Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / LOJİSTİK KOORDİNASYON KURULU KARARI AÇIKLANDI

LOJİSTİK KOORDİNASYON KURULU KARARI AÇIKLANDI

LOJİSTİK KOORDİNASYON KURULU KARARI AÇIKLANDI02.02.2016Son yıllarda büyük bir değişim yaşayan taşımacılık sektöründe, kapsamlı bir lojistik kültürü oluşturulmasına yönelik beklenen adım atıldı. 28 Ocak tarihli ve 29607 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile ‘Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı’nın eylem planında yer alan Lojistik Koordinasyon Kurulu için harekete geçildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı Koordinatörlüğünde oluşturulan ‘Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı’nın Eylem Planında Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun 2015 Haziran’a kadar kurulacağı belirtilmişti. Ancak yaşanan iki seçim dönemi ile ertelenen bu önemli konu beklendiği gibi 64. Hükümet’in Eylem Planı’nda yer aldı.
UTİKAD’ın da öngörülen çalışma gruplarında fiilen yer almak için hazırlıklarını sürdürdüğü bu koordinasyon kurulunda oluşturulacak eşgüdümlü politikalar ile Türkiye’nin ihracatta rekabet gücü artacak ve dünya lojistik hizmetlerinin üretiminde merkezi rol oynayacaktır. Sağlanacak koordinasyon ile lojistik sektöründe hız ve maliyet ekseninde yapılacak iyileştirmeler, Türkiye’nin mukayeseli üstünlüklerini arttıracak böylelikle gelişen ticaret ile lojistik sektörünün yarattığı katma değer de artacaktır. Başta lojistik master planı olmak üzere, gümrük uygulamalarındaki modernizasyonun tamamlanması, limanlara demiryolu bağlantıları kurulması, lojistik merkezlerin doğru kurgulanması, intermodal taşımacılığın yaygınlaştırılması gibi adımların atılmasını beklemekteyiz.

Lojistik dünyasının en temel kuralı; operasyon süreçleri içerisinde koordinasyonun etkin bir biçimde sağlanmasıdır. Sektörlerin gelişimi için de aynı kural geçerlidir. Ülke ekonomisinin sağlıklı büyümesi, sektörlerin gelişmesi, iyi yönetilmesine bağlıdır.

Kurul içindeki koordinasyon etkin biçimde sağlanabilirse ve ilgili tüm bakanlıklar lojistik sektörünün önünü açacak desteği gösterirlerse sektörümüz de üstüne düşen görevi yerine getirecektir. Bu sayede lojistik performans endeksinde Türkiye olarak üst sıralarda yer almamız da mümkün olacaktır.

Lojistik Koordinasyon Kurulu, kapsamlı diyalog mekanizmasını oluşturarak, sektör beklentileri ile kamu idaresinde yer alan ilgili paydaşlar arasında ortak akıl ortamını sağlamalıdır. Öncelikle lojistik sektörüne ilişkin dağınık mevzuat yapısının toparlanması ve Türkiye Lojistik Master Planı’nın da doğru biçimde kurgulanması gerekmektedir. Bu beklentiler Kurul sayesinde hayata geçerse; Türkiye’nin ekonomik gelişimine destek olacak büyük bir adım atılmış olur.

UTİKAD, 30 yıllık birikimi ve tüm taşıma modlarında hizmet veren üyelerinden aldığı güç ile lojistik sektöründeki çatı sivil toplum kuruluşu olmanın getirdiği akılcı, ilkeli, sorumlu yaklaşımları çerçevesinde lojistik sektörünün sürdürülebilir büyümesini katkı sağlayabilecek bu önemli girişime destek verecektir.

 

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr