Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / BÜLENT TÜFENKCİ: TÜM GÜMRÜKLER ONLİNE İZLENEBİLECEK

BÜLENT TÜFENKCİ: TÜM GÜMRÜKLER ONLİNE İZLENEBİLECEK

BÜLENT TÜFENKCİ: TÜM GÜMRÜKLER ONLİNE İZLENEBİLECEK29.12.2015
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Gümrüklerdeki bütün işlemleri şeffaf hale getirmek istiyoruz. İnşallah 2016'nın sonunda, 2017'nin başında bütün gümrüklerimizi online hale getireceğiz" bilgisini verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı açıklamada, 2015 yılında sadece Türkiye'nin pazarlarıyla ilgili değil, dış pazarlarda emtia fiyatlarının gerilemesi nedeniyle ihracatta düşüş yaşandığını, aynı zamanda ithalatın da azaldığını söyledi.

Geçen yıl 240 milyar dolarlık ithalat yapıldığını anımsatan Tüfenkci, "Yıl sonunda ihracatta da ithalatta da bir miktar daha geçen yılki rakamların yakalanacağına inanıyorum. Bu sadece iç dinamiklere değil dünyadaki emtia fiyatlarına ve diğer ekonomik gelişmelere paralel olarak bir seyir izlemektedir" diye konuştu.

''İHRACATI KOLAYLAŞTIRIRSAK DAHA FAZLA BÜYÜRÜZ''

Tüfenkci, ülke ihracatının düşmesinde Suriye ve Irak başta olmak üzere Rusya ile yaşanan gerginliğin de etkili olduğunu aktardı.

ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırımı bilmecesinin sona ermesinin ve petrol fiyatlarının düşük seyrinin Türkiye'nin ekonomisine fayda sağlayacağını dile getiren Tüfenkci, 2016'dan umutlu olmalarında siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasının da büyük etkisi olduğunu anlattı.

Tüfenkci, "Bütçe dengelerimiz çok sağlam, üretimi artırdığımız, yeni pazarlar bulduğumuz, ihracat rakamlarını yükseltip ihracat işlemlerini kolaylaştırdığımız sürece büyümemizi bugünkü rakamların daha üzerine çıkaracağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

''2016'DA 200 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT BEKLİYORUZ''

Yıl sonunda ihracat rakamlarının tüm sıkıntılara rağmen 150 milyar doların üzerine çıkmasını beklediklerine dikkati çeken Tüfenkci, 2016 yılı için gümrüklerde işlemlerin hızlandırılması, binaların modernizasyonu konularında hızlı ve aktif çalışmalar gerçekleştireceklerini vurguladı.

Tüfenkci, "İnşallah 2016'da 200 milyar doları aşan bir ihracat rakamını bekliyoruz. Hedefimiz de o. Buna biz gümrüklerdeki dijital yatırımları artırarak ve gümrük işlemlerini hızlandırarak katkı sunacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Tüfenkci, iç pazarı da dış pazarla paralel büyütmek istediklerinin altını çizdi.

FED'İN FAİZ ARTIRIM KARARI

Fed kararlarından önce Türkiye'de birçok kesimin karamsar tablo çizdiğini belirten Tüfenkci, kendilerinin buna rağmen "Fed kararları ne olursa olsun bizi fazla etkilemez" dediklerini söyledi.

Tüfenkci, faiz artırımının beklenilen etkiyi yapmadığını kaydederek, "Bu da bizim iç dinamiklerimizin, mali disiplinimizin, bütçe dengelerimizin ne kadar sağlam olduğunun, finansal sistemimizin disipline edildiğinin açık göstergesi" dedi.

1 Kasım'da güçlü bir şekilde iktidara geldiklerini anımsatan Tüfenkci, altyapı çalışmalarını hızlı bir şekilde gerçekleştirip yapısal reformlarla 2016'da çok daha hızlı ve olumlu bir tecrübe yaşayacaklarına işaret etti.

''2016 SONUNDA BÜTÜN GÜMRÜKLERİMİZİ ONLINE HALE GETİRECEĞİZ''

Tüfenkci, gümrüklerdeki insan kalitesini artırmak istediklerini, bu konuda verilen eğitim sayısını artıracaklarını ifade etti.

Son yıllarda gümrüklerde "rüşvet olayının" hayli azaldığı şeklinde bir yorum üzerine ise Tüfenkci, işlemleri mümkün olduğunca elektronik ortamda ve kameralarla gözetleyerek gerçekleştirmek istediklerine dikkati çekti.

Kaynak: Sabah Gazetesi
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr