olarak değerlendirdiklerini anlatan Tulgar, özellikle enerji verimliliği, karbondioksit emisyonlarının azaltılması ve atık yönetimi alanlarında büyük hassasiyet gösterdiklerini ifade etti. “Faaliyetlerimizden kaynaklanan karbon ayak izini ölçmek ve karbon salımını azaltmak önümüzdeki dönem için hedeflediğimiz aksiyonlar arasında yer alıyor” diyen Tulgar, “Şirket olarak enerji verimliliğini destekleyecek uygulamalar ve ürünleri tercih ediyor, çalışanlarımızı konu ile ilgili bilinçlendiriyoruz. Filomuzu çevre dostu araçlardan seçiyor, merkez ofisimizdeki tüm aydınlatmalarda floresan lambalar kullanıyoruz” diye konuştu.

OFİSLERİN ENERJİ İHTİYACI YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN GELİYOR

Şirket kültürü olarak çalışanlarına çevre bilincini oluşturmak için her yıl çevre eğitimleri planladıklarını aktaran Ali Tulgar, elektrik, doğalgaz, benzin, mazot gibi enerji kaynaklarını daha az tüketerek, enerji verimliliğini arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Tulgar, sözlerini şöyle sürdürdü: “2007 yılından beri ofislerimizde tükettiğimiz elektrik enerjisini, HES’ler ve Doğalgaz Kombine Çevrim Santralleri’nde elektrik üretimi yapan Voytron firmasından yeşil enerji olarak satın alıyoruz. Böylelikle ofis ihtiyacımızın bir bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarından temin etmekteyiz. Ayrıca ofislerimizde masa altlarında evsel atık kutuları ve ofis içlerinde ambalaj atığı kutuları bulundurarak atıkları kaynağında ayrıştırıyor ve geri kazanım için fırsat oluşturuyoruz. Şirket olarak yeni depolarımızda elektrikli kaldırma ekipmanlarını kullanıyoruz. Dizel ekipman kullanımını azaltıyoruz. Yine enerji verimliliği için ofislerimizde merkezi ısıtma ve soğutma sistemlerini tercih ediyoruz.”

YEŞİL LOJİSTİK HİZMETLERİNİ GELİŞTİRECEĞİZ

Mars Logistics’in, dünya trendlerinin takipçisi olarak çevreye saygılı yaklaşımını sürdüremeye devam edeceğine dikkat Çeken Tulgar, bu yaklaşımın önemli bir ayağı olan “yeşil lojistik” hizmetlerini sürekli olarak geliştireceklerini söyledi. Yatırımlarını da yine bu alanda sürdüreceklerini kaydeden Tulgar, “Bunun yanında diğer hizmet araçlarımız, tüm ekipmanlarımızı yine çevre dostu tercih etmeye devam edecek, çalışanlarımızı bu konuda bilinçlendirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURMAK GEREKİYOR

Yeşil lojistik kavramının, Türkiye’de giderek daha fazla önem kazandığını vurgulayan Tulgar, “Tüm dünyada olduğu gibi artık Türkiye’deki nihai tüketiciler de satın aldıkları malların ya da aldıkları hizmetlerin çevreye dost olmasını talep ediyor. Bu da tüm firmaları bu konuda hassas olmaya zorluyor” dedi. Bu sürecin, lojistik sektörüne de intikal ettiğine işaret eden Tulgar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Çevre dostu lojistik hizmet vermek hem müşteriler açısından tercih sebebi olmanızı sağlıyor hem de prestijli bir şirket profili çiziyor. Ancak bizim hayata geçirdiğimiz projelerin benzerlerini gerçekleştirmek için gerek vizyon gerekse yüksek maliyetli yatırımlar gerekiyor. Bu sebeple bu tip projeler, kurumsal firmaların daha çok gerçekleştirebileceği projeler oluyor. Öncelikle olarak lojistik sektöründe çevre bilincini oluşturmak gerekiyor diye düşünüyoruz. Akabinde firmaların bu alanda yatırım yapabilmeleri teşvik edici projeler geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.”

2016’DA YÜZDE 12 BÜYÜYECEĞİZ

Şirket olarak 2016 yılı için yüzde 12’lik bir büyüme hedeflediklerini söyleyen Ali Tulgar, “Yıl içerisinde Lüksemburg’daki çevre dostu Intermodal taşımacılık yapılanmamızı daha da geliştirmeyi planlıyoruz, bu proje için yatırımlarımız söz konusu olacak. İhtiyaçlarımız doğrultusunda filo ve depo yatırımlarımızı da sürdürüyor olacağız. Ayrıca uzun zamandır gündemimizde olan lojistik merkezimizi Hadımköy’e taşıma projemizi 2016 yılının son çeyreğinde gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ulasimonline

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr