Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / “DARALAN İŞ HACMİ, DÜŞÜK KÂR MARJLARI VE UZUN ÖDEME VADELERİ SEKTÖRÜ ZORLUYOR”

“DARALAN İŞ HACMİ, DÜŞÜK KÂR MARJLARI VE UZUN ÖDEME VADELERİ SEKTÖRÜ ZORLUYOR”

“DARALAN İŞ HACMİ, DÜŞÜK KÂR MARJLARI VE UZUN ÖDEME VADELERİ SEKTÖRÜ ZORLUYOR”29.12.2015
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi arasında her yıl düzenli olarak yapılan Koordinasyon Toplantısı Ankara’daki TOBB Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Bu yıl “Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm” temasıyla gerçekleşen toplantıda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun en kısa zamanda kurulacağının müjdesini verdi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin de dış ticaret ile büyümeyi hedef alan Türkiye için lojistik sektörünün stratejik bir konumda olduğunu belirterek, Lojistik Koordinasyon Kurulu’nda oluşturulacak doğru politikalarla Türkiye’nin lojistik üs olabileceğini söyledi.

TOBB Birlik Merkezi’nde kamu temsilcileri ile Türk Lojistik Sektörü sivil toplum kuruluşlarının bir araya geldiği toplantıya UTİKAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Başkan Yardımcıları Nil Tunaşar, Emre Eldener ve Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Özal, Ekin Tırman, Koral Karşılıklı, Taner İzmirlioğlu, Arif Badur ile Genel Müdür Cavit Uğur katıldı.

“Lojistik Koordinasyon Kurulu En Kısa Zamanda Kurulacak”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın açılış konuşmasında, Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun en kısa zamanda kurulacağını ve kurulla ilgili tüm hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programının kendi bakanlıklarının sorumluluğunda olan eylem planlarının güncel durumları hakkında bilgi veren Aydın, TCDD’nin yeni kurulacak şirketinin ana statüsünün hazır olduğunu ve 2016 yılının ilk altı ayında şirketin kurularak demiryolunun serbestleştirilmesinde önemli bir adımın atılmış olacağını belirtti.

Aydın, lojistik sektörünün gelişimi için tüm bakanlıklarla işbirliği içerisinde olduklarını da belirterek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ortaklığıyla kara sınır kapılarında yapılan modernizasyonun da çok önemli olduğunun altını çizdi.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de açılış konuşmasında, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın olağanüstü fırsatlarla beraber zorluklar da getirdiğini ifade ederek, Rusya krizinde de sabırlı olmak gerektiğini dile getirdi.

“Kurul, Hedeflere Ulaşmayı Kolaylaştıracak”

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin de Türk Lojistik Sektörünün mevcut durumunu, sorunlarını ve beklentilerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Erkeskin, son yıllarda büyük bir değişim yaşayan taşımacılık ve ulaştırma sektörünün, kapsamlı bir lojistik kültürüne dönüştürülmesi için Lojistik Koordinasyon Kurulu’nun önemli olduğuna değinerek, oluşturulacak doğru politikalarla Türkiye’nin lojistik üs olabileceğini söyledi.

“2015 Zor Bir Yıl Oldu ve 2016 Daha Fazla Çalışmamız Gereken Bir Yıl Olacak”

Turgut Erkeskin, lojistik sektörünün altyapı yatırımları, büyüyen sanayi, e-ticaret gibi gelişmelerden pozitif, bölgesel gerginliklerden ise negatif etkilendiğini ifade ederek; “2015 yılını genel hatları ile değerlendirdiğimizde ekonomik olarak pek başarılı geçtiğini söyleyemeyiz. İçeride geçirdiğimiz uzun seçim süreci, komşu ülkelerle yaşadığımız krizler ve lojistik firmalarının gerek Türkiye’de ve gerekse de tüm Dünya’da her geçen gün ağırlaşan mevzuat şartları ile karşı karşıya kalması sektörümüzü oldukça zorlayan etkenler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

“Düşük Kâr Marjları ve Uzun Ödeme Vadeleri Sektörü Zorluyor!”

Erkeskin, ticari faaliyetlerdeki satıcı ya da alıcıların sebep olduğu hukuka aykırı işlemlerin ve akışların faturasının özellikle gümrüklerde lojistik firmalara yüklendiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Hukuka aykırı ticaretten sorumlu olarak lojistik firmaları gösteriliyor. Halbuki öncelikle mercek altın alınması gereken o ticareti yapanlar olmalı. Taşımacılık firmaları müşterinin beyanına göre hareket ettiğinden ve her zaman da gönderilen malların ambalajlarının içeriği hakkında bilgiye sahip olamayacağından aksi ispatlanmadıkça direkt sorumlu tutulmamalılar.”

Diğer taraftan çok düşük kar marjları, sektöre dayatılan uzun ödeme vadeleri, öngörülemeyen navlun dalgalanmaları ve her geçen artan mevzuat uyum zorlukları ve maliyetleri altında sektör oyuncularının ayakta kalması, kendilerini yenileyebilmeleri, yatırım yapmaları her geçen gün zorlaşıyor. Sizlerden beklentimiz yeni mevzuat düzenlemelerinde sektöre de kulak vererek bizlere nefes aldırmanız.”

“Yapılan Yatırımlar Lojistik İhtiyaçlara Cevap Verecek Şekilde Kurgulanmalı”

UTİKAD Başkanı Erkeskin, lojistiğin gelişmesindeki diğer bir unsurun da altyapı çalışmaları olduğunu belirterek, ülkemiz özellikle ulaşım altyapı çalışmalarında muazzam bir değişim sürecinden geçtiğini ve Dünya’ya parmak ısırtan dev projelerimizin olduğunu söyledi.

Bütün bu yatırımlar yapılırken bu alt yapı üzerinde işlerini şekillendirecek lojistik sektörünün ve ticaret dünyasının bir takım beklentilerine de cevap verebiliyor olması gerektiğini belirten Erkeskin, 2016 yılında 30’uncu yılını kutlamaya hazırlanan UTİKAD’ın bu konularda kamuya ve sektöre destek vermeye her zaman hazır olduğunu söyledi.

30 yıl önce başlayan bu yolculukta daima Türkiye’nin ve sektörün gelişimi için çalıştıklarını belirten Erkeskin, gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında üstlendikleri bu misyonu sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Yapılan sunumların ardından toplantı soru-cevap bölümü ile devam etti. Sektörün sorunları ve talepleri bakanlık yetkilileri tarafından dinlenerek, gerekli çözümler için tüm desteğin sağlanacağı ifade edildi.
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr