Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ KUTLU OLSUN

26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ KUTLU OLSUN

26 OCAK DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ KUTLU OLSUN26.01.2016

Uluslararası ticaretin geliştirilmesinde ve önündeki engellerin kaldırılmasında günümüze değin önemli görevler üstlenen, 1 Ekim 1994 tarihinden itibaren de adını “Dünya Gümrük Örgütü” (World Customs Organization-WCO) olarak değiştiren Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihi anısına her yıl bugünü “Dünya Gümrük Günü” olarak kutluyoruz.

Gümrük idareleri, uluslararası ticaretin gelişmesi ve ticaretin kolaylaştırılmasında, ancak bir o kadar da ticaretin güvenli olmasında  hayati rol oynamaktadırlar. Bu anlamda lojistik faaliyetlerin de önemli bir bileşenidirler.

Günümüzde küreselleşme ve teknolojinin gelişimiyle ülkeler arasında gerçekleşen mal ve hizmet ticareti ile sermaye hareketleri hız kazanmıştır. Bu gelişmelerin sonucunda dış ticaret hacmi büyümekte, pazar hacmi ve ihracatçı sayısı hızla artmaktadır. Dış ticaret faaliyetinin en önemli unsuru ise mal ya da hizmetlerin doğru, hızlı ve ekonomik lojistik uygulamalarıyla sağlıklı bir şekilde transfer edilebilmesidir.

Coğrafi konumu itibariyle, adeta bir aktarma merkezi konumunda olan Türkiye, Asya ve Avrupa arasında stratejik bir köprü konumunda olması nedeniyle lojistik ve taşımacılık açısından önemli bir potansiyele sahiptir.

Ülkemizin bu potansiyelini değerlendirebilmesi için, tüm taşıma modlarını tam kapasite kullanmasının yanı sıra Gümrük Mevzuatı da dünyada kabul görmüş standartlar ile uyumlu hale getirilmeli, zaman kaybına yol açan verimsiz iş süreçleri iyileştirilmeli, gümrük uygulamaları iş akışlarını yavaşlatmayacak şekilde düzenlenmeli ve tabii düzenlendiği gibi de uygulanmalıdır.

Tabii ki değişen ticaret ve güvenlik dinamikleri ile beraber Gümrüklerimizde de yaşanan çeşitli sorunlar var, ancak bunlar çözülemeyecek konular değil. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’mızın son yıllarda hayata geçirdiği birçok proje ve yeniliği sektör olarak yakından takip ediyor, dünyanın en iyi, en güvenli ve en hızlı işleyen gümrük idaresini oluşturacak adımların atılmasını da bekliyoruz.

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği olarak Dünya Gümrük Günü’nün bu alanda yapılan çalışmalar konusunda farkındalık sağlamasını diliyor, tüm gümrük mensuplarının Dünya Gümrük Günü’nü kutluyoruz.

Turgut ERKESKİN

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr