Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / “UTİKAD EN FAZLA GELECEK VAAT EDEN DERNEKLERİN BAŞINDA GELİYOR”

“UTİKAD EN FAZLA GELECEK VAAT EDEN DERNEKLERİN BAŞINDA GELİYOR”

“UTİKAD EN FAZLA GELECEK VAAT EDEN DERNEKLERİN BAŞINDA GELİYOR”15.09.2015
International Federation of Freight Forwarders Associations (FIATA - Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu) Başkanı Francesco Parisi, UTİKAD’ın, üyeleri yararına yönelik yeni girişimleri teşvik etme konusunda özellikle son yıllarda oldukça üretken olduğunu söyledi.

FIATA hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

FIATA, Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu’dur. 1926 yılında Viyana’da kurulan FIATA 110 ülkeden dernekleri temsil ediyor. Dolayısıyla, taşımacılık ve lojistik sektöründeki en kapsamlı sivil toplum kuruluşudur.

FIATA üyeliği şirketlere ne gibi avantajlar sağlıyor?

Taşımacılık hizmetleri sunan şirketler de FIATA’nın bireysel üyesi olabiliyor. 5 bini aşkın şirket FIATA üyesi olmayı tercih etmiştir. Bireysel üyelerin sahip olduğu avantajlar arasında, FIATA tarafından düzenli bilgi ve haber alma ile antetli kağıtlarında FIATA logosunu kullanmak yer almaktadır.

Mesleki eğitim konusunda FIATA’nın faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Aslında FIATA’nın en güçlü ve en gelişmiş faaliyet alanlarından birini mesleki eğitim oluşturuyor. Taşımacılık konusunda verilen FIATA Diploması, yıllardır birçok kurumun ilgisini çekiyor. Her geçen gün daha fazla şirket ulusal/bölgesel FIATA kursu Diploması’nı almak için federasyonumuza başvuruyor. FIATA Diploması, yüksek standardıyla tanınan ve FIATA’ya sektörümüzdeki genç nesillerin eğitilmesi ve onlara “taşınabilir” bilgiler sunulması konusunda dünya çapında rakipsiz bir liderlik sağlayan bir belge. FIATA eğitimdeki konumunu daha da güçlendirmek için FIATA Lojistik Akademisini
kurdu. Akademinin amacı, daha fazla üyeye ulaşmak ve onlara büyümelerinde yardımcı olacak araçları sunmak için yeni ürünler ve teknolojiler geliştirmektir.

FIATA Enstitüsü ve Çalışma Gruplarının faaliyetleri konusunda bilgi verebilir misiniz? Bu birimler sektöre nasıl katkı sağlıyor?


FIATA faaliyetlerinin amacı, gelişmeleri ve trendlerianaliz etmenin yanı sıra uluslararası kamu kuruluşlarının ve özel kuruluşların da desteğini alarak enstitüleri, danışma kurulları ve çalışma grupları aracılığıyla sektöre katkı sağlamaktır. Bu birimler; farklı taşıma yöntemleri, gümrük hususları, güvenlik, hukuki konular, mesleki eğitim, uluslararası ilişkiler ve bölgeler üzerine odaklan. Derneğin herhangi bir üyesi bu birimler için danışman aday gösterebilir, yürüttükleri faaliyetlere katkıda bulunabilir ve sektör savunuculuğu karar sürecine katılabilir.

12 yılın ardından Türkiye FIATA Dünya Kongresi’ne yeniden ev sahipliği yaptı.Kongre’yi nasıl buldunuz?

İstanbul’da düzenlenen 2014 FIATA Dünya Kongresi, katıldığım bu tarz etkinlikler arasında en başarılılardan biriydi ve katılımcı sayısı açısından 1000’i aşkın kayıtlı katılımcısı vardı. 2009 küresel krizinden beri böyle bir rakamla karşılaşmamıştık. Pek çoğumuz için unutulmaz bir etkinlik olduğuna inanıyorum.

Temsil ettiğiniz 150 ülkeden biri olarak Türkiye sizce nasıl bir konumda? Türkiye’yi diğer ülkelerden farklı kılan özellikleri var mı?

Türkiye coğrafi konumu ile bin yıldır ticaret açısından kilit bir noktada bulunuyor. FIATA açısından bakacak olursak Türkiye, FIATA’nın dört bölgesi (Avrupa, Asya Pasifik, Afrika, Orta Doğu) arasından 3’ü için harika bir kesişim noktası. Bu, FIATA’nın faaliyet gösterdiği bölgelerin büyük bir kısmı arasında Türkiye’nin önemli bir köprü görevi gördüğü anlamına geliyor. Kültürel açıdan da aynı durum geçerli.

UTİKAD’ın (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği) çalışmalarıyla ilgili görüşleriniz neler?


Ev sahibi ve organizasyon komitesi olarak 2014 FIATA Dünya Kongresi’nde UTİKAD’ın çıkardığı harika işe bizzat şahit oldum. UTİKAD ekibinin bu faaliyette ne kadar verimli çalıştıklarına hayret ettim. Ayrıca, UTİKAD’ın üyelerinin yararına yönelik yeni girişimleri teşvik etme konusunda özellikle son yıllarda oldukça üretken olduğunu görüyorum. Buna örnek olarak UTİKAD’ın Bureau Veritas ile birlikte geliştirdiği Sürdürülebilirlik Sertifikası gösterilebilir. UTİKAD bizce FIATA üyeleri arasında en fazla gelecek vaat eden derneklerden başında geliyor. Diğer pek çok derneğin UTİKAD’ı örnek alabileceğini düşünüyoruz. FIATA faaliyetlerine olan katkılarından dolayı UTİKAD’a müteşekkiriz.

Kaynak: UTİKAD DERGİSİ
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr