Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ CONGRESİUMDA VERİLEN DAVETLE KUTLANDI

DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ CONGRESİUMDA VERİLEN DAVETLE KUTLANDI

DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ CONGRESİUMDA VERİLEN DAVETLE KUTLANDI27.01.2016

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Gümrük idareleri bugün toplum sağlığının korunması, ürün ve arz zinciri güvenliğinin sağlanması başta olmak üzere birçok faaliyetin etkin şekilde yürütülmesine çalışmaktadır" dedi.

"Dijital Gümrük" temalı Dünya Gümrük Günü kutlamaları kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Congresium Angora Balo Salon'unda verdiği davete Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri katıldı.

Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, güvenli ve yasal ticaretin yaygınlaşmasının öneminden bahsederek, "Bakanlık olarak güvenli ve yasal ticaret çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

"Gümrük idareleri bugün toplum sağlığının korunması, ürün ve arz zinciri güvenliğinin sağlanması başta olmak üzere birçok faaliyetin etkin şekilde yürütülmesine çalışmaktadır" diyen Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Dünyadaki bütün gümrük idareleri aynı ikilemle karşı karşıya bulunmaktadır. Yolcu ve eşya trafiği artarken hizmet ve denetimlerde yararlanılacak kaynaklarda kapasite ve etkinliğin arttırılması ihtiyacı. Bu noktada, bilgi iletişim teknolojilerine ağırlık verdiğimiz çalışmalarımız ile hem ticaret kolaylaşacak hem de etkin sınır güvenliği sağlamış olacağız. Bu bağlamda hem ulusal hem uluslararası düzeyde işbirliği yapılması, tüm paydaşlar için olumlu sonuçların alınması hedefi doğrultusunda elzemdir."

Tüfenkci, Türkiye'nin küresel çapta karayolu taşımacılığındaki özel konumuyla da bağlantılı olarak tır sisteminin ayrı bir önemi bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Tır sisteminin coğrafi genişlemesine ve işlemlerin elektronik hale getirilmesi sürecine özel önem atfetmekteyiz. Bakanlık olarak tüm dünyada tır sistemine ilişkin teknik altyapısı hazırlanan elektronik tır istemine öncülük ediyoruz. Elektronik tır projeleri ile ulusal gümrük sistemleri ve diğer paydaşlar arasında güvenli veri değişimini sağlamayı ve eşyanın ülkeler arası düzenli ve güvenli aktarımını mümkün kılmayı amaçlıyoruz. Bugün Dünya Gümrük Günü vesilesiyle Gürcistan ile başlatacağımız elektronik tır pilot projemizi tanıtmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türkiye-Gürcistan başka pilot projelerin de aynı hızla takip edeceğini ifade etmekten de büyük bir memnuniyet duymaktayım."

Khaduri ise kutlama kapsamında Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Dünya Gümrük Günü kutlamalarının bir gelenek haline gelmesini arzu ettiklerini söyledi.

Gürcistan ile Türkiye gümrük teşkilatları arasındaki işbirliğinin olumlu göstergeleri bulunduğunu vurgulayan Khaduri, "Türkiye gümrük teşkilatı tarafından menşei belgesinin elektronik olarak onaylanması ile ilgili yapılan çalışmaları takdir etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak: T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr