Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / ARKASTAN 120 MİLYON DOLARA KARA LİMANI

ARKASTAN 120 MİLYON DOLARA KARA LİMANI

ARKASTAN 120 MİLYON DOLARA KARA LİMANI08.12.2015
Lucien Arkas, ‘Anadolu Projesi’nin büyük adımını kasım ayında attı. İzmit Kartepe’ye 120 milyon dolar yatırımla lojistik merkezi kurmak için Almanlarla ortaklık yapan İzmir kökenli şirket, deniz taşımacılığından sonra karalimanı işine de iddialı girdi.

Lojistik, denizcilik, acentacılık gibi sektörlerde faaliyet gösteren, İzmir kökenli 2 milyar dolar cirolu Arkas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, deniz taşımacılığından sonra karalimanı işine de iddialı girdiklerini söyledi. Marmaray’ın tren geçişine açılmasıyla yaşanacak değişimi öngördüğünü, bu doğrultuda İzmit Kartepe’de Almanlarla ortak yeni bir lojistik merkezi kuracaklarını belirten Arkas, “Bu iş için lokasyon önemliydi. 12 yıldır toprak alıyoruz. Anadolu demiryolu hattı 2 sene sonra Kars’tan Tiflis, Bakü’ye kadar uzanacak. Bu bizim için şu demek; Kartepe’den Ukrayna ve Orta Asya’ya kadar uzanabileceğiz” diye konuştu. Demiryolu şirketi ve vagonları olduğunu hatırlatan Lucien Arkas yeni projelerini şöyle anlattı:

ÇİN’E KADAR GÖNDERİ

“2018’de Kartepe’de hizmete girecek bu yeni lojistik merkezini sadece biz değil tüm lojistik şirketleri kullanabilecek. Merkezin fikri bize ait, alt yapıyı da yaptık. ‘Peki işletme?’ ne olacak diye baktık. ’Öğreneceğiz’ diyebilirdik. Öğrenmek pahalıdır. Bunu dünyada çok iyi yapanlar var. Alman Duisport’un da böyle bir fikri vardı “biz bu işin uzmanıyız” dediler. ‘Ortak olalım mı?’ diye baktık. Duisport şirketi Almanya ve Avrupa’nın en büyüğü. Biz de ‘gelin birlikte yapalım’ dedik. Türkiye’deki ilk işleri. Onlar her yere bulundukları yerden ulaşıyorlar. Sibirya’ya, Çin’e mal gönderiyorlar. Ortaklık kapsamındaki ilk projemiz de İstanbul’a oldukça yakın olan Kartepe’de 200 bin metrekarelik bir intermodal lojistik merkezinin kurulması ve işletilmesi olacak. 2018 yılında faaliyete başlaması hedefleniyor. Demiryolu ve karayolu olmak üzere iki farklı taşıma modunun kullanılabileceği bir terminal olacak.”

LOJİSTİK KÖY OLACAK

Türkiye’de demiryolu taşımacılığının havacılıkta olduğu gibi hızlı bir şekilde gelişeceğini söyleyen Arkas, Türkiye’nin 2023 yılı dış ticaret hedeflerin gerçekleşmesinde yük taşımacılığında demiryolunun payının yüzde 15 olmasının beklendiğini söyledi. Bu hedeflerin yakalanabilmesi için lojistik ve demiryolu yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini inandıklarını kaydeden Lucien Arkas, bu doğrultuda İzmit Kartepe’ye 120 milyon dolar yatırdıklarını belirtti. Kartepe’ye lojistik bir köy veya karalimanı denilebileceğini kaydeden Arkas, “Marmaray tüneli yük taşımaları için kullanılmaya başlandığında ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı açıldığında tam anlamıyla bir hub (merkez) olacak. Asya ile Avrupa, Avrupa ile Balkan ve Orta Asya ülkeleri arasında taşıma yapılacak. Şu anda değil ama biz mevcut demiryoluna bağlantı yapacağız. Marmaray’ın tamamlanması ile Kartepe’deki yeni lojistik merkezine doğrudan bir bağlantı sağlayacak. Merkez, İstanbul ve tüm bölgeye bir giriş kapısı yapacak” diye konuştu.

GEMİ SAYIMIZ YÜZDE 20 BÜYÜDÜ

2015 yılının çok zor bir yıl olduğunu kaydeden Lucien Arkas, seçimler nedeniyle yapılacak yatırımların çoğunun bekletildiğini söyledi. Arkas, “O süreç bitti. Yapılamayanlar yapılacaktır diye düşünüyorum artık. Bize gelince biz kötü bir yıl geçirmedik. Yakıt fiyatlarının düşmesi bize avantaj sağladı. Yakıt fiyatları düşünce biz o parayla ne yaparız diye baktık. Biz de gemi aldık ve filomuzu büyüttük. Konteyner gemi sayımız 44’e çıktı. Ayrıca 5 tankerimiz vardı, bir tanker daha aldık. Gemi filomuz yüzde 20 büyüdü. Aslında olay şudur; büyüyünce şirket sayınızı artırınca sinerji kaybetmemek lazım. Bizim şirketlerden de bazıları fazla birzi bazıları az büyüdü. Gemi almaya devam edeceğiz. EBİTDA’mız 2014’ten daha iyi oldu 2015’te yüzde 10 arttı” diye konuştu.

2016’DE MALİYETLER İÇİN GÜÇLER BİRLEŞMELİ

2015’te dünya ticaretinde de daralma olduğunu hatırlatan Arsak şöye konuştu: “Eskiden daralma olduğunda, devalue eder satardık, şimdi alıcı yok. Satamıyorsun. Çok çok ithalat maliyetini artırırsın. O zaman daha az ithal edersin, daha az satarsın, daha az ithal edersin ve daralma budur. Dünya ticareti zor dönemde. Türkiye için ben 2016’nın 2015’ten daha iyi olacağı kanaatindeyim. 2016’da daha fazla ortak işletmeler yaratmamız gerekiyor diye düşünüyorum. İşler zora girdiğinde güçlerin birleşmesi lazım maliyetleri kurtarmamız için. Bizimle birlikte aynı kulvarda koşanlarla birlikte işler yapmalıyız, ‘ortak kârlarımız olabilir mi, birlikte hareket etsek mi?’ diye bakmalıyız. Önümüzdeki 3-4 yılda herkesin ortak derdi maliyetleri düşürmek olacak. “

BÜYÜKADA’DA YAŞIYORUM

BÜYÜKADA’da Con Paşa Köşkü’nü alıp restore eden Lucien Arkas, “Ben Adaları severim. Her gittiğimde de söyleniyordum, “yazık değil mi bu evlere neden bakılmıyor?” derken bir arkadaşım “Çok meraklıysan yap” dedi. Bana bir köşk buldu. Adanın en iyi evlerinden biri bulduğunu söyledi, İzmirli bir aile oturuyordu, benim alacağımı duyunca onlar da satmama fikrinden vazgeçtiler. Ben evlerine gittim, 6 ay pazarlık yaptık. Aldığım ve restore ettiğim fiyata Boğaz’da yalı alabilirdik. Köşk çok güzel oldu. 3.5 sene sürdü restorasyonu. Ben de arada kalıyorum. Bornova’daki evimi Arkas Deniz Tarihi Merkezi yaptım, ben de Urla’ya kaçtım. ” dedi.

Rakamlarla Arkas

* Arkas Holding’in bünyesinde 61 şirket var.
* Arkas’ın 7 yabancı şirketle ortaklığı var
* Arkas’ın 6700 çalışanı var. Bunların 750’si yurtdışındaki 22 ülkede bulunan ofislerde çalışıyor.
* Arkas’ın halihazırda 700 vagonu var. Özel sektördeki en çok vagon Arkas’ta.
* Arkas’ın 2014 yılı cirosu 2 milyar dolar

Kaynak: Hürriyet Gazetesi